<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » Sports討論版 » Sports板板友互助互愛籃球教室2005
返回列表 回復 發帖
thx 月月烏, 科 and kyleung 兄, 我地會試下

by the way...
lyleung兄, 點樣做個有效既擾前防守呢?
基本上擾親都俾人推到無雷公咁遠...跟住個波就響頭頂經過............
子曰:「今之孝者是謂能養,至於犬馬皆能有養,不敬何以別乎?」

我覺得這句很入肉..
對,明串d為人子女如不敬重父母,則與養犬養馬一樣有何分別呢??
Originally posted by 月月鳥 at 2005-3-20 11:28 PM:

子曰:「慎終追遠,民德歸厚矣。」

又話3分掂,我悟信你射十球都不入五球

[ Last edited by 月月鳥 on 2005-3-20 at 11:30 PM ]
haha, 會入到, 但係我負責控球, 如果射埋.. 隊友好似會好無癮...
(我友兩三個隊友係幾獨食... 如果我係咁射, 佢地會唔太高興....
Originally posted by 月月鳥 at 2005-3-20 11:35 PM:

對,明串d為人子女如不敬重父母,則與養犬養馬一樣有何分別呢??
無錯, 可惜今時今日...好多人寧願養狗都唔得閒望呀媽一眼...
有d可能仲要阿媽幫隻狗摯屎..........唉

孔子曰:「益者三友,損者三友:友直、友諒、友多聞,益矣;友便僻、友善柔、友便佞,損矣。」

[ Last edited by crap on 2005-3-20 at 11:47 PM ]
e.....
岩岩睇到 原來你係澳洲
我打班際 d 打法未必用得著..............水準爭40 幾條街( 每班真係識打波既.......有 5 個已經好好好好-.-")
我班 d 擾前防守好簡單........俾人笠到個波埋去
內線另外個個球員隨時 bill 埋去 偷又去拍又好double team 又好.......
因為班際水準太低既關係..............對手係內線拎到波都冇乜作用
真係獻醜.....

聽日blblblblblblblblblblblblblblblblblbl 出現既時侯可能有其他妙計......
我既防守技倆真係好差.....
我負責浪射,控波同走快攻........

[ Last edited by kyleung on 2005-3-20 at 11:53 PM ]
Originally posted by crap at 2005-3-20 10:22 PM:
問題:
小弟同班朋友組左隊波, 遲d打league
隊中真係有戰鬥力既有八個人左右…
其中得兩個係(算係…)內線人..(都只係6呎…..), 兩個三分準..
如果對住d高人鬼隊(我響澳洲, 高起上黎係6呎4,5 咁…), 人地打 ...
防守時只能打2-1-2聯防...並當人地吊波入內線時一定要即時2人夾擊...但另3人必須勤補位...有波個半court要睇三分...剩下的準備攔截敵人cross pass致有快攻機會...
如落場5人單對單防守好的話可嘗試打大3-2... (但一埸波不能使用太多次)
1.1人於中圈開始”焗”敵隊控衛落中線邊並以第2人於中線邊角夾擊(豎立雙手即
 可)..此時敵方不能向後傳(回後場違例)
2.被夾的人被4隻手遮住視線,,,並不能後傳..只能見位即甩務求突圍...這時我 方3人就要準備攔截敵人cross pass再作快攻

進攻時3分極之重要..最好初段先入2-3球...甘敵方實多加留意...藉此拉開內線就可打pick & roll to get easy 2..若有人補位即傳球射中距離or三分(若見空位可改為剷籃大不了博foul)

[ Last edited by Asurada129 on 2005-3-21 at 12:13 AM ]
Originally posted by kyleung at 2005-3-20 11:51 PM:
聽日blblblblblblblblblblblblblblblblblbl 出現既時侯可能有其他妙計......
我既防守技倆真係好差.....
haha!
blblblblblblblblblblblblblblblblblbblblblblblblblblblblblblblblblblblbblblblblblblblblblblblblblblblblblbblblblblblblblblblblblblblblblbblblblblblblblblblblblblblblblblblbblblblblblblblblblblblblblblblblblbblblblblblblblblblblblblblblbblblblblblblblblblblblblblblblblblbblblblblblblblblblblblblblblblblblbblblblblblblblblblblblblblblblblblb
Originally posted by crap at 2005-3-20 11:34 PM:
thx 月月烏, 科 and kyleung 兄, 我地會試下

by the way...
lyleung兄, 點樣做個有效既擾前防守呢?
基本上擾親都俾人推到無雷公咁遠...跟住個波就響頭頂經過............
若真的擾親都俾人推到無雷公咁遠...甘只好可靠隊友即時補位..之後擾前防守個人只能即時回後作前後夾擊(當然要與隊友說明)
Originally posted by kyleung at 2005-3-20 11:51 PM:
e.....
岩岩睇到 原來你係澳洲
我打班際 d 打法未必用得著..............水準爭40 幾條街( 每班真係識打波既.......有 5 個已經好好好好-.-"
我班 d 擾前防守好簡單........俾人笠到個波埋去
內線另外 ...
wahahhaha
我好認同 '每班真係識打波既.......有 5 個已經好好好好'.......我年年都係咁...
足球班際仲死........................

其實澳洲唔係太多鬼打得勁, 佢地主要係屈籃低........
一般亞洲人我地都handle到

哈哈.. 呢個topic 要靠d(老)大哥頂住......(blblblblbblblbl, brightlee, herothree, shaqkobe 佢地...)
全場緊迫
[quote]Originally posted by crap at 2005-3-20 11:43 PM:

haha, 會入到, 但係我負責控球, 如果射埋.. 隊友好似會好無癮...
(我友兩三個隊友係幾獨食... 如果我係咁射, 佢地會唔太高興....

如果射得準甘敵方必留意你多些..甘米傳波俾佢地...然後走位打pick & roll..隊友有波掂下...唔會好無癮....hahahah..
但我覺得你最好搵一個控球...自己作shooter...然後兩邊cut底並與隊友多作單擋再catch & shoot
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » Sports討論版 » Sports板板友互助互愛籃球教室2005

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。