<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » Sports討論版 » sport板小知識
返回列表 回復 發帖

sport板小知識

如果各位對球例不明的地方,可以在這裡提問和解答
We are blessed that we can watch sports, to do many things...
so be happy!
1)足球越位:

越位是足球戰術的一種,它能阻止對方的進攻。當隊友傳球向前時,有一位或以上自己的隊員比對方的球員更前,則構成越位。

但記住:
1)如果那個越位球員不會影響球賽進行,不會構成越位

2)如果防守那方隊員,除了守門員外都左前半揚,而進攻的那一方,是從自己的防守半場跑上去進攻,不是越位
We are blessed that we can watch sports, to do many things...
so be happy!
嘩!!! 終於有個topic岩我睇架啦
太感動啦
bright, 我想請問點解要設立「英超聯」而其他地方既聯賽又無既?
thanks in advance
靜哂...
Originally posted by brightlee at 2005-6-4 10:42 AM:
但記住:
1)如果那個越位球員不會影響球賽進行,不會構成越位
這一條玩死人, 前一屆世界杯搞得一團糟... :cool:
Originally posted by 樂壇渣Fit人 at 2005-6-4 10:47 AM:
bright, 我想請問點解要設立「英超聯」而其他地方既聯賽又無既?
呢個應該係睇當地足總既問題,正如我地祖國一樣,覺得"超聯"好聽d勁d咪改囉,加上英格蘭足球強勁,當然係"超聯"啦,其實唔係得英超係咁,英國附近地方同其他國家都會有~
摺吧啦
Originally posted by 樂壇渣Fit人 at 2005-6-4 10:47 AM:
Because the English name for this league is call the English Premiership
                                                                   英        超聯
本帖隱藏的內容需要積分高於 3500 才可瀏覽
個人黎講....其實......我覺得係造勢....

好似睇番其他地方...都係德, 荷, 意, 西,.......英(不過現改名為英冠).....
我覺得純粹係個名氣....整個「英超聯」,.....好似勁d....但實際水準同其他地方甲差不多

[ Last edited by Asurada129 on 2005-6-4 at 12:39 PM ]
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » Sports討論版 » sport板小知識

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。