<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 音樂空間 » [5/21音樂加分題] 請問有無人唱歌識震音? 有冇得練出黎?
返回列表 回復 發帖
Originally posted by crap at 2005-5-19 01:02 PM:

hahahahaha
d意見會有用, 有料就...
喉核開始識郁喇......!!!! 不過郁得多有少少反胃既感覺....哈.....
不過仲未練到可以一路唱一路震.....我諗有排練
Originally posted by 吳建仁 at 2005-5-19 11:41 PM:
我想知點樣可以令高音同假音之間嘅轉換變得順暢??
我都好想學呀.........
Originally posted by 吳建仁 at 2005-5-20 01:41 AM:
我想知點樣可以令高音同假音之間嘅轉換變得順暢??
你地好鬼搞笑...
個個答完人地既問題自己跟住又問問題

你可唔可以舉例呀??
我一時間諗唔到有邊首歌係咁.....

我覺得假轉低仲難~.~
好似歲月如歌果野, 好難唱得好好.....
積極回覆既會員有分加
Originally posted by crap at 2005-5-20 12:43 PM:

你可唔可以舉例呀??
我一時間諗唔到有邊首歌係咁
鄭中基首時間, 人物, 地點算嗎?

本身已ok高key, 拉尾個"演"好難轉假音到唔走音而穩
jason
我又想問係咪去到某個key位就點練都去唔到ga?
我發覺好似要 "ai" 一兩年先可以去多個key (for高音)
但我想可以去到阿Lam o甘高, 而家 ai 緊beyond, 有d都唔係好得la
jason
Originally posted by jason williams at 2005-5-20 02:51 PM:

鄭中基首時間, 人物, 地點算嗎?

本身已ok高key, 拉尾個"演"好難轉假音到唔走音而穩
走音應該唔太易, 要穩既試十次可能有一下得 =.="
呢野我覺得比較上係易既假音, 因為直上, 唔洗落番來, 平時慣左假音應該都到, 穩就好難話好穩, 你有無聽學友medly version? 好q變態, 佢震埋 =.="

大家鍾意玩假音可以試下反串唱關心妍, 上上落落, 會想死......
我朋友就係唱有d關心妍既Demo......=.=" 好癲嫁
Originally posted by jason williams at 2005-5-20 02:57 PM:
我又想問係咪去到某個key位就點練都去...
應該又係果句, 唱到喉沙都要唱, 慢慢就會開, 有時開左聲都會忽然唱到嫁, 係咪?

唱beyond都好, 不過小心慣左大大聲唱

如果唱到:
我的天我的歌
抱擁這分鐘
黃金時代
一萬年
藍雨
.....果幾句唱得穩, 我諗可以成為你班朋友中既K歌之王嫁喇
我有個同學震音超勁~我問過佢..佢話係成日都練唱..而且丹田氣都要練得好好...因為震音絕對唔係用喉嚨去震..而係用氣
Originally posted by jason williams at 2005-5-20 12:57 PM:
我又想問係咪去到某個key位就點練都去...
音域係可以靠練拉闊d,但係天生(發育完)基本上只可以擴到2-3個...

亞lam d哥唔係靠後天可以練到上去...無謂勉強!
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 音樂空間 » [5/21音樂加分題] 請問有無人唱歌識震音? 有冇得練出黎?

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。