<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 戀愛起義 » [5/27加分題] 你o地覺得應唔應該接受?
返回列表 回復 發帖
Originally posted by homan~ at 2005-5-29 02:26 PM:

版主, 依果case 係咪你黎架 ??
我諗九成九仲係阿trista 板主自己post 過出來個case 來都未定……
哈哈
唔好介意呀板主~

其實我覺得,如果真係唔鍾意人、對佢冇感覺的話
就應該1) 唔好收啦,費事俾人有錯覺以為自己有機會
你俾完wrong signal 人之後再去拒絕人的話
我覺得係會hurt 過即場就地拒絕佢
(我自己都領教過……當然我唔係想 o係度鬧個女仔或者想點
但佢當日 o係我屋企同班friend 慶祝生日,之後收左我份生日禮物
仲話非常之咁鍾意時
我真係以為……我仲有機會架
點知……唉……
注意,佢 o係呢日之前已經擺明車馬咁拒絕過我一次……)

(一年之前又試過鍾意一個女仔
佢處理得就好少少,我送concert 飛俾佢
之後佢退番俾我,然後再加一個sms 話「希望你明白我 o既意思啦」咁
我係hurt,但長痛不如短痛,點都好過d 丫……)

或者2) 表明晒自己 o既想法同態度俾佢聽先
等佢自己決定仲送唔送俾你
例如同佢講:「好多謝你份禮物
但我只會當係朋友之間咁送來 o既普通生日/ 聖誕禮物,收左並唔代表你有機會」
或者「你肯送我會收,但sorry 我真係對你一d feel 都冇
你自己計過數值唔值先至再算啦」

禮物大小不在考慮範圍之列
最主要取決於自己點諗……因為,無論大定小、貴定平
受左,我個人傻仔地以為,即係暗示「其實我對你 o既感覺都唔差丫~ 有機架你」

其實我都覺得有男仔以為不斷送禮、貴 o野就可以打動人的話
除左話「痴心」之外,佢 (包括以前 o既我本人在內)……真係好蠢好蠢……
而又有女仔肯收完禮就一腳踢開佢的話……
我諗,我會打鑊個女仔都未定
Originally posted by chenfeng at 2005-5-29 07:30 PM:

我諗九成九仲係阿trista 板主自己po...
我都有同感, 係版主黎架啦

好同意d 禮物唔使貴,
亦唔好貴, 驚女仔唔肯收,

其實禮物要心思之ma
貴冇用架
Originally posted by homan~ at 2005-5-29 08:59 PM:

我都有同感, 係版主黎架啦

好同意d 禮物唔使貴,
亦唔好貴, 驚女仔唔肯收,

其實禮物要心思之ma
貴冇用架
你o地班友o係度估估o下…=.= 呢個係高度機密~~ wahahaha~~

其實你o地都講得好岩﹐=.= ... 如果個女仔收o左份禮物又好似o係度做暗示

等我開個topic 問你o地~~~ 男仔覺得點被女仔拒絕先冇咁hurt~~
IU   vs  UI
I won't GIVE it UP!  as a WOMAN, I must work hard for our Happiness~~~ ^^

求新.求變.凝聚.合作
Originally posted by trista_cheong at 2005-5-29 10:46 PM:

你o地班友o係度估估o下…=.= ...
哈哈,板主恕罪呀
因為通常d 人話「我有個朋友呢佢遇到d 咁 o既問題,唔知應該點做」 o既時間
其實佢地係refer 緊自己架嘛,所以方有此一問~

你唔會嬲架可? 希望幫到你/ others who concerned 啦~
Originally posted by trista_cheong at 2005-5-29 10:46 PM:

等我開個topic 問你o地~~~ 男仔覺得點被女仔拒絕先冇咁hurt~~
除非……
你係一個好enjoy 俾人追 o個種感覺 o既女仔
或者你怕自己將來無啦啦有一日發現原來自己真係鍾意佢啦

否則,我個人覺得,與其你要因為怕hurt 到人
所以唔正面、唔直接、好唔清唔楚咁迴避、拒絕或者呃住個男仔先的話
倒不如你當住面、斬釘截鐵、直接清楚咁拒絕佢啦
因為當個男仔首先發現原來一直都俾人呃
跟手再俾自己鍾意 o既女仔拒絕埋的話
咁會仲hurt 過當初直接清晰地被拒絕

冇錯,咁可能係會令到個男仔 o係 o個一刻好唔開心
但我始終認為
咁樣肯定唔會唔難受過「由天堂瞬間跌落地獄」o個種feeling……
頂多飲兩杯悶酒、喊一晚就冇事啦
所以,我認為如果女性真係唔鍾意個男仔、而又真心係想為佢好
唔想佢浪費時間、hurt 佢太深或者呃佢的話
乾脆直接d、斬釘截鐵d 同佢講清講楚
表明佢冇機會、大家做到盡只會係朋友會比較好
Originally posted by chenfeng at 2005-5-29 10:50 PM:

哈哈,板主恕罪呀
因為通常d 人...
我冇咁好福份

by the way ﹐enjouy 被人追ge 女仔都幾無聊=.="
IU   vs  UI
I won't GIVE it UP!  as a WOMAN, I must work hard for our Happiness~~~ ^^

求新.求變.凝聚.合作
Originally posted by chenfeng at 2005-5-29 11:29 PM:

除非……
你係一個好enjoy 俾人追 o...
好認同,

版主, 男仔被reject , 果男仔一定會唔開心, 根本無方法唔hurt 佢,

早hurt 好過遲hurt, 費事佢越諗越多

仲有, 一定要絕, 唔好俾希望佢

藉口呢, 你咪話入要u 專心讀書law, 自己吹啦,
最緊要唔好俾佢以為(or 知道) 係佢唔夠好

reject係事實, 遲早佢都要知

[ Last edited by homan~ on 2005-5-30 at 07:07 PM ]
Originally posted by trista_cheong at 2005-5-30 02:07 PM:

我冇咁好福份

by the way ﹐enjouy 被人追ge 女仔都幾無聊=.="
你覺得無聊je,

依果世界好多依d 女仔架,

等你入左u, 你就知依果世界咩人都有
依家d 仔咁低手架,

送d 咁貴gei 禮物,

點追女仔呀,

盞嚇親人 >0<

小禮物我覺得都可以接受,上1000就唔好要。到時踢開人,給人唱貪心就唔好啦!
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 戀愛起義 » [5/27加分題] 你o地覺得應唔應該接受?

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。