<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 影音數碼講 » 【Hi-Fi音響急症室】有問必答
返回列表 回復 發帖
可唔可以問埋要去邊買GA...
係唔係唔好去個D大鋪(豐澤,百老X)GA?...
Originally posted by hin169 at 2005-4-30 14:34:
可唔可以問埋要去邊買GA...
係唔係唔好去個D大鋪(豐澤,百老X)GA?...
其實都冇乜所為,但旺角的友誠商業大廈就比較集中D,在Body shop隔離,差不多十幾層都係買hi-fi既.所以會睇得舒服d選擇亦都多d
hin169 兄,買到機未呀
DrChik兄絕對係音響之神!!!
Originally posted by 樂壇渣Fit人 at 2005-5-1 23:51:
DrChik兄絕對係音響之神!!!
千其唔好咁講,萬一有人問D我唔識答既,咁就真係醜死鬼囉

我只不過係現今Hi-Fi界,最有潛質,手屈一指既窮青年姐,過獎過獎
最衰我屋企已經無哂位LA~唔係我都想買套野黎玩~
睇左你呢度我得益不少AR!Chik兄~
Originally posted by Crapcake at 2005-5-2 10:49:
最衰我屋企已經無哂位LA~唔係我都想買套野黎玩~
睇左你呢度我得益不少AR!Chik兄~
等您加入
RyuII兄,呢度少左您喎,希望可快D見到您啦thx

http://www.26fun.com/bbs/viewthread.php?tid=39592&fpage=1
其實我唔知佢般左黎呢度喎, 之前有人講起買機
咁請問有邊間信得過或者邊間黑店唔好去?
買機時有冇 d 乜野要主意?
其實我呢 d 唔在行o既好多時去到都花多眼亂.
佢試一試俾我聽我都唔識分乜野叫做好乜野叫做唔好, 所以如果有人親一 set 一個價對我呢 d 外行人會易入手 d
Originally posted by RyuII at 2005-5-2 14:17:
其實我唔知佢般左黎呢度喎, 之前有人...
其實都冇話邊間好邊間唔好,只係果個sales既問題,D sales 既可信程度只有50%,信多佢一個%都死得,買機果時千祈唔好聽佢左點右點,又話那部好D那部差D,全是癈話,
買機第一步:你要清楚自已想要D乜,列如,牌子\外型\價錢\聲底
第二步:在一d hi-fi 書上找尋自已想要的,即資料搜習
第三步:鎖定心目中既目標,然後去試機
在試機的時候,因他們可能用d靚speaker,所以一定要找一隻和自已家中差不多的speaker來試,如果唔係就會比佢厄到,放心叫sales駁,但sales可能會黑面,不過唔洗理佢,最好將woofer關掉,那就可聽到部機既聲底,因woofer會令你以為部機好勁,好多人都被那些woofer厄左,試果時就勁,返到屋企就吳國勁,成日話有黑店既就係呢d人,跟本佢自己冇目標,一味聽d sales點,死更.試多幾部同級同價位既機,大家比較下,但全都要用同一speaker來試,切記切記!
試完呢間,又去第間試下,盡量用一日時間去聽多d野,因九龍d hi-fi 舖你行一日都末必行得晒.
所以唔洗咁心急,當日試完一大堆機之後,如可以的就唔好買住,等下先,唔好心急,因當晚你一定會唸返起這些機的聲音,而令您成日都唸住既果部機,咁果部就最岩你心水,那就可放心去買啦,
買之前記得記很叫個sales送野,亦即是屈佢,大多數都係speaker線,數碼線之類,睇你買機價錢而定,99%都屈得到,唔送唔買,咁多間鋪實有間送既,最後係保養問題,呢個唔洗講啦.
旺角友誠商業大廈,body shop則,旺角添置商業中心,兆萬對面,添置hi-fi比AV多,但有二手AV,
這兩座都夠你試一日.寫住咁多先,手軟

[ Last edited by DrChik on 2005-5-2 at 03:42 PM ]
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 影音數碼講 » 【Hi-Fi音響急症室】有問必答

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。