<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 閒情逸誌 » [4/27吹水加分題] 海洋公園硬撼迪士尼
返回列表 回復 發帖

[旅遊區] [4/27吹水加分題] 海洋公園硬撼迪士尼

請大家先睇一段新聞
海洋公園硬撼迪士尼
3月 19日 星期六

【東方日報專訊】迎戰九月開幕的香港迪士尼樂園,海洋公園昨日正式宣布反擊,公布全新發展藍圖,計畫耗資五十五億五千萬元,由明年起以五年時間分兩階段擴展及重整園內設施,並引入三十三種新動物,實行以真實動物對抗迪士尼的虛構卡通人物,其中最矚目為昔日的「台柱」殺人鯨及難得一見的北極熊、白鯨、海象和企鵝等,加上其他新型機動遊戲,將景點數量倍增至七十個,再配合海洋公園另擬興建水療度假中心及漁人碼頭等三間主題酒店,預計完工後每年可吸引逾五百萬入場人次。

全新發展的海洋公園將為兩大部分七個主題區,包括高地的「高峰樂園」及低地的「海濱樂園」。高峰樂園分為四個主題區,其中以「海洋天地」及「冰極天地」最受期待,海洋天地有久違的殺人鯨及海豚、海獅,冰極天地則有企鵝、北極熊等主要新成員,更有北極光效果下的白鯨表演及模擬真雪環境的冰雪城堡。其餘「熱帶雨林天地」有虛擬颱風加上港式功夫及荷里活特技的「捕風群英會」,「動感天地」則有「凌空過山車」等最新機動遊戲,國寶大熊貓亦會移居坐鎮此處。

創三萬七職位 不用公帑

海濱樂園則有三個主題區,包括設有水底餐廳及可餵飼鯊魚的「夢幻水都」,有情人亦可在鯊魚見證下舉行水底婚禮。其餘為「雀鳥天地」及類似現時兒童王國的「威威天地」。海洋公園並會興建「高峰列車」穿梭往來兩大區域,以三分鐘穿過長一千四百米的隧道,每小時可接載五千人次乘客。海洋公園強調,工程期間公園設施開放將不會受影響。

海洋公園另正研究興建三間主題酒店,包括位於正門的海洋酒店、本港首間水療度假中心及位於集古村現址的漁人碼頭酒店,並引入接駁香港仔、赤柱及淺水灣的水上的士,務求令旅客延長逗留及促進港島南區旅遊業發展。

整個發展項目融資將分兩階段,向政府或在政府擔保下向商界貸款,不涉及政府補貼或資助,預計若加上三間酒店及建議中的地鐵港島南線,可為建造業提供逾一萬七千個職位,至二○二二年共創造逾三萬七千個就業機會,並在未來四十年為香港帶來一千四百五十億元的經濟收益。

海洋公園主席盛智文強調,不會以超越香港迪士尼為目標,會繼續強化公園的海洋動物元素,但承認預計今年全年的入場人數會由去年的四百一十萬人次下跌至不足三百五十萬人次,至○七年以後才可回復,為確保海洋公園的競爭力,估計未來五年票價會維持在迪士尼樂園的八成以下。迪士尼樂園發言人則指,海洋公園大變身可為香港帶來更多家庭旅客,認為有助香港成為更具吸引力的旅遊景點。

旅遊事務專員鄭汝樺稱,政府正積極研究有關計畫,期望盡快落實發展藍圖,相信可與迪士尼相輔相成,加強香港成為家庭旅遊首選目的地之地位。盛智文有信心計畫書可通過,因前特首董建華(相關新聞 - 網站)、署理特首曾蔭權(相關新聞 - 網站)、財政司司長唐英年(相關新聞 - 網站)及主要高官,於一月底至二月初聽取簡布時「反應相當正面」。
大家覺得海洋公園會唔會夠迪士尼鬥呢?
呢d革新會唔會真係有用?
一般黎香港既4/5天團應該只會選其中一度去, 如果係既好少機會會選海洋公園

海洋公園係陪住我地長大既地標, 我真係唔想見到佢有一日要執笠
大家有無呢一種感覺?
大家覺得如果海洋公園要自救, 除左上面既計劃外仲有咩辦法?

一齊動動腦筋吧
把情勢分析得好, 意見獨到, 提出有創意提案的朋友都會加分

[ Last edited by 樂壇渣Fit人 on 2005-5-6 at 11:01 AM ]
我會去「的的尼」!
Originally posted by crap at 2005-4-27 01:57 AM:

大家覺得海洋公園會唔會夠迪士尼鬥呢?
呢d革新會唔會真係有用?
一般黎香港既4/5天團應該只會選其中一度去, 如果係既好少機會會選海洋公園

海洋公園係陪住我地長大既地標, 我真係唔想見到佢有一日要執笠
大家有無呢一種感覺?
大家覺得如果海洋公園要自救, 除左上面既計劃外仲有咩辦法?

一齊動動腦筋吧
把情勢分析得好, 意見獨到, 提出有創意提案的朋友都會加分
個人認為d革新未必有用因就知名道而言迪士尼贏哂...只是一個名已經可吸引"N"甘多人冒名而至,所以將來黎香港既4/5天團應該只會選迪士尼一度去...而陪住我地長大既海洋公園...除非其知名道能打入國際....要不然就算唔想見到佢有執笠既一日但這始終是時間問題...

就好比華納片場甘....有一定知名道才有與迪士尼爭一日之長短.......若想救救海洋公園...可能將其改為主題/國家公園甘都仲有市場價值....須則趕不上比華納片場及迪士尼既知名道..但此有機會保住飯碗....如果唔係聽走上水上樂園,荔園同一命運

如何打入國際市場將會是存亡關鍵

[ Last edited by Asurada129 on 2005-4-27 at 02:13 AM ]
個人認為海記輸,因為旅客好少會去兩個主題公園,响要揀嘅情況之下,相信大部份人會揀迪士尼,就算講番本地客,香港人一向貪新鮮同埋名牌主義,邊有得打?
Originally posted by toro at 2005-4-27 02:13 AM:
個人認為海記輸,因為旅客好少會去兩個主 ...
係呀!
Originally posted by toro at 2005-4-27 04:13 AM:
個人認為海記輸,因為旅客好少會去兩個主 ...
所以要大家諗下有咩計可以起死回生囉, 呢份幾千萬既合約就睇你喇
Originally posted by crap at 2005-4-27 02:20 AM:

所以要大家諗下有咩計可以起死回生囉, 呢份幾千萬既合約就睇你喇
基本上係無得救,可以試下引入隻貓(hello kitty)去對付隻老鼠嘅,但係人哋未必睬你咁解囉
Originally posted by toro at 2005-4-27 04:30 AM:

基本上係無得救,可以試下引入隻貓(hello kitty)去對付隻老鼠嘅,但係人哋未必睬你咁解囉
支持+10 呀老頂, 唔該.......
本人認為海洋公園係唔會夠迪士尼鬥既
佢既革新相信係短期都會有效果
但相信迪士尼絕對係比較吸引人(不論遊客定本地人)
海洋公園執笠就應該唔會既我覺得

佢既知名度比迪士尼差很多
我覺得要更加強係外地宣傳海洋公園
才會對遊客有更大吸引力
Originally posted by crap at 2005-4-27 02:34 AM:

支持+10 呀老頂, 唔該.......
你都覺得得哩?海洋生物又點可能對付隻老鼠?引入貓貓才是皇道!
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 閒情逸誌 » [4/27吹水加分題] 海洋公園硬撼迪士尼

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。