<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » [討論] 大家認為朋友究竟係唔係拿來互相利用[樂+]
返回列表 回復 發帖

[討論] 大家認為朋友究竟係唔係拿來互相利用[樂+]

單選投票, 共有 0 人參與投票
29.41% (5)
70.59% (12)
您所在的用戶組沒有投票權限
大家認為朋友究竟係唔係拿來互相丫?這是一位老師同我講啊~那時我聽了之後就非常的反對!!所以想要向大家拿一點資料和意見!謝謝!!8 [7 u2 l2 m( m: H6 [3 R( E
7 G- E& n4 P8 n) x3 R/ L+ e
[ Last edited by 樂壇渣Fit人 on 2005-4-11 at 10:39 PM ]
難為正邪分定界
Originally posted by neptune1122 at 2005-4-10 02:22 AM:  q; R) d- @- }, b/ o
大家認為朋友究竟係唔係拿來互相丫?這是一位老師同我講啊~那時我聽了之後就非常的反對!!所以想要向大家拿一點資料和意見!謝謝!!
/ o% V! A: \8 \. y# i" N1 {8 ^- U% l; k3 `$ b, v9 }5 j
第一個黎答   <------俾月月搶左頭啖湯 第二個囉...6 U/ r! J) x( j3 z
logic上: 實係  k% b" e) A: @, c5 T6 C  ~: W+ A
情理上: 唔應該係
1 ~, }5 i0 I: a( y# S: ^, S9 E7 [3 S6 E. a$ |! J9 A/ Z
我覺得要睇幾樣野...
/ _3 z; ^" V- u9 L  R9 c/ r7 p1. 朋友有分類: 知己, 好朋友, 朋友, 酒肉, 識得...! F  S) J1 R, x2 p, G' F5 l
2. 用黎做咩: 無害(只係幫忙), 搵著數, 擋箭牌
* [" i! Y4 `$ n3 |( E3. 雙方既環境: 一樣好, 平等, 一方好, 一樣衰# D3 _1 l, E) \7 Q. P. _/ }3 E

# E+ l' w# T# S# r邊d, 幾時, 咩環境下黎搵對方既人係/唔係互相利用, 我諗大家識分
( P2 F" E5 g& I0 D' {8 B8 m
% d# u( M1 N) |3 d8 @, H6 E[ Last edited by crap on 2005-4-10 at 02:45 AM ]
Originally posted by crap at 04:40 PM 04:40 PM:
! \! C' j& a4 N6 M9 e
0 l/ X% |% w+ V- U) i' c! f# j* D' ~9 e. ^6 ~: I: ~: V
第一個黎 ...
& e4 g; N( d: O: A* |
都几有道理丫。。。thanks,crap兄和月月鳥兄!!!!
真實係...
0 f7 [! V  Q+ a( }; o1 ~人係群居動物
3 U- W6 W+ F8 }6 x好聽既叫亙相幫助,唔好聽既叫亙相利用7 ~2 M7 a, Y# ~
如果可以做到利用人地既同時唔構成傷害or減至最低就最好
可以話係又可以話唔係+ w" z/ A! M+ ?$ [( ~1 p# U
咁就要睇下你點諗喇: K8 r; J9 p( A9 S8 h% e) l
搵一個例子丫
# c/ O: R( \8 V; f6 k% g  r如果你有一日好唔開心
. Z$ I) G( \" N" {你想搵一個人去開解自己# C- G7 @" H& a  J* \/ i: X
咁你可能諗只係想搵個朋友吹下水
2 D% c& Q2 f4 F  W" G) Z但係你又可以諗叫佢出黎: P+ M/ X0 I) |: _3 b: |- @; q
只係想利用佢黎開解自己
* Q2 h9 C% x  J  `利唔利用就好難講喇% C3 u: W/ b, H+ I- ^
好聽d既,咪叫人幫下手囉2 J  A9 M& f' s- n, r6 v7 P! w
又好似我咁
$ ^7 ^0 y9 ]& O" @; P3 ]我出去同人頂酒一樣- k% B. m3 z3 f9 l: _# y4 M$ S
好聽d既,咪我幫佢頂酒囉) j, c2 q% e1 D9 j" Z, I' I
唔好聽既,咪佢利用我去頂酒囉; h5 O2 j; ^/ a) W$ @) S
專比人搵笨-.-"; E; |5 E7 @# \
7 a8 Q2 l0 m7 `; Y7 j5 o0 q8 a
不過都有d人冇條件咁付出,唔問收穫同回報
1 m! X, ?3 m9 b! V% qe d人就同得過喇一定唔會利用人
5 T3 \9 z- ~1 T8 e' f! @/ ze種人有一種特別既氣味-----骨氣
4 M4 \% k# j+ h1 I  g9 ~不過有骨氣既人巳經好少喇+ }8 j& B! I0 `7 q( r  J4 [; ^
不過0係一班朋友裡面,都會有一兩個既
! N, \- E# k8 Q6 v如果想同佢地熟,咁就要睇下你有冇利用過佢地喇! B- |# [3 r5 n& n1 t. H4 m/ \- u1 W

+ v5 M- M" R' h; _[ Last edited by 左輪仔 on 2005-4-10 at 07:07 AM ]
Originally posted by 左輪仔 at 2005-4-10 08:59 AM:
4 {' U/ _, s8 _: F3 K) @6 i可以話係又可以話唔係+ ~; w# [& K; I# H- V' U
咁就要睇下你點諗 ...
8 V8 F9 H4 V) N
8 r. F  T8 e7 b! m) j! twahahhahaaa- ~% \/ s7 Z) i  B9 ]7 s* [  s
當我出post果陣, 我都有諗起: "咪佢利用我去頂酒囉"........................
Originally posted by crap at 2005-4-10 07:11:  K2 x2 `2 A' C$ J1 J& T; a

* s- _+ M2 g1 m5 W- v/ O! _5 Y
# O' e8 N7 ~9 Y: e' p- F3 ]wahahhahaaa
+ v! @# T5 Y( }0 g! o當我出post果陣, 我都有諗起: "咪佢利用我去頂酒囉"........................
1 l9 T* p$ d  z. |+ `+ l* O' \2 P
你笑我!!!唔幫你頂酒嫁!!!
Originally posted by 左輪仔 at 11:29 PM 11:29 PM:
/ z, a1 B2 D5 A- ?
, g7 X3 x) V$ o9 |, g你笑我!!!唔幫你頂酒嫁!!!
/ H4 V4 Q9 h- w' o  y! k0 p又是酒啊。。。。。左輪仔幫他頂;啦!!
Originally posted by 左輪仔 at 2005-4-10 09:29 AM:+ d4 U2 ]2 h* x
! l# V9 G# ]4 Z6 S/ p
你笑我!!!唔幫你頂酒嫁!!!
6 P# g) t- Y# p* \( Z! z) p1 e  I& ]: G  Z5 b
wahahhahahaaa( `4 I5 T+ `! K" E" F6 H/ t
咁我覺得你有義氣得黎好慘Y ma......5 M/ i+ E# W- h2 X2 G
5 h3 I! g3 I4 ~
我係你老友黎嫁, 我戒左酒嫁喇
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » [討論] 大家認為朋友究竟係唔係拿來互相利用[樂+]

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。