<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 影音數碼講 » 【Hi-Fi音響急症室】有問必答
返回列表 回復 發帖
Originally posted by DrChik at 2005-4-20 01:05 AM:

基本上呢個系列既B&O Speaker 都有98dB以上,不難推,就算一部只得30w,8奄既Hi-f-Fi都能夠應付,但B&O Speaker 用來玩AV既(可玩性)會比其他大牌子既 Speaker 為低,因B&O Speaker 應配合返B&O 既AMP,先可達至最佳效果,而且你知否這套Speaker 幾錢呢 ?
我舊年尾買 BeoCenter 2 + BeoLab 8000 約HK$63,000,但現在加左約HK$8,000, 現想再買Subwoofer "BeoLab 2" HK$19,800 + 後 Speaker "BeoLab 3" HK$28,000, 個sales話買任可B&O電視己可由電視直出 5.1 到Speaker, 但我覺B&O電視太貴42吋Plasma TV由HK$114,600 起, 但B&O所有Speaker都內置了Amp,不知用什麼Amp比較好.

[ Last edited by irisG on 2005-4-20 at 01:33 AM ]
Originally posted by irisG at 2005-4-20 03:31:

我舊年尾買 BeoCenter 2 ...
咁你而家用緊咩amp,如你不比電B&o,直接由amp推,有冇聲先,
Originally posted by irisG at 2005-4-20 03:31:

我舊年尾買 BeoCenter 2 ...
我知你講乜啦,買部Z9, 5\7.1 pre out  to b&o .因Z9超多野玩,一定唔會悶,如買鬼老機
一年就悶死,
Originally posted by DrChik at 2005-4-20 01:41 AM:

咁你而家用緊咩amp,如你不比電B&o,直接由amp推,有冇聲先,
我現在無用其它Amp,只係 BeoCenter 2 "DVD" 直接駁 BeoLab 8000 "Speaker", 照我理解係 BeoLab 8000 "Speaker" 內置 Power Amplifier-2 units class AB, Maximum Output Power Per Module - 143W,係 Menu 的資料, 所以Speaker都要用電.
Originally posted by irisG at 2005-4-20 03:54:

我現在無用其它Amp,只係 Beo ...
我知你講乜啦,買部Z9, 5\7.1 pre out  to b&o .因Z9超多野玩,一定唔會悶,如買鬼老機
一年就悶死,
Originally posted by irisG at 2005-4-20 03:54:

我現在無用其它Amp,只係 Beo ...
點呀,幫唔幫到你呀其實唔一定要Z9既,任可一部有pre out既amp都可以,而yamaha and
denon 將會有新机出,Y-要萬幾,D-要二萬幾

800 x 398 PIXEL下載

800 x 583 PIXEL下載

Originally posted by DrChik at 2005-4-20 02:17 AM:

點呀,幫唔幫到你呀其實唔一定要Z9既,任可一部有pre out既amp都可以,而yamaha and
denon 將會有新机出,Y-要萬幾,D-要二萬幾
其實我真係唔識pre out既amp? B&O 的 sales 話 Beocenter 2 DVD 机另有訊源可接駁外置 Amp 然後部 Amp 再駁其它 B&O Speaker 的 Line in 但要拔除DVD机給 Speaker 的訊源,即 Speaker 只有電源及收取外置 Amp 的訊源,佢話咁即係前後級.

*我記起有一部陳年的 Onkyo TX-D838 Amp, 但收左係倉成年,唔知用唔用得,部机係好多年前的,係咪好雞?

[ Last edited by irisG on 2005-4-20 at 02:43 AM ]
Originally posted by irisG at 2005-4-20 04:35:

其實我真係唔識pre out既am ...
其實而家所有5000蚊以上既AV AMP都一定會有PRE OUT 端子,所以你唔洗咁擔心,
那個SALES的方法和我答你的一樣,(DVD optical or coxial  to AMP preout to B&O)B&O照用電無問題,這就是前後級的原理,AMP係前,(比訊號),B&O係後,(出訊號)
Originally posted by irisG at 2005-4-20 04:35:

其實我真係唔識pre out既am ...
838無dts,如果唔介意只玩D.D都ok,因始中係當年頂級
而且應該可以張838變做6.1\7.1\7.2 matrix,

[ Last edited by DrChik on 2005-4-20 at 05:06 AM ]
Originally posted by DrChik at 2005-4-20 01:30 AM:

polk audio 唔錯,好受 ...
"如果有多幾隻speark仲易攪掂" <-- 小弟唔識野, 請問係乜野意思呢?
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 影音數碼講 » 【Hi-Fi音響急症室】有問必答

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。