<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 音樂空間 » [5/21音樂加分題] 請問有無人唱歌識震音? 有冇得練出黎?
返回列表 回復 發帖
其實我覺得好多歌轉假音都唔太難, 反而唔轉假音去繼續唱仲難,
<獻世> 唔用假音我唱極都唱唔到"力竭聲嘶"個"嘶"
jason
Originally posted by crap at 2005-5-20 12:43 PM:

你地好鬼搞笑...
個個答完人地既...
例如陶吉吉~普通朋友
我個人好奇怪, 普通情況之下真音可以好高(我應該係屬於男高音呢一類), 但係呢種情況之下我唱唔出假音. 反而要係咁不停唱, 唱到有啲攰嘅時候, 啲假音先開始出黎, 但係真音又會低咗. 都唔知點解.
仲有<抗戰二十年> , 每次唱到大半實走音失聲
jason
Originally posted by 吳建仁 at 2005-5-20 10:34 PM:

例如陶吉吉~普通朋友
我個人好奇怪...
會唔會o個時未開晒聲呀? 通常唱到o甘上下先唱得好
jason
Originally posted by jason williams at 2005-5-20 10:38 PM:

會唔會o個時未開晒聲呀? 通常唱到o甘上下先唱得好
可能係啦...
但係唱到咁上吓, 用真音又唱唔返咁高.........

[ Last edited by 吳建仁 on 2005-5-20 at 10:42 PM ]
Originally posted by crap at 2005-5-20 01:11 PM:

走音應該唔太易, 要穩既試十次可...
試過, 仲試過fir.....真係想死
http://www.angelfire.com/ab8/ng01/aa.wav

啱啱錄嘅.
因為趕住掟上黎, 所以唱得快咗.....
Originally posted by crap at 2005-5-20 01:17 PM:

應該又係果句, 唱到喉沙都要唱, ...
我試過俾反高潮玩死咗好多次....
反高潮就梗架啦.......
因住扯得太行失聲呀!!!!!

其實就咁想練高音,
初手可以練下陳曉東既歌丫,
一萬年, 心的接觸, 在乎你感受及什麼都會變,
呢D易上D, 又有一定難度,
熟左就可以試下天亮說晚安,
呢首歌D高音位幾難下, 又要夠氣,
練假音可以試下一次真愛追尋一百次~~~
Originally posted by 小Baby at 2005-5-21 12:13 AM:
反高潮就梗架啦.......
因住扯得太行...
係winmx搵咗一萬年, 覺得ok, 之後再試天亮說晚安. 搵唔到真愛追尋一百次.
天亮說晚安
http://www.angelfire.com/ab8/ng01/b.wav
國語唔係好得, 而且唔多熟隻歌, 唱得太硬.
算唔算勉強合格?
如果呢隻歌熟咗之後, 應該有啲咩好歌可以練? thx
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 音樂空間 » [5/21音樂加分題] 請問有無人唱歌識震音? 有冇得練出黎?

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。