<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » Sports討論版 » Sports板板友互助互愛籃球教室2005
返回列表 回復 發帖

Sports板板友互助互愛籃球教室2005

首先...唔係我教人....

其實係小弟見到呢度咁多有料之人, 又見到有d朋友有問題想問(包括小弟...)
於是開呢個topic
大家有野問(戰術,球技,練習,etc.)不妨post響度, 同時希望各熱心人'擁'躍回應, 諗下計, 分享下經驗
教下我地d細既

先行謝過..

[ Last edited by crap on 2005-3-20 at 11:04 PM ]
問題:
小弟同班朋友組左隊波, 遲d打league
隊中真係有戰鬥力既有八個人左右…
其中得兩個係(算係…)內線人..(都只係6呎…..), 兩個三分準..
如果對住d高人鬼隊(我響澳洲, 高起上黎係6呎4,5 咁…), 人地打zone d, 我地外圍又射唔準時.. 真係死硬…
(因為人地十球八球都係屈籃低.. 我地無咩快攻可以打………)

各位大哥(特別係有教波果d呀)…有咩戰術可以解救?
Thank you
子曰:「父母之年,不可不知也;一則以喜,一則以懼。」
i like this章句

我又對
子曰:「父母在,不遠遊,遊必有方。」
Originally posted by crap at 2005-3-20 22:22:
問題:
小弟同班朋友組左隊波, 遲d打league
隊中真係有戰鬥力既有八個人左右…
其中得兩個係(算係…)內線人..(都只係6呎…..), 兩個三分準..
如果對住d高人鬼隊(我響澳洲, 高起上黎係6呎4,5 咁…), 人地打 ...
一個可以在外圍'薄'三分,
一個可以籃低搶球,
最重要係籃低果個,而外圍果個就'薄'分,望不要輸到很肉酸
哈哈, 正斗, 所以大家打完籃球, 記得番屋企陪爸爸媽媽食飯呀! (賣'行'曬廣告.......)
Originally posted by crap at 2005-3-20 22:34:
哈哈, 正斗, 所以大家打完籃球, 記得番屋企陪爸爸媽媽食飯呀! (賣'行'曬廣告.......)
又黎,
子曰:「弟子入則孝,出則弟;謹而信;汎愛眾,而親人。行有餘力,則以學文。」
Originally posted by 月月鳥 at 2005-3-20 10:33 PM:

一個可以在外圍'薄'三分,
一個可以籃低搶球,
最重要係籃低果個,而外圍果個就'薄'分,望不要輸到很肉酸
wahahhahaaa...
我唔想輸呀........

佢地班友太高.. 進攻籃板好難搶..
同時... 要響"外圍'薄'三分"果個係小弟.......我其實很少起手的..

re 對聯:
子曰:「今之孝者是謂能養,至於犬馬皆能有養,不敬何以別乎?」

我覺得這句很入肉..

[ Last edited by crap on 2005-3-20 at 10:51 PM ]
如果高度差咁遠,唯有係多打快攻~
平時練多d2,3線快攻,防守就要多練夾擊
佢地一放波入內線"即閘", i have no other idea la
擾前防守
咪俾人 post up
內線搶到波見到人地必入咁滯
一野打埋去唔洗俾面
送佢地上罰球線又好
等佢地開界外球又好乜都好

進攻好似平時咁就得
人地一射波兩個矮仔 3 7 21 乜都唔好理就跑前先
搵 d 冇戰鬥力個 d 人去防守 and 周圍跑
好似 NBA 個 d
唔理個波~ 齋望住個對手
死跟住佢地
( 以上我班係上年打班際既打法 )
Originally posted by crap at 2005-3-20 22:44:

wahahhahaaa...
我唔想輸呀........

佢地班友太高.. 進攻籃板好難搶..
同時... 要響"外圍'薄'三分"果個係小弟.......我其實很少起手的..

re 對聯:
子曰:「今之孝者是謂能養,至於犬馬 ...
子曰:「慎終追遠,民德歸厚矣。」

又話3分掂,我悟信你射十球都不入五球

[ Last edited by 月月鳥 on 2005-3-20 at 11:30 PM ]
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » Sports討論版 » Sports板板友互助互愛籃球教室2005

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。