<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » [討論] 大家認為朋友究竟係唔係拿來互相利用[樂+]
返回列表 回復 發帖

[討論] 大家認為朋友究竟係唔係拿來互相利用[樂+]

單選投票, 共有 0 人參與投票
29.41% (5)
70.59% (12)
您所在的用戶組沒有投票權限
大家認為朋友究竟係唔係拿來互相丫?這是一位老師同我講啊~那時我聽了之後就非常的反對!!所以想要向大家拿一點資料和意見!謝謝!!5 D, s# E- E8 L9 n3 k* w8 ^
; {9 _' h8 h8 R
[ Last edited by 樂壇渣Fit人 on 2005-4-11 at 10:39 PM ]
難為正邪分定界
Originally posted by neptune1122 at 2005-4-10 02:22 AM:3 z8 [7 D7 }& X) ?" I
大家認為朋友究竟係唔係拿來互相丫?這是一位老師同我講啊~那時我聽了之後就非常的反對!!所以想要向大家拿一點資料和意見!謝謝!!
. {5 e8 A; E8 e+ G/ N) E0 A0 \  D2 B3 u# X+ e5 ]  p* e5 G. w& Z
第一個黎答   <------俾月月搶左頭啖湯 第二個囉...
4 K/ r* D7 K  Y/ blogic上: 實係
7 N: h# ~! w2 H8 S& }情理上: 唔應該係  `# G7 ^5 H1 U+ b# }/ Y5 T/ Q
; H: g, ^3 V6 a, K8 _
我覺得要睇幾樣野...$ E3 V7 [# j, _
1. 朋友有分類: 知己, 好朋友, 朋友, 酒肉, 識得...
# z" `* B5 W/ m2. 用黎做咩: 無害(只係幫忙), 搵著數, 擋箭牌" q/ {( N# }5 K* P+ ^" \6 s
3. 雙方既環境: 一樣好, 平等, 一方好, 一樣衰
7 l  I1 {5 v2 g* ~/ c( _& _% W
: l; E3 d9 H! _邊d, 幾時, 咩環境下黎搵對方既人係/唔係互相利用, 我諗大家識分
  e) j$ H$ I! g; L5 q$ J, J" C$ i$ J5 d; s
[ Last edited by crap on 2005-4-10 at 02:45 AM ]
Originally posted by crap at 04:40 PM 04:40 PM:
2 k" Z" B2 C& V" E8 `9 U2 P1 l9 W* Q. O, k
& x8 x1 W  y3 l+ u# F
第一個黎 ...
. j. D* g& ?5 N/ O$ B4 v
都几有道理丫。。。thanks,crap兄和月月鳥兄!!!!
真實係...& m' \: O9 e9 u
人係群居動物6 G# s6 [& a7 j% X
好聽既叫亙相幫助,唔好聽既叫亙相利用
, J0 r7 a4 X8 g! E/ \) a如果可以做到利用人地既同時唔構成傷害or減至最低就最好
可以話係又可以話唔係
- l* K. h; D& X  ]7 ]咁就要睇下你點諗喇5 b7 ?* x4 O3 y3 p8 ?8 K+ @9 p
搵一個例子丫8 N$ t% o$ }- ~$ Q% g
如果你有一日好唔開心. F9 v+ b& l; l! I* ~4 z5 M
你想搵一個人去開解自己
, [) G; g' N) E! [咁你可能諗只係想搵個朋友吹下水& E  ^: s$ Z$ t! h3 D
但係你又可以諗叫佢出黎
0 Z# {1 F" W( C' X6 w* A) Y只係想利用佢黎開解自己
! A9 e! ~) c# B7 J7 l' v利唔利用就好難講喇
1 X, E, {7 p: d( P5 @) v' n好聽d既,咪叫人幫下手囉
- Z3 Y6 V1 s8 L* K+ B又好似我咁
; H. q' n2 D+ E- Y" j& X0 O我出去同人頂酒一樣% G7 N/ ~6 ]# C- W
好聽d既,咪我幫佢頂酒囉
! q& F8 ^, k6 n# G4 S& _唔好聽既,咪佢利用我去頂酒囉
9 d* ?/ n! `- \: [$ l4 H% Y專比人搵笨-.-"
% z+ [! ]$ c8 r  i, K2 V
% v$ U- p% |6 r; g4 i& y不過都有d人冇條件咁付出,唔問收穫同回報5 g6 _4 t7 l+ M8 d+ G
e d人就同得過喇一定唔會利用人
& i: u- p' K6 u( ^% W" a6 de種人有一種特別既氣味-----骨氣) B. p* B9 x% J
不過有骨氣既人巳經好少喇
! X+ r7 H" }1 `/ J: Z4 ^% ^不過0係一班朋友裡面,都會有一兩個既
: d7 ~0 a+ L2 P# t6 P如果想同佢地熟,咁就要睇下你有冇利用過佢地喇
. c6 g; {1 e2 p# J  [
0 ]) N. u% ]" _' T( }[ Last edited by 左輪仔 on 2005-4-10 at 07:07 AM ]
Originally posted by 左輪仔 at 2005-4-10 08:59 AM:; j3 X. q5 F  _" X
可以話係又可以話唔係
: d4 i* ^+ `" P' h' y( }( l7 H6 R咁就要睇下你點諗 ...
9 ~! Y0 _! O  b6 w3 {) l

( `" d1 f  a: t6 |3 fwahahhahaaa, M0 g1 V' R& y, Z6 M
當我出post果陣, 我都有諗起: "咪佢利用我去頂酒囉"........................
Originally posted by crap at 2005-4-10 07:11:6 V: r) g: a: y

# ^. I% U+ T; h5 i$ c! w: e2 [: b$ N0 d5 B! ]( `' D; e
wahahhahaaa9 y- Z3 [# V/ t; r! D
當我出post果陣, 我都有諗起: "咪佢利用我去頂酒囉"........................
2 W  x9 }: a* v* j6 w/ Z% Z& ]你笑我!!!唔幫你頂酒嫁!!!
Originally posted by 左輪仔 at 11:29 PM 11:29 PM:. K2 @6 z9 Q" S. C6 A/ y2 W% ]1 ]

5 v: g. n4 _& P7 }你笑我!!!唔幫你頂酒嫁!!!
2 {! C7 M( M2 F' C5 d/ \
又是酒啊。。。。。左輪仔幫他頂;啦!!
Originally posted by 左輪仔 at 2005-4-10 09:29 AM:
6 u8 L) X; r0 t5 d% t9 k. R
  t) A# [" ~) d: E; G4 T$ |. W你笑我!!!唔幫你頂酒嫁!!!
# e) h; h, n; e5 {( B& R
8 I# X! U/ ~% }/ z# S3 J# h
wahahhahahaaa6 ~1 V5 x4 P& ^
咁我覺得你有義氣得黎好慘Y ma......
6 N# {8 E7 R. y5 m# i0 `2 R; s% E6 r0 h
我係你老友黎嫁, 我戒左酒嫁喇
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » [討論] 大家認為朋友究竟係唔係拿來互相利用[樂+]

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。