<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 戀愛起義 » 癩蛤蟆只能怪自已[trista+, 積極回應者+]
返回列表 回復 發帖

[散文小品區] 癩蛤蟆只能怪自已[trista+, 積極回應者+]

我想講下我呢隻井底蛙的故事!
我由細到大!好多時都驚衰!冇自信!
所以我都要到中5至初戀!
仲要係個d女仔like我!我先敢追!因為我自卑!唔生得高大!我而家都只得170cm ja!
樣自問唔靚仔!但唔樣衰!就係街普通男仔一個!
但我由細都覺得自己唔係有錢仔!
因為我拍拖時都唔係餐餐可以俾哂錢!
我日常零每月只夠自己買新衫,玩!
所以拍拖時都係5餐中有3餐都係AA制!
我記得中四開始用零用錢買野扮型,執自已果樣!
(所以中五先有個殼去吸引到女仔)
但我一直自尊心重覺得男應該要有好大能力保護照顧女仔!
包括經濟能力等!
所以我拍既拖全部都係要感到女仔對自己有好感!
我才會覺得自己對她有好感!多留意她!才去追求!
反而我見親真係自己覺得好靚女,好鍾意,有feel既!就一直唔敢開口講!
仲要連自己老死都冇講過!因為我真係好驚衰!
d老死都串我一世唔會有索女!因為自己都唔付出!
索女咁多人追!會唔會主動走黎話鍾意你!?唔會!
我自己真係好冇安全感!怕追到索女最終都係好快分手!怕人嫌棄!
做親咩事都好計較result!
所以拍親拖首先我都要感到她們愛我多過我愛她們!樣貌都只是普通!唔係樣衰!但絕對不能叫靚!
只係識得打扮下!
我從未試過憑心去愛!
直到現在我還未突破到癩蛤蟆心理!
好多剛識既女仔朋友都以為我既女朋友或ex係大索女!
佢地話:睇你個款,一定好多女友,好靚啦!
但佢地唔知外表好善交際既我係好冇膽對自己喜歡的人說我愛你!我心諗我連追你地都唔敢呀!!
即使現在經幾年既打扮!我自問外表真係可以呃下人!懶係有經濟能力,懂打扮,懂搞笑,懂全一,懂細心!
但最不懂就是自信心,勇氣!
一直羨慕街外人有大索女!
我之前條女正因為有個男仔追佢,我便自動放棄,認為對方才能給幸福她!自己選擇離開!
開頭我呃自己,認為自己好偉大!其實都只不過是自卑!自信不足!
即使我們仍鍾意大家!我也扮作對她沒感覺了!

而家既我的心態只是一味要自我增值!多看書,令自己處事更成熟!
獲更高學靂,做專業的職業!每月有幾萬收入!才能令增加自己自信!去追求心儀的人!

你們會否覺得我這經驗很可笑!?

[ Last edited by trista_cheong on 2005-6-5 at 11:35 AM ]
Originally posted by alexkelly at 2005-6-5 01:32 AM:
你們會否覺得我這經驗很可笑!?
絕不可笑。
寧決莫濫<--- 尼個係我做人既宗指﹐我朋友唔多﹐因為我曾經被人出賣過﹐所以我覺得我寧願無朋友都唔會要D差既朋友。道理一樣﹐你今日無係代表你仲未遇到﹐有時‘有既’比起無既仲煩﹐凡事莫強求。
"而家既我的心態只是一味要自我增值!多看書,令自己處事更成熟!
獲更高學靂,做專業的職業!每月有幾萬收入!才能令增加自己自信!去追求心儀的人!"

Hey Bro,

If u really thinking that way, u are absolutely right......u have to keep improving yourself, learn more and see more what's going on out there......
Girl is not that important at this time.  As a man, money is the most important thing.....
once u get a good job and making good money, then i think u don;t have to worry about u will find a pretty gf or not. The girls will come to u automatically........
I hope u understant what i am trying to say, just put more affort to improve yourself at this moment. Keep up up your good work !! Good luck!
Originally posted by alexkelly at 2005-6-5 01:32 AM:
我之前條女正因為有個男仔追佢,我便自動放棄,認為對方才能給幸福她!自己選擇離開!
當一個女仔好鐘意你既話﹐你要放棄都唔係話甘易架咋。
其實如果係一個優良品質既女仔呢﹐係唔會諗你D咩錢或學力﹐距地鐘意你有上進心﹐努力﹐&最緊要就係你對個女仔好。
其實我有D地方都同你差唔多, 我都無乜自信, 我都係等D女仔鐘意我, 我先敢追, 我又係得170cm, 身邊既朋友個個仲要有175cm以上, 我個樣又普通, 通街都有, 中學時又無乜零用錢, 夠買衫, 夠出街, 就唔夠幫女朋友比埋, 初初我都覺得要幫女朋友比埋先岩, 不過而家唔覺喇, 因為我女朋友講過, 你用你屋企錢, 唔洗請我啦, 第時你自己搵錢先啦, 中四開始扮型係正常, 我都係, 中學生個個都係靠個樣或把口吸引女仔架啦, 你所講保護女仔既自尊心(包括經濟能力), 係岩, 不過當你有搵到工, 有經濟能力先講啦, 面對靚女, 自然比較更加驚衰, 好自然, 不過當你過靚女友之後你就慢慢習慣架喇, 邊個話靚女唔主動, 不過你都唔可以全程被動先得架, 追到靚女, 你既心態自然有轉變, 唔洗太擔心有無安全感既問題住, 安全感夠唔夠就睇你點同佢相處喇, 你有外表, 點會甘心只係同樣貌普通既女仔一齊呢, 努力啦, 自己選擇離開係好傻, 做乜唔留返比個女仔諗, 你諗住事業有成之後先搵靚女? 我覺得可遇不可求, 有靚女o係你身邊出現就把握機會喇, 唔好諗咁多喇, 試下先啦, 你一日唔試, 到你睇完書你都係唔會試, 自信心係由經驗上取得架
我想講下我呢隻井底蛙的故事!
我由細...
係呢,你幾多歲?
唔知點解我同你既想法都差唔多=_=.......
Originally posted by kawing01 at 2005-6-5 02:09 AM:

係呢,你幾多歲?
唔知點解我同你既想法都差唔多=_=.......
佢既諗法其實應該好大路, 因為我都有同感
Originally posted by Rika at 2005-6-5 02:11 AM:

佢既諗法其實應該好大路, 因為我都有同感
哈哈,原來你都係
我其實20多d ja!我同RIKA一樣!真心朋友唔多!
我係唔甘心同普通樣的女仔一齊!
但我又自知自己真係唔夠班有大索女住!
我好想快D成功!我都知唔可以只看書!要靠經驗!
但我睇認同書所講每天裝備自己準備形接成功來臨!
書有句好ARM!"機會只會俾做好準備的人一剎那去爭取"
即是說有個索女在你面前,但你沒有能令她幸福的能力!
供應她3餐!若不是又怎能一起!?莫非真係愛情飲水飽!?我唔信LAW!
我EX都講過:我唔要你有錢,但起碼能給我安定的生活!
所以我先至咁認真發奮!
我EX上星期搵我都話我變左!好似成熟左好多!
我冇點講過我分手後做過D咩俾佢聽!
我只想自己日後能隨意有能力保護心愛的人!

[ Last edited by alexkelly on 2005-6-5 at 02:23 AM ]
Originally posted by alexkelly at 2005-6-5 02:14 AM:
我其實20多d ja!
我e家17歲岩岩考完會考,同你之前既事差唔多..........唉...........
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 戀愛起義 » 癩蛤蟆只能怪自已[trista+, 積極回應者+]

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。