<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 影音數碼講 » 【Hi-Fi音響急症室】有問必答
返回列表 回復 發帖
Originally posted by 史艷文2 at 2005-7-7 18:59:

有冇靚仔相
同300i一樣
呢張應該岩

[ Last edited by DrChik on 2005-7-7 at 07:58 PM ]
Originally posted by DrChik at 2005-7-7 07:57 PM:

同300i一樣
呢張應該岩
[img]ht...
就係依個樣, 重有怪獸 balance cable 送
都O.K喎.
能忍不計心胸闊,悅盡人情眼界寬
有一次我去左百老匯既showroom, 正在播緊"somwhere out there" background 既音樂唔大聲,但人聲好出,好似係你耳邊唱咁, 每一字未好清楚, 而且有一種好純既感覺,我只係見到部amp係marantz.

想請問下, 我想重溫呢個感覺有咩combination?
Originally posted by hkcitywong at 2005-7-24 09:20 PM:
有一次我去左百老匯既showroom, 正在播緊"somwhere out there" background 既音樂唔大聲,但人聲好出,好似係你耳邊唱咁, 每一字未好清楚, 而且有一種好純既感覺,我只係見到部amp係marantz.

想請問下, 我想重溫呢個感覺有咩combination?
玩人聲, 最重要是喇叭, 要人聲好出, 好似係你耳邊唱咁, 每一字未好清楚, 而且有一種好純既感覺, 平平地可用 Celection, Monitor Audio, 好d 就 Dynamic Audio, Sonus Faber ....

但聽 somewhere out there 依類接近清唱, 中上分析力 的喇叭 已OK

愚見, 各高手勿見笑
Originally posted by hkcitywong at 2005-7-24 21:20:
有一次我去左百老匯既showroom, 正在...
showroom呢樣野,真係唔好信到十足,因你既居住環境
和showroom既聽音環境大大不同
最終只有一個答.部機返到屋企兩回事
若果係新手,建議小試牛刀為上策.
亦不防將此碟買下
然後去多幾間店舖試下不同既機種\speaker

我對marantz冇乜認識
只係試過幾部
聽歌係幾絲文
但我覺得佢係收埋D聲黎達到柔既效果
Originally posted by d228216 at 2005-7-24 22:43:

玩人聲, 最重要是喇叭, 要人聲好...
喂......膽兄

我想試下玩膽機
有咩平靚正好野
我有隻tannoy eclidse 書架
型號不詳
黑色箱,高低單原有金色鐵圍邊

我去過添置間大陸舖試過D 6千幾蚊機
真係唔錯喎
但我只得3千
膽機其實都唔係好識, 部前級係朋友玩開借比我試, 啱聽過 Mark仔, 先買...d膽都係佢既珍藏...

唯一估唔到佢同 Krell 好夾
Originally posted by d228216 at 2005-7-24 10:43 PM:

玩人聲, 最重要是喇叭, 要人聲好...
thx two bros!!!!

how much for your suggestion? also, should 5.1 suppose to be better than 2.1? thx a lot
Originally posted by hkcitywong at 2005-7-25 10:17 PM:

thx two bros!!!!

how much for your suggestion? also, should 5.1 suppose to be better than 2.1? thx a lot
If you want listen music , buy stereo is ok. not 5.1 , (2.1 only for PC)

How Much? Depend on your burdget, can be much can be less .... or you can tell me your burdget, and I make suggest to you..
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 影音數碼講 » 【Hi-Fi音響急症室】有問必答

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。