<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » Sports討論版 » sport板小知識
返回列表 回復 發帖
假設你係右腳..

大力既長傳:
左腳踏響比個波後既位置
全力插落個波底
個人座低d, 左腳膝頭落低d
參考下d龍點樣開龍門球就得嫁喇

準既長傳:
平衡好重要, 個人傾左同傾後少少, 左手幫手平衡下
用陰力, 插落個波底度
參考下派路, 華朗果d啦~

以上係我用既方法, 好明顯唔一定啱, 不過都可以試下既
Originally posted by 瑞比 at 2005-7-10 02:49 AM:

d豆釘咁x勁
勁唔勁係自己練返黎既啫~
摺吧啦
Originally posted by crap at 2005-7-10 02:50 AM:
假設你係右腳..

大力既長傳:
左腳...
其實用斬波同傳波係唔同的,
大家睇下碧咸知啦,佢轉向同射罰球係兩種腳型,而呢轉向果種就係斬波~
摺吧啦
Originally posted by abc123aa at 2005-7-10 05:07 AM:

其實用斬波同傳波係唔同的,
大家睇下碧咸知啦,佢轉向同射罰球係兩種腳型,而呢轉向果種就係斬波~
碧咸既斬波po屎係好難學, 所以推介d大路d既好似派路同華朗囉
Originally posted by 七星天使 at 2005-7-10 01:00 AM:
因為唔知點解斬得唔夠高,想問下大家有咩方法教教我^^""
好想知道咩叫斬波﹖係咪球門球定還是長傳定還是射罰球﹖

如果係斬D好準確既波(例罰球)就好講感覺﹐有D人練極都唔得﹐有D人踢兩腳就得﹐要射笠死都好難講﹐有D波重﹐有D波輕﹐落西就要用陰力﹐除非你好似roberto carlos射炮彈啦﹐如果唔係個波大力得制個西唔夠力拉番距﹐。

如果講球門球就要好似上面有位人兄講要斬波底﹐好似哥爾夫球甘。總言知﹐射高就要斬波底﹐原理亦好似桌球。

講好難講﹐你可以參加康文署有時暑假搞果D足球班﹐切磋下吸收得好D架。
Originally posted by crap at 2005-7-10 03:09 AM:

碧咸既斬波po屎係好難學, 所以推介d大路d既好似派路同華朗囉
我就係學左...........= ="
摺吧啦
Originally posted by vivienna at 2005-7-10 03:11 AM:

好想知道咩叫斬波﹖係咪球門球定還...
冇錯,感覺係好重要,冇左感覺就連門前射波都會炒~
摺吧啦
我自覺﹐其實碧鹹D罰球都唔係太難學﹐不過傳波就難學D﹐一想準確D就會成日失去平衡。

[ Last edited by vivienna on 2005-7-10 at 03:22 AM ]
Originally posted by vivienna at 2005-7-10 03:15 AM:
我自覺﹐其實碧鹹都唔係太難學﹐不過傳波就難學D﹐一想準確D就會成日失去平衡。
動作當然唔難,但係要好似佢射出黎咁旋咁準就一定好難,起碼練幾年以上,
我試過用佢個動作失平衡跌左落地.......痛死= ="
摺吧啦
碧咸教踢波有得睇呀香港
http://jade.tvb.com/schedule/20050717.html
下個星期日下午3點半,上去個網址睇下。
摺吧啦
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » Sports討論版 » sport板小知識

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。