<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 音樂空間 » [5/21音樂加分題] 請問有無人唱歌識震音? 有冇得練出黎?
返回列表 回復 發帖
Originally posted by jason williams at 2005-5-19 12:13 AM:

eason把聲幾厚架, 佢真係近年少有...
完全同意
剛醒起的

學友教的, 最簡單的震音.....
上下郁個頭=.="
堅的, 大家可以試下

[ Last edited by crap on 2005-5-19 at 01:13 PM ]
震音主要分3種
口震,頭震,喉震

張學友用 頭震,喉震
李克勤 喉震...震到好Q勁...
誰願回看憂鬱的眼 舊事沒法平淡   偏偏要裝作平淡
憑著忘記將它沖淡 但是易說難辦   歲月已印在眉間
Originally posted by crap at 2005-5-19 03:27 AM:
剛醒起的

學友教的, 最簡單的震音.....
上下郁個頭=.="
堅的, 大家可以試下

[ Last edited by crap on 2005-5-19 at 01:13 PM ]
個頭好似要郁好大幅度先有震音效果

版主好似幾有料到咁喎.....多謝你既寶貴意見.....
Originally posted by kwajc at 2005-5-19 02:22 PM:

個頭好似要郁好大幅度先有震音效果

版主好似幾有料到咁喎.....多謝你既寶貴意見.....
hahahahaha
d意見會有用, 有料就十世都唔輪到我...

個頭郁郁下就識就嫁喇~
同埋喉震係一步步練出來, 你唔洗出聲都可以練, 搭巴士可以mark大個口試下, 唔洗出聲, 只係練下點控制喉核附近既肌肉, 同記住唔好ork高頭震, 因為d肉扯住, 你dup低少少頭就得喇~

努力呀~
我識用喉震,要練
你唱時要用單田迫d氣上黎,運用喉嚨,上下震動!
平時試下唔發聲,move下喉核控制佢上下搖...就得,唔係好難
Originally posted by crap at 2005-5-19 01:02 PM:

hahahahaha
d意見會有用, 有料就...
same as my form,証明係得既!
i wanna know how to use and practise 單田 ga?
jason
Originally posted by jason williams at 2005-5-19 11:04 PM:
i wanna know how to use and practise 單田 ga?
瞓係度, 吸氣呼氣, 用腹部(由其係小腹)嘅郁動帶動橫隔膜, 令肺部自然擴張縮細. 唔好用胸腔嘅力呼吸. 習慣成自然.
將氣呼出, 柔和, 緩慢, 穩定. 可以持續唱一個穩定嘅音, hold一段時間直至冇氣為止.
我想知點樣可以令高音同假音之間嘅轉換變得順暢??
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 音樂空間 » [5/21音樂加分題] 請問有無人唱歌識震音? 有冇得練出黎?

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。