<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 港男俱樂部 » 酒鬼-集中營, 各種推介, 交流, 有問有答
返回列表 回復 發帖
睇完依個thread, 真你學到唔少"酒"的知識,
你地真係好勁+ professional,只係睇到酒樽頂就可以知到酒的名稱,
仲有對各類酒的出產地、廠名、年份等一一說出,
小弟近期對"酒"產生非常濃厚的興趣 (ps. 我並唔係酗酒的人呀)
希望各位大哥可以post 多 D 同酒有關的知識,教下我依D小朋友啦~
Originally posted by sexpic4me at 2006-2-20 10:39 PM:
睇完依個thread, 真你學到唔少"...
[center]WELLCOME ![/center]
6 支 紅 酒 賣 133 萬 元

葡萄 美 酒 有 多 貴 ? 佳 士 得 拍 賣 行 周 四 晚 的 葡 萄 酒 拍 賣 會 上 , 一 箱 六 支 大 瓶 裝 法 國 布 根地 ( Burgundy ) Romanee-Conti 一 九 八 五 年 紅 酒 , 以 十 七 萬 三 百 七 十 五 美 元 ( 一百 三 十 三 萬 港 元 ) 成 交 , 創 下 一 箱 葡 萄 酒 的 世 界 最 高 拍 賣 價 紀 錄 , 以 一 支 大 瓶 等 於兩 支 普 通 酒 瓶 來 計 , 普 通 裝 每 瓶 平 均 要 十 一 萬 港 元 。 另 一 箱 兩 支 大 瓶 裝 白 馬 堡 ( Chateau Cheval-Blanc ) 一 九 四 七 年 陳 年 佳 釀 , 亦 拍 賣 得 逾 十 三 萬 美 元 ( 一 百 零五 萬 港 元 ) 。

6支紅酒可以買層樓~勁~~~~

[ Last edited by coolala2005 on 2006-3-6 at 02:33 AM ]
我無你地咁識飲+咁有錢+新仔... 近排見 金牌馬爹利vsop平平地入左支...
想問問... vsop and 藍帶cordon bleu 既味道真的差好遠嗎??
仲有就係... johnnie walker 的 black, red 口感又差好遠嗎?? (咁有冇人試過 gold or blue 呢??)
咁你地like cognac or whiskey 多d呢? 可以分享下嗎??
咁如果budget 大約二~五百左右, 有乜推介呢?
我無你地咁識飲+咁有錢+新仔... 近排見 金牌馬爹利vsop平平地入左支...
平平地--->拿破倫抵飲...醇d 約$3xx
想問問... vsop and 藍帶cordon bleu 既味道真的差好遠嗎??
藍帶有分新舊裝....舊裝真係唔錯...如果想試新裝....不如買 hennessy XO啦..差唔多$
仲有就係... johnnie walker 的 black, red 口感又差好遠嗎?? (咁有冇人試過 gold or blue 呢??)
差好遠
咁你地like cognac or whiskey 多d呢? 可以分享下嗎??
cognac -->提子味, whiskey 麥香味....兩種野梨...重要睇$...$500以下whiskey 實唔得
咁如果budget 大約二~五百左右, 有乜推介呢?
試吓 拿破倫cognac 先....
最高酒精度既係咩野酒?
.
Originally posted by 155220 at 2006-4-9 05:12 PM:
最高酒精度既係咩野酒?
一般飲用既相信係大麴酒.

釀造酒:用榖類或水果當原料,經過醱酵及儲存陳熟所製成的酒,如紹興酒、陳年紹興酒、黃酒、紅露酒、花帷酒、臺灣啤酒、生啤酒,均屬於榖類的釀造酒。白葡萄酒、紅葡萄酒、荔枝酒,屬於水果類的釀造酒

蒸餾酒:把釀造酒再經過蒸餾並儲存到陳熟所製成的酒。茅臺酒、高梁酒、大麴酒、米酒,屬於榖類的蒸餾酒。蘭姆酒、白蘭地酒是屬於水果類的蒸餾酒。其中以米酒的百分之二十二酒精濃度最低,最高的是大麴酒的百分之六十五

再製酒:是把蒸餾酒加工製成的酒,又叫合成酒。包括竹葉青酒、雙鹿五加皮酒、參茸酒、玻瑰露酒、長春酒、龍鳳酒、百歲酒等。其中以烏梅酒的酒精度百分之十六為最低,百歲酒百分之五十為最高。
Originally posted by d228216 at 2006-4-9 20:29:

一般飲用既相信係大麴酒.

釀...
65%

我最勁都係飲過42咋
.
Originally posted by 155220 at 2006-4-9 09:32 PM:

65%

我最勁都係飲過42咋
15年既芧台 42-48%

65% 係易燃物品
Originally posted by d228216 at 2006-4-9 21:50:

15年既芧台 42-48%

65% 係易燃物品
但係好似都會有唔少人會飲65%既酒
.
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 港男俱樂部 » 酒鬼-集中營, 各種推介, 交流, 有問有答

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。