<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 戀愛起義 » 要愛便愛(愛情是死去,活來)[toro+5]
返回列表 回復 發帖

[散文小品區] 要愛便愛(愛情是死去,活來)[toro+5]

經常有人問:「你相信一見鍾情,還是日久生情?」我兩個都相信,我相信一個人可以一邊火速地跟一見鍾情的情人墮入愛河,一邊繼續讓對自己好的那個人打動。

一見鍾情與日久生情,是兩種截然不同的感覺;一見鍾情是剎那火花,沒有根基,這一刻打得火熱,突然發現對方一個缺點,下一刻愛情便可以立即消失,一句「鍾情錯了」,事情便無疾而終。

日久生情是慢工出細貨,由沒有到有,一步一步打穩根基,感情慢慢培養出來,即使發現不能接受對方某些缺點,功可補過,因為他對你好,你會說服自己妥協。

說到那種感情會來得比較長久,這個實在不能不定論,反正現代感情都脆弱,長久不長久,視乎個人性格,必要時可以用過去戰績作參考。有人次次愛得要生要死,每次戀
情也不過幾個月貨色,比時裝店換季還要快;有人一邊愛一邊埋怨,也可以拖拖拉拉半生,這實在與「鍾情」、「生情」無尤﹗

還是相信自己感覺,要愛就愛吧﹗

[ Last edited by toro on 2005-5-2 at 09:43 PM ]
人如果不作出犧牲,就什麼也得不到,為了得到某些東西就必須付出同等的代價,那就是煉金術的等價交換原則。
我相信日久生情...
但是愛情這個東西.....
和主題一樣(愛情是死去,活來)  
每一次死去了....
唔知什麼時侯活來
多謝kingtong
非常好的文章,支持
我中意最尾嗰句! +5
一見鍾情,還是日久生情,都無所謂
文章最尾嗰句幾好 "還是相信自己感覺,要愛就愛吧!"
順其自然
Originally posted by kingtong at 2005-5-2 07:56 AM:
還是相信自己感覺,要愛就愛吧﹗
想問各位兄弟:

究竟係要付諸實行(追你自己鍾意既人),
定係純粹係忠於自己果種愛既感覺呢? (即係唔好自己呃自己, 逼自己唔鍾意佢)
因為有時客觀情況唔容許你"想愛就愛"...例如自己鍾意既女仔已經有男朋友
Originally posted by pkman55699 at 2005-5-6 01:57 AM:

想問各位兄弟:

究竟係要付諸實行...
有男朋友又點?
Originally posted by toro at 2005-5-6 02:14 AM:

有男朋友又點?
小弟應該講多少少........

已經試過表白.....換來一個好淡然既答案: 辛苦晒
而且佢同條仔個勢係打風都打唔甩..........

所以就問下各位兄弟應該點做
Originally posted by pkman55699 at 2005-5-6 02:32 AM:

小弟應該講多少少........

已經...
明白!其實我哋嘅意思係應該盡力去試,我似你咁,試左唔得咪算!起碼你有爭取過吖嘛!試都唔試第日實後悔
Originally posted by toro at 2005-5-6 02:40 AM:

明白!其實我哋嘅意思係應該盡力去試,我似你咁,試左唔得咪算!起碼你有爭取過吖嘛!試都唔試第日實後悔
THX for all's support!!!
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 戀愛起義 » 要愛便愛(愛情是死去,活來)[toro+5]

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。