<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » [討論] 金庸武功 (總類.. 請各位出招)
返回列表 回復 發帖
Originally posted by littlepig at 2005-10-21 02:50:
% S+ u5 h# j# E! o
" z/ C& |3 g8 k, J6 J2 ]# D& k; n; t: H: t9 ^5 @
1. 這個我也不知,可能國破家亡,無...
8 ^2 ~8 u& r# m4 |- w* d

4 l0 D6 e/ b4 x% C8 K2 u+ X
0 N. I) r! ]/ u
1. 為何郭襄最後會自立門派???5 U1 B! `' I1 x$ D7 Z; L
. Z6 f7 `1 j0 O+ [& Q郭襄係暗戀楊過,四處尋找楊過下落不果所以出家創立峨嵋& `# B; s! F+ P
# }* r, ^% Y4 }; @
: X3 N8 y/ k3 @
3. 印像中冇講過郭襄識九陰,若話佢識都唔係冇可能,但肯定佢識三份一的九陽神功,不過九陰被黃蓉藏於倚天劍內,所以成班峨嵋係唔識九陰的
6 x4 ^- H8 k% ?+ V. }+ f
+ Q" R9 }7 o$ w" X9 D" B/ @
郭襄唔識九陰,因為年幼時無心向郭靖黃蓉學,之後學左覺遠傳授嘅1/3九陽真經由於路數不合,即係一陰一陽所以冇學九陰,而滅絕師太揀周芷若練九陰都係因為佢峨嵋武功底子淺,容易轉過來
Originally posted by littlepig at 2005-10-21 02:53:
$ T# z; C3 V( G. _1 }, s8 w: Y; i大家有冇發現,不計輕功,金庸似乎沒有腿下功夫的
. Y; w- l2 y5 c( B/ `3 W* }1 U) {8 T
桃花島嘅旋風掃葉腿同歐陽鋒,全真教都用過嘅鴛鴦連環腿,洪七公嘅鐵帚腿
最強應該係九陰真經啦,內功心法,拳腳功夫,點穴,療傷乜都有,幾咁全面
Originally posted by olaf at 2005-6-5 18:50:$ ?$ I/ Z; ?% G+ |( v# i  B
我覺得「金庸」先生武學水平最高!
5 U# `) R' u9 {9 m1 A
老作的水平最高?????
Originally posted by ciger at 2005-10-21 03:14:+ k! w# X. }. |% I% ~( e
最強應該係九陰真經啦,內功心法,拳腳功夫,點穴,療傷乜都有,幾咁全面
4 {, y! }$ j4 ?+ d" M6 N全面不等如最強
0 W% ]  [5 z. a8 `; J菲獵仔夠全面la,佢勁嗎?
我覺得"乾坤大挪移"勁喎,學左之後就算唔識人地D武功,都可以反彈給對手~
我緊係學洪七公既打狗捧法喇  z; Q* H! y' m8 T  B7 k8 y/ r
學成唔怕果D
- ?0 e: ^* _! |. M% Q5 H挑釁狗
* g0 d5 H+ c# `3 K死癲狗: I+ X. @# C! l  T- l- I( g% M1 }
賤狗
7 |+ s9 |! [" _( x1 X" \食屎狗
Originally posted by 長江一號 at 2005-10-23 21:20:. U0 m8 y4 I3 Y4 O9 C9 c
我緊係學洪七公既打狗捧法喇
4 U5 q' V9 g& ^: |* `/ V學成唔怕果D2 ^  T  _' {/ N. B+ G( O! ]
挑釁狗; m' m/ @% }5 d. Q. ^; J" U
死癲狗
# T( H3 F/ d5 e0 e: A5 C賤狗
4 y5 D- e5 A/ q/ Y6 a2 G食屎狗
2 a& m" t4 q# w0 y8 r
"星移斗轉"反彈你既打狗捧法~
Originally posted by 清揚 at 2005-10-21 07:44:
% _  G& u( @: j( {( c+ i) ~( \3 b) t& v$ B* c
全面不等如最強
7 c  h+ u0 a& A' g9 c9 F& a$ e菲獵仔夠全面la,佢勁嗎?
% h+ p2 g% A! e# u# |9 T
九陰真經夠全面而且小說中人練左之後武功都突飛猛進,可以話係一種能夠速成的武功,而且武功強弱往往在於使用者修為,蕭峰用太祖長拳都打贏好多人用絕學啦,所以我覺得強嘅武功一定要可以速成,好似龍象般若功練成後真係好強,但小說中話要練到第十層要過百年,咁又有乜用
我學太極拳,因為我而家真係學緊!0 O! Y) F: Q* I3 v$ p2 d  D
XD
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » [討論] 金庸武功 (總類.. 請各位出招)

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。