<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN» 測試區 » AIO2014tp2019 » 失控開始aio
返回列表 回復 發帖
我要訓啦!第日再吹。記住,政治唔係咁簡單,
試試想吓前後得失利害關係,
唔好俾政害利用而幫佢搵水。
我都係一個普通人,
但就起過去嘅日子,知道好多政客嘅陰暗面。
我唔能夠攞出証據,但係我有啲嘢係親身所見,
...
hamsubboy 發表於 2014-10-1 06:47 AM
hamsubboy兄, 大家咁話.

西諺有句話, agree to disagree, 前幾頁我都講過, 觀點唔同冇所謂, 不過對於事實被歪曲我點都睇唔過眼, 語氣過重左就 go men na sai 啦
你想講咩??? 我唔係好明(真心) ...
迦樓羅女王 發表於 2014-10-1 06:54 AM
呢個係政治正確o既諗法同講法, 實際上有幾多人信...

睇各國/地區犯罪率, 犯罪者屬於邊個族群, 旅客受歡迎程度... 好多好多, 其實係有得去計.

不過又要多得歐美o既政治正確觀念, 我冇點見過有人公開做呢D統計... ...
Winters 發表於 2014-10-1 06:51 AM
國民質素當然係有高低, 有客觀標準, 同歧視無關. 就算同一個國家, 都可以比較自己國民現在與五十年前的質素.

種族優越論完全係另一樣野.
比如美國佔領華爾街同現在香港佔中
這個場面有誰要看到 如果要出動解放軍鎮壓清場 香港在國際上的面子放在那
美國佔領華爾街清場只不過上二年的事 但現在香港人都都同比較大陸64
http://www.youtube.com/watch?v=bsoVMS4q1j4
長毛明知佔中後果只有暴力清場 但都要去聲援
http://www.lsd.org.hk/index.php/event/detail/891
美國打擊佔領華爾街原因
美國聯邦調查局
根據英國衛報,美國聯邦調查局FBI 把「佔領華爾街」的和平運動,作為恐怖組織行動進行監控和打擊
http://zh.wikipedia.org/zh-hk/%E4%BD%94%E9%A0%98%E8%8F%AF%E7%88%BE%E8%A1%97
美國有看show 看下香港點死
比如美國佔領華爾街同現在香港佔中
這個場面有誰要看到 如果要出動解放軍鎮壓清場 香港在國際上的面子放在那
美國佔領華爾街清場只不過上二年的事 但現在香港人都都同比較大陸64
http://www.youtube.com/watch?v=bs ...
pwi 發表於 2014-10-1 10:33 AM
基本一開始連10.1維園集會申請都唔批, 就知一定足蟲,
都唔知班高官佢地點維穩, 跟本冇高官有責任感, 最重要自己不用上身
要知道多數人也是受軟唔受硬, 咁攪法2敗區傷, 最傷係香港.
浪子~孤獨就是良伴~
94# pwi

搞清楚, 六四鎮壓遭國際譴責(包括689)的是中.共, 不是中國和中國人.
94# pwi

搞清楚, 六四鎮壓遭國際譴責(包括689)的是中.共, 不是中國和中國人.
shehboy 發表於 2014-10-1 11:16 AM
搞清楚點 我那有說中國人 我只說美國警察暴力清場重演香港~~
扮乜Q呀?

你班友一早就鬼唔望出動解放軍整單翻版64出嚟啦
Winters 發表於 2014-10-1 04:09 AM
係呀我最鍾意殺人, 而你就最清高最民主
呢次搞佔中,明知政府唔會軟化都要做,好明顯係有金錢利益先去挑起實際行動。
今次佔中,除咗起股票市場一早買跌班美國佬一定搵到水外,
香港市民都係輸家,小朋友輸咗學習時間,暑假推遲咗,
生意差咗,人嘅心理受 ...
hamsubboy 發表於 2014-10-1 03:45 AM
小弟愚見,請指教
市民負能量早被689推至高不可攀
由國教 到 港視發牌 再到 東北發展,另外加上地鐵既可加可減機制下只加不減 等等...
政府除了龜縮不回應,就只有龜縮用錄音機
對安居樂業既市民--上哂車有樓、放緊租、生活受阻既市民一定有負影響
但對我所認識既低下階層,係反而開心左,覺得多左道希望曙光
影響不一定係負面亦有正面
以'''錢'''方向黎睇
今次學運對而家,的確百害而無一利
但係咪當刻既利益,遠遠大於將來利益?
因港視發牌事件,小弟認識多間企業立即研究著手撤資香港
咁當中既利斃又如何比較呢?
師兄話"明顯係有金錢利益先去挑起實際行動"
到底明顯成點?小弟不才請指點一二

另外有師兄不停話只要和平
經已穩定安定既人當然話和平,但另一方面受欺壓卻唔可以出聲?
政府多次使用政治暴力,無視意見,所謂諮詢,有名無實
咁多年試過幾多次和平表達
表達完、訴求完,政府都無疾而終國教若不是由學生哥帶頭做出你地認為"激進"既行為,令事態有新發展,我地既小朋友都被人洗緊腦
呢幾年人人不厭其煩地用"和平" "得把口"形式去表達意見,食過上千次既白果,仲唔汲取教訓繼續齋talk?
既然覺得呢個方法唔"和平",咁又有無其他有效既方法呢?
(當然,小弟覺得呢個學運經已十分和平
前年身在英國經歷真正示威,其他人民被波及到不單係時間同生活方式,而係真正既財產,車、鋪、人皆可被摧毀)

師兄話香港一定係輸家
但今次能夠挑起大家不再對政治冷感,多左人討論
又若然真係成功爭取到,仲係咪"一定"係輸家呢?
其實大家可以趁呢個時候唸吓,現時生活係咪好似新聞個阿伯咁,
由樓下搭巴士變成行兩步路去地鐵站就好似死老豆咁款?

如果做人連行兩步路都死老豆咁, 不如做霍金啦
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN» 測試區 » AIO2014tp2019 » 失控開始aio

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。