<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 影音數碼講 » 【Hi-Fi音響急症室】有問必答
返回列表 回復 發帖
Originally posted by RyuII at 2005-4-20 10:44:

"如果有多幾隻speark仲易攪掂" <-- 小弟唔識野, 請問係乜野意思呢?
如果有多幾隻speark,可在surround加多對speark曾加包圍感,如果你間屋有位,可用上一對center,或加多個sub,玩盡10.1\10.2,須然係matrix,但耳仔收貨就冇問題,已你部a10se應可
應付這些speark,因你D speark 都不算大食,如果你有多部amp當然更好啦,可當前後級玩,唔驚冇力,這是無須用錢的升級法,只要用D時間去接駁就得,無須擔心其他,又係果句,
(耳仔收貨就冇問題)
yamaha new amp RX-V 4600

4600 a.jpg

4600 a.jpg (19.9 KB)
686 x 305 PIXEL下載

4600 b.jpg

4600 b.jpg (54.2 KB)
758 x 297 PIXEL下載

但我買o個陣個 sales 話只可以 5.1, 如果要 7.1 就要加多舊野, 請問點樣可以 10.1 呢?
Originally posted by RyuII at 2005-4-20 16:29:
但我買o個陣個 sales 話只可以 5.1, 如果要 7.1 就要加多舊野, 請問點樣可以 10.1 呢?
在surround A 加多對speark,即4隻,在surround B 駁一隻或兩隻(L+和R-)交叉駁法,
變成mono中後置,center加多隻變成兩隻center,放在顯視器兩邊,sub就駁去center
pre-out用來出中置低頻,如可以的話,在sub上的Hz盡量效低一點70Hz以下,這樣就玩
盡10.2matrix,如有多部amp,可將a10se的SB L\R pre-out去另一部amp的fount pre-in
\Aux LR\CD LR,任你in邊個都得,駁晒之後d聲包你話正,但可能會比平時細聲一點或
柔一點,你可在setting方面調教,不要擔心部機會不會有問題,因我之前將yamaha A1
玩12.4都無問題,而其中一個sub仲係冇源既添,a10se絕對受得起,只要比心機setting
好就得
我的一對CENTER

800 x 600 PIXEL下載

可以畫你屋企放 speaker o既平面圖黎睇下嗎?
SORRY  Onkyo TX-D838 ,不是當年頂級.939才是
Originally posted by RyuII at 2005-4-20 23:17:
可以畫你屋企放 speaker o既平面圖黎睇下嗎?
我都想,但唔識用乜野畫,可否教我,我連D (BMP)既圖都UPLOAD唔到上黎
你有 dc 嗎? 可以用紙畫左再影上黎

你買 av 用左幾錢? 介唔介意講你搵幾錢一個月?
Originally posted by RyuII at 2005-4-20 23:33:
你有 dc 嗎? 可以用紙畫左再影上黎

你買 av 用左幾錢? 介唔介意講你搵幾錢一個月?
4-5年前,在1年內用左大約9萬蚊左右,至今我都沒有錢再換機了,
未來兩年都應該冇得換,所以成日都左駁右駁,用一D唔須要錢既
方法來升級,所以買機有一個一定既定律,(買AMP一定要期尷,喇
叭一定要過萬)咁就一定頂到幾年,中置一定要夠大,主音一定要頂
得,後置一定要雙向,後中就冇定,但聽歌又另作別論.

2048 x 1536 PIXEL下載

2048 x 1536 PIXEL下載

返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 影音數碼講 » 【Hi-Fi音響急症室】有問必答

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。