<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN» 測試區 » AIO2014tp2019 » 失控開始aio
返回列表 回復 發帖
但係所有議案,必須要立法會通過,
當如果立法會嘅泛民比較多,
個政府嘅真正話事權就會有唔同。
就等如奧巴馬施政,都要等國會通過。
hamsubboy 發表於 2014-10-1 05:41 AM
hamsubboy兄...你答呢o的野唔關事架bor...

如果立法會嘅泛民比較多, 咁係代表民意, 有咩問題?
香港立法會o既職權比起其他議會根本唔係好大, 香港實際上都仲係行政主導.
美國兩院制, 美國選民好識搞平衡, 好多時總統所屬政黨都唔係參眾兩院多數黨, 有時仲會失去兩院控制權, 不過美國總統權力並唔係完全受兩院制衡, 如行政命令...
不過美國制度講幾年甚至係幾十年都未必講得哂, 幾十隻字又點得呀...
對我嚟講,我就唔太接受太多新移民。我哋香港嘅成果係靠我哋父母前輩,
一滴滴汗水付出。
就算係80年代嘅偷渡而有身份証人士
都對香港今時今日付出過。
香港人唔係俾其他民族、其他地區嘅人、
其他地區嘅人高尚,但我哋嘅努力,
唔係一般西方國家或者落後國家所能體會同感受。
慢 慢 來 , 一 步 步 來 ,所 有 人 都 是 一 樣 的 ,
沒 一 個 人 是 特 別 的 , 只 要 努 力 和 勤 力 ,
一 定 會 成 功 。
H兄終於有個反擊得分 ... 支持你
迦樓羅女王 發表於 2014-10-1 05:56 AM
你起台灣讀完書未呀!末代處男。
慢 慢 來 , 一 步 步 來 ,所 有 人 都 是 一 樣 的 ,
沒 一 個 人 是 特 別 的 , 只 要 努 力 和 勤 力 ,
一 定 會 成 功 。
你起台灣讀完書未呀!末代處男。
hamsubboy 發表於 2014-10-1 06:05 AM
一早拉 ...
我讚你 , 你竟串我
hamsubboy兄...你答呢o的野唔關事架bor...

如果立法會嘅泛民比較多, 咁係代表民意, 有咩問題?
香港立法會o既職權比起其他議會根本唔係好大, 香港實際上都仲係行政主導.
美國兩院制, 美國選民好識搞平衡, 好多時總 ...
Winters 發表於 2014-10-1 05:58 AM
咁又調番轉諗,如果議員唔可以左右政府施政,
咁選議員做咩呀?
一 定 會 成 功 。
一早拉 ...
我讚你 , 你竟串我
迦樓羅女王 發表於 2014-10-1 06:08 AM
我想知你破處未呀?
一 定 會 成 功 。
我想知你破處未呀?
hamsubboy 發表於 2014-10-1 06:10 AM
小弟學佛 , 清心寡慾
泰國唔係民選??? 烏克蘭唔係民選???
"民主運動" 有幾民主 , 我完全明白:smile_
迦樓羅女王 發表於 2014-10-1 05:45 AM
喂甘生, 我地香港人唔係淪落到要同呢o的地區比呀?

香港人o既示威質素, 係今次佔中同上次反國教show哂出o黎啦... 敢講係全世界, 得幾個國家算係好過我地.
所以個班話佔中比國際社會對香港產生一個壞印象o既人都痴X線, 現場無形但有序, 井井有條, 垃圾都自己執返同分類, 歐美班鬼睇到都自愧不如...

甘生你成日講國際政治同關係, 無理由唔知泰國烏克蘭兩國政治情況同"爭取民主"無乜關係掛? 更多係制度失衡, 監管不力等等...
試諗下,如果特守係梁振英,所有嘅立法會議員係泛民。
梁振英係做唔到嘢㗎!
hamsubboy 發表於 2014-10-1 05:50 AM
因果關係倒轉哂... 如果所有嘅立法會議員係泛民, 咁樣咪代表特首就唔應該係梁振英之流囉...
喂甘生, 我地香港人唔係淪落到要同呢o的地區比呀?

香港人o既示威質素, 係今次佔中同上次反國教show哂出o黎啦... 敢講係全世界, 得幾個國家算係好過我地.
所以個班話佔中比國際社會對香港產生一個壞印象o既人都痴X ...
Winters 發表於 2014-10-1 06:12 AM
我從來同意人生而平等 ... 所以唔信咩人高質素D , 咩人低

質素D

, 決定關鍵係環境 , 包氣氛  政治氣候等等

(係呀 , 小弟絕對係唯物主義基本教義派)

返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN» 測試區 » AIO2014tp2019 » 失控開始aio

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。