<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN» 測試區 » AIO2014tp2019 » HKTV開台至今三套劇, 最鍾意邊套?
返回列表 回復 發帖
劇情總有反駁位, 旦, 比起大台E+啲劇集劇情, HKTV啲劇來得現實及深入, 大台E+啲劇老土及誇, 古裝, 時裝劇劇情都是一模一樣, 啱啱睇[飛苦II]大結果個集, 我還以為自己睇緊[七彩粵語爛片]. 反之, 近來大家多談及的[選 ...
bobo21 發表於 2015-1-7 05:49 PM
我又搭下口先 ... 好坦白講 , 小弟雖然E+都仲有睇電視 , 但入得入眼既 , 真係唔係咁多 ...
近兩套覺得好好睇既 , 都係韓劇 : "公主的男人" 及 "來自星星的你"

老實講 , 你地好似好憎TBB咁 , 但其實我個人認為 , HKTV都唔係咁好 ... 我咁多套夾埋都係睇左集左 ,
出面講咩又係認親果D , 我就未睇到 , 但有樣野好頂唔順 , 就係對白 ... 尤其係 "選戢" 第一集 ,
李心潔老公同自己老婆  下屬講既野 , 我得一個感覺 : 係咪人話來架???

"來生" 我無睇過 , 但網上上載AN霸X爆國語餐單果下 , 我其實好唔鐘意 ... 我個人覺得好唔自然 ,
亦唔討好 , 十足潑婦罵街

好好坦白咁講 , 我反而有少少覺得HKTV有少少故弄玄虛 ... TBB其實拍得最好既係家庭內理劇 ,
但呢D劇唔會大紅 , 亦唔係咁多人會欣賞 , 而其他既 ... 無偈 , 就係有種C9味 , 因為一定要比C9睇得明

老老實實 , 我個人唔會覺得廣大觀眾 , 真係咁有品味 , 真係因為劇情好而去睇 , 尤其個台新開張 ...
所以玩綽頭野無可口非 , 但係E+無線收視跌 , 唔係因為HKTV , 即係對手己經係網上如中韓大劇
智叔殺死曾偉權,點會冇人知又唔惹人懷疑,仲可以大模斯樣去選
依家又係玩埋CCTVB生cancer死橋,真係越睇越失望
李心潔好吃力咁背對白,真係越睇越辛苦.... ...
liverpool-tam 發表於 2015-1-7 02:33 AM
唔係喎 , 我上日睇回電影 "A-1頭條" , 發現少少窒係李心潔既特色 , 係賣點 ...
好認同你對警界線o既意見, 不過單講舊年, 最hit個幾套TBB劇我都有睇下, 得罪講句, 都好X垃圾, 忠奸人劇情白痴, 使徒行者基本情節太離譜, 對上一套叫好o既, 都應該係巨輪, 但套野都製作上都有D馬虎 ...
Winters 發表於 2015-1-6 08:59 AM
"忠奸人" 好多情節有問題 , 但中心思想我好受
我又搭下口先 ... 好坦白講 , 小弟雖然E+都仲有睇電視 , 但入得入眼既 , 真係唔係咁多 ...
近兩套覺得好好睇既 , 都係韓劇 : "公主的男人" 及 "來自星星的你"

老實講 , 你地好似好憎TBB咁 , 但其實我個人認為 , HKT ...
迦樓羅女王 發表於 2015-1-7 06:15 PM
一向自己對大韓文化是全無興趣的, 包括[韓劇]及[K-POP]都是, 大韓的東西; 唯一我有興趣是她的[現代軍事能力及軍事裝備]咋.
若不喜, 仲鬧人唔識中文, 又話係某人喎, 仲要人慎入才回喎, 邊有噤惡架.

有會員跟尾狗話, 相比之下我D所謂既HDTVCAP 質素差好多, 謹慎諗了還是唔識回??? [img]http://www.26fun.com/bbs/viewthr ... p;page=1#pid3877072[/img]

cgn
一向自己對大韓文化是全無興趣的, 包括[韓劇]及[K-POP]都是, 大韓的東西; 唯一我有興趣是她的[現代軍事能力及軍事裝備]咋.
bobo21 發表於 2015-1-7 06:37 PM
BOBO哥誤會拉 , J2韓劇我其實好多有睇過少少 , 多數食飯亂按按到 , 不過入眼真係好少 ...
可以話20套先有一套覺得好 , "星星" 都其實唔算好好 , 但主要睇全知賢 ... 尤其係香港 ,
講明星題材既劇集己經絕種 , 而 "星星" 千頌伊講呢樣樣真係好到肉 ... 講真 , 就係呢部份 ,
令我覺得 "星星" 都唔係咁偶像劇~~

而 "公主的男人" , 我更加幾乎完全唔係睇男女主角 , 而係睇班阿伯獸大暴走 !!!
果班50~70歲既戲神阿伯 , D戲味簡直出神入化 , 就好似睇 "大時代" 既曾江  劉江大爆發咁
BOBO哥誤會拉 , J2韓劇我其實好多有睇過少少 , 多數食飯亂按按到 , 不過入眼真係好少 ...
可以話20套先有一套覺得好 , "星星" 都其實唔算好好 , 但主要睇全知賢 ... 尤其係香港 ,
講明星題材既劇集己經絕種 , 而 " ...
迦樓羅女王 發表於 2015-1-7 06:45 PM
我無誤會, 其實我話你愛韓文化, 韓劇等等, 我只是表達自己對[韓]很多東西都無興趣, 軍事上另外啦, 點解你明啦.

要[錄 Rfilter-1201節目], 走先.
若不喜, 仲鬧人唔識中文, 又話係某人喎, 仲要人慎入才回喎, 邊有噤惡架.

有會員跟尾狗話, 相比之下我D所謂既HDTVCAP 質素差好多, 謹慎諗了還是唔識回??? [img]http://www.26fun.com/bbs/viewthr ... p;page=1#pid3877072[/img]

cgn
liverpool-tam 發表於 2015-1-7 02:33 AM
yes.今集又冇乜交待就話李心潔win左郭峰 ..李心潔做得o.k喎.始终影后底.演技好過班tbb花旦先
我都係咁諗, 特別係第一個, 同house of cards Frank 冧低 Zoe 一樣犯駁
劇情總有反駁位, 旦, 比起大台E+啲劇集劇情, HKTV啲劇來得現實及深入, 大台E+啲劇老土及誇, 古裝, 時裝劇劇情都是一模一樣, 啱啱睇[飛苦II]大結果個集, 我還以為自己睇緊[七彩粵語爛片]. 反之, 近來大家多談及的[選戰]劇, 自己也上網看吓, 原來目的只是要CAP靚圖, 旦, 看了第1,2, 5,6集後, 自己也想看下去, 要追這套劇.
大台E+啲劇集劇情; 真係晒Q氣, 之前播完套[商戰], 嘟唔知佢講乜, 亦無吸引, 好看的劇情, E+8點半套劇睇嘟唔睇, 9點半套劇唔係要CAP, 否則一樣也不會看.

睇HKTV另一開心的是; 可以看返好多舊電視藝人, 他們/她們以往與現在也好入戲, 以前他們/她們演得幾出色也好, 你不是別人要捧的藝人, 就只會被當成活動布景板, 重複動作, 重複角色的機械人, 像智叔以往只是[26], 但在[選戰], 演出政客的醜陋, 演得宋漫山的霸氣, 見到他精彩的演技.
bobo21 發表於 2015-1-7 05:49 PM
商戰, 名門暗戰, 幾年前的富貴門, 我都係度諗, 點解佢地可以拍到咁垃圾? 係班編劇垃圾, 定係TBB驚得罪班大孖沙?
第二段特別讚同!

老實講 , 你地好似好憎TBB咁 , 但其實我個人認為 , HKT ...
迦樓羅女王 發表於 2015-1-7 06:15 PM
上面bobo哥都講左, 港視唔算好好, 但點都好過依家的TBB
韓劇一路有睇開, 個人唔係幾鍾意韓國, 不過都睇到佢地進步得幾快, 劇集來講, 整體已經好過日本, 係亞洲number 1

An霸個段, 係潑婦罵, 但絕對自然, 因為我親眼見過有四十路港女咁, 現實根本有好多好似An霸咁, 高學歷, 中高層, 又幾X麻煩o既港女, 所以佢呢段真係好真實, 反而佢個條無頭騎士線就騎呢

你講家庭倫理劇, 仲講TBB? 依家唔係真情時期啦喂, 甘生你係咪仲係台灣? 你好似想像唔到有幾X多師奶追韓劇, 用電腦上網睇, 買老翻碟, 係小米睇... 家庭倫理劇o黎講, 下下百幾集o既韓劇一定嬴哂... 最後一段同意, 不過中劇唔關事, 係韓劇嬴哂女性觀眾, 男性又唔多睇TBB, 唔係TBB點解係咁要D女露野留低觀眾?
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN» 測試區 » AIO2014tp2019 » HKTV開台至今三套劇, 最鍾意邊套?

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。