<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 影音數碼講 » 【Hi-Fi音響急症室】有問必答
返回列表 回復 發帖

【Hi-Fi音響急症室】有問必答

現今Hi-Fi界,最有潛質,手屈一指窮青年,絕對支持愛玩機,但又無錢升級的朋友
Doctor 有問必答,由mono(ch)至12.6(ch)都能分享,就算唔用錢都可變靚聲(視乎你用緊乜機)
買機心大心細,功能質素比較,正機\衰機歡迎分享,小弟務必全力協助.

[ Last edited by DrChik on 2005-8-4 at 11:57 AM ]
即係點? 有 Hi-Fi 問題可以問你?
係呀,大家分享下
我有部 Denon A10SE, 可以點樣用盡佢呀?
Originally posted by RyuII at 2005-4-19 22:48:
我有部 Denon A10SE, 可以點樣用盡佢呀?
你用緊咩SPEAKER,useing 5.1\7.1 ?乜DVD機,駁optical定coxial, 覺得有咩唔好,想升D乜咁呢

1500 x 698 PIXEL下載

我用 DVD "BeoCenter 2" + Front Speaker "BeoLab 8000" 想玩5.1, 想買 Surround Speaker "BeoLab 3" + Subwoofer "BeoLab 2", 但唔買電視,可用什麼Amplifier

唔該

[ Last edited by irisG on 2005-4-19 at 11:59 PM ]
Originally posted by DrChik at 2005-4-19 09:38 PM:

你用緊咩SPEAKER,useing 5.1\7.1 ?乜DVD機,駁optical定coxial, 覺得有咩唔好,想升D乜咁呢
5.1 front speaker "polk audio", center "AR" 呢兩個牌子好唔好? 我唔知有冇俾人當係水魚
用緊 coxial, 因為人地話好過 optical

依家部 DVD 機 short short 地, 如果買一千蚊樓下的 DVD player quality 得唔得?

thx
另外你覺得買 amp 要夠力重要 d 定 d chipset 重要 d?
因為聽講依家幾千蚊 d amp 都好過我呢部, 但 walt 數細 d
Originally posted by irisG at 2005-4-20 01:50:
我用 DVD "BeoCen ...
基本上呢個系列既B&O Speaker 都有98dB以上,不難推,就算一部只得30w,8奄既Hi-f-Fi都能夠應付,但B&O Speaker 用來玩AV既(可玩性)會比其他大牌子既 Speaker 為低,因B&O Speaker 應配合返B&O 既AMP,先可達至最佳效果,而且你知否這套Speaker 幾錢呢 ?
B&O比我的感党係重外形那重,中低頻不足,45Hz以下已感受不到THX

我B&O D相係BMP,點先可以upload上黎
Originally posted by RyuII at 2005-4-20 02:44:

5.1 front speaker  ...
polk audio 唔錯,好受得高音, AR無用過,但係名牌,扁中音多D,唔洗驚,用 coxial ok
因denon加polk audio 會有D刺耳,coxial好D,想靚聲首先要換個6吋x2單元既center,
或在center pre out加個sub,包你有換左機既感覺,
低價機我不睇好,沒有質感,你這部a10se都ok,仲可頂得住,如果想再靚聲d,你就要
比晒d型號我幫你睇睇,如果有多幾隻speark仲易攪掂,
dvd機1000蚊既去買二手為妙
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 影音數碼講 » 【Hi-Fi音響急症室】有問必答

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。