<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » [5/18吹水加分題] 失業人知唔知自己點解失業?
返回列表 回復 發帖
I would say not enough connection. Networking is really important nowadays. If you have many many friends, then u would get a job much easier.
N/A
自己未試過失業
) G3 ]# x- j/ b5 e不過我估有咁既可能性
. h) f4 |9 R# P7 N& ?9 Y; s' @6 {! Q
, E0 g) _% y4 y/ |. J1.自己既要求太高4 R; a* D6 H' }& P6 J7 x
2.對工作產生厭倦,重而唔想做野
* K$ n  o' ]# N2 j0 ~/ O3.自己懶,寧願o係屋企做二世祖等自己阿爸阿母接濟,都唔肯靠自己雙手出黎搵野做(呢d人真係餓死都係抵佢地死既人)
7 }% T# P- c7 n. q: H7 b5 X" D+ Z  v4.出面競爭大,自己唔夠班根本出唔到黎搵食
+ y1 v2 c+ r4 l' q( ?5.有可能人際關係唔好,得罪左人,搞到俾人陷害,工都冇得返..可以講話係自己待人接物既問題
* I' ^. a. {' b! Q  Z1 K# v7 Z4 S
% h# X1 D9 v$ z% a. x7 g唔知大家點睇~
我就咁睇....
7 a. r! j( N6 }, U1 d6 A7 ?失業可以分幾階段既人.....
- E1 U$ A, i+ `0 h, n7 O! q+ y, C: X例如.....青少年,多數都係因為學歷低,做唔到d技術性高既職業,加上經驗不足,又怕涯怕辛苦
, j; V+ c3 [8 r中年人仕,學歷低,競爭大,再加上可能打份工仲少過坐係屋企拎綜援- I1 E2 d. u: E; n1 H' W
較老的,不多不少被社會所歧視,對工作又有所厭倦......* f# e" C  ~' Z1 O3 O$ Y3 K1 V
! B6 @. j5 O5 U8 d
ps....結構性...??我想不會吧......政府都提供了不少的培訓課程吧....
Originally posted by Rika at 19xx-6-30 01:45:, a6 h% w: S9 ~. }
' v6 u5 t' n4 z) @2 t: i- b* A/ y5 F
有老婆支持太好3 z4 ~7 Y) d( J  y- U
祝你早日發達
9 R4 ^) X" M, G! Q: Q! h: _0 b. `9 y
多謝哂
Originally posted by over1 at 19xx-6-30 03:53:9 R2 E" m, F7 X6 `8 e
I would say not enough connection. Networking is really important nowadays. If you have many many friends, then u would get a job much easier.
' F" y0 z7 [3 u: i1 V& s# C$ U睇唔明sorry
阿LMQ兄 marqzho兄- e! k4 N' p# u! ?- r9 o' X
我好認同
Originally posted by 老鬼X at 2005-5-19 10:59 PM:) I5 `& ?8 K% u
- {4 b1 u+ W% s$ G8 ^
睇唔明sorry
& Z+ T3 R6 u* e3 g8 l6 Z7 C佢應該講緊人際關係...如果你關係網大...多d朋友..易d搞工
唔該哂
Originally posted by LMQ at 2005-5-19 07:11 PM:
3 j6 |, p/ F; P* c1 l1.自己既要求太高 (會想進升但未會導至失業, 有上進心係好事)
. m" V- g1 C9 O5 s8 J2 N2.對工作產生厭倦,重而唔想做野 (未影響到工作表現都無事)$ y5 O0 Z8 `' L" ^
3.自己懶,寧願o係屋企做二世祖等自己阿爸阿母接濟,都唔肯靠自己雙手出黎搵野做(呢d人真係餓死都係抵佢地死既人) (反面教材)
* }/ e- a: h) H) ?; D4.出面競爭大,自己唔夠班根本出唔到黎搵食 (Good Point!)- e; ^1 A/ R2 Z/ Z
5.有可能人際關係唔好,得罪左人,搞到俾人陷害,工都冇得返..可以講話係自己待人接物既問題 (人際關係都係好重要)
( k+ D( s, o+ K: E4 {# M
, I0 l  t' J; J9 C競爭同人際關係都係重要既一環4 O, e" u8 w% g- t% S7 w7 h! [# l

' {3 ^2 ]3 a4 d6 {5 J7 E+ B: V8 z[ Last edited by Rika on 2005-5-20 at 01:55 AM ]
Originally posted by 老鬼X at 2005-5-19 11:01 PM:
$ b+ B# }* r! ?: A2 q9 q8 t阿LMQ兄 marqzho兄. r6 g" o5 Z) O* M: n- |! D
我好認同
/ X; u7 ^0 l8 d; H7 S! m! K( J多謝你既支持^^
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » [5/18吹水加分題] 失業人知唔知自己點解失業?

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。