<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » [5/18吹水加分題] 失業人知唔知自己點解失業?
返回列表 回復 發帖
I would say not enough connection. Networking is really important nowadays. If you have many many friends, then u would get a job much easier.
N/A
自己未試過失業$ J1 T# Q6 q, {5 z$ p9 m* {
不過我估有咁既可能性, F- A8 j! ?* k6 ?' X$ F2 p- d6 K

# o# [! H, }5 c) C3 e1.自己既要求太高
  X2 W4 w' W% s& |% R  Z# o2.對工作產生厭倦,重而唔想做野
8 ~7 B8 P; Q+ v5 m& K& e% V3.自己懶,寧願o係屋企做二世祖等自己阿爸阿母接濟,都唔肯靠自己雙手出黎搵野做(呢d人真係餓死都係抵佢地死既人)8 K' c+ i1 P0 g9 q- y
4.出面競爭大,自己唔夠班根本出唔到黎搵食
# ~. h- V' Q: y" P5.有可能人際關係唔好,得罪左人,搞到俾人陷害,工都冇得返..可以講話係自己待人接物既問題- ]$ l6 V. a. n) Q6 W

. P% R1 q; j4 N# h9 A唔知大家點睇~
我就咁睇....
7 Z0 B& I8 |& C. I1 G2 H0 p失業可以分幾階段既人.....
& S9 F9 @" G5 P例如.....青少年,多數都係因為學歷低,做唔到d技術性高既職業,加上經驗不足,又怕涯怕辛苦
0 |& i/ J: w3 \# v0 F中年人仕,學歷低,競爭大,再加上可能打份工仲少過坐係屋企拎綜援
/ j% @( ^; h1 r較老的,不多不少被社會所歧視,對工作又有所厭倦......) v% E8 h& k# U# `& _2 n6 z& y1 b

7 L) e+ ^6 s7 _ps....結構性...??我想不會吧......政府都提供了不少的培訓課程吧....
Originally posted by Rika at 19xx-6-30 01:45:
, x; N$ i" A2 }$ c. T+ R0 a% D) J0 L; \( o7 C% e
有老婆支持太好
- v$ K, m# k/ ~) @; H) D0 S祝你早日發達
0 ~( S1 ~0 P% l3 l& l
多謝哂
Originally posted by over1 at 19xx-6-30 03:53:# q7 w$ ?& N* q$ U9 v' S" V
I would say not enough connection. Networking is really important nowadays. If you have many many friends, then u would get a job much easier.
! ]! k1 T$ g+ u2 a- g" l) p
睇唔明sorry
阿LMQ兄 marqzho兄4 [+ J8 r1 T1 w/ _+ o
我好認同
Originally posted by 老鬼X at 2005-5-19 10:59 PM:
, S4 F4 B! q$ k: w; K
' D9 d& `# q+ `7 i8 j- B9 ?睇唔明sorry
, u, A2 P. S. f: z! A佢應該講緊人際關係...如果你關係網大...多d朋友..易d搞工
唔該哂
Originally posted by LMQ at 2005-5-19 07:11 PM:* e8 @6 e7 s# u( S8 K' O( y
1.自己既要求太高 (會想進升但未會導至失業, 有上進心係好事)
  P8 M3 U: D: ^- L6 z3 u2.對工作產生厭倦,重而唔想做野 (未影響到工作表現都無事)
; g: h8 @1 b0 I, {- r  A3.自己懶,寧願o係屋企做二世祖等自己阿爸阿母接濟,都唔肯靠自己雙手出黎搵野做(呢d人真係餓死都係抵佢地死既人) (反面教材)$ n( V4 |+ J9 @5 P
4.出面競爭大,自己唔夠班根本出唔到黎搵食 (Good Point!)
, M$ s* T7 Q$ n5.有可能人際關係唔好,得罪左人,搞到俾人陷害,工都冇得返..可以講話係自己待人接物既問題 (人際關係都係好重要)
8 P! D5 w7 Z, q# w8 V
( M5 w5 P& K* f5 _
競爭同人際關係都係重要既一環- t9 E% o; ?5 I. i# O1 m; A# ]3 A
* F5 W9 j( {1 g0 e: Q
[ Last edited by Rika on 2005-5-20 at 01:55 AM ]
Originally posted by 老鬼X at 2005-5-19 11:01 PM:/ p) u/ P; J2 z) n
阿LMQ兄 marqzho兄
. S. ]0 w7 u2 U# m: k2 @" g我好認同
9 V+ f, N: u  A/ l  [1 y
多謝你既支持^^
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » [5/18吹水加分題] 失業人知唔知自己點解失業?

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。