<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » [討論] 金庸武功 (總類.. 請各位出招)
返回列表 回復 發帖
Originally posted by littlepig at 2005-10-21 02:50:  x1 Q8 W) {- u8 Z: v7 `6 _
% D" x' R2 `7 W4 R5 S" t
' w6 L2 y8 _& j' y: i4 [" Z
1. 這個我也不知,可能國破家亡,無...
0 o" J0 `! J8 x

( o1 G" d+ _' P6 Q/ ~; L
  d2 Q, L+ @  c
1. 為何郭襄最後會自立門派???
8 L6 N- i# R, U; p+ \0 F0 i! f
# L$ c0 v5 E7 i. g0 y% q郭襄係暗戀楊過,四處尋找楊過下落不果所以出家創立峨嵋
  U1 K! f$ x) ^) W/ j2 t8 D# C/ i# _# _+ V. V
* B# p/ \5 k/ I; M4 u. d3. 印像中冇講過郭襄識九陰,若話佢識都唔係冇可能,但肯定佢識三份一的九陽神功,不過九陰被黃蓉藏於倚天劍內,所以成班峨嵋係唔識九陰的) K6 D2 p: I& M- p' q9 T2 Y
( o5 `& ?0 X1 g6 m
郭襄唔識九陰,因為年幼時無心向郭靖黃蓉學,之後學左覺遠傳授嘅1/3九陽真經由於路數不合,即係一陰一陽所以冇學九陰,而滅絕師太揀周芷若練九陰都係因為佢峨嵋武功底子淺,容易轉過來
Originally posted by littlepig at 2005-10-21 02:53:9 H7 e, p/ q& R' s# ^
大家有冇發現,不計輕功,金庸似乎沒有腿下功夫的
: T* p0 b+ T7 l4 {$ K: F桃花島嘅旋風掃葉腿同歐陽鋒,全真教都用過嘅鴛鴦連環腿,洪七公嘅鐵帚腿
最強應該係九陰真經啦,內功心法,拳腳功夫,點穴,療傷乜都有,幾咁全面
Originally posted by olaf at 2005-6-5 18:50:' M6 H& C7 [2 l# }
我覺得「金庸」先生武學水平最高!
8 R8 D* ^  H; z* B5 x- w
老作的水平最高?????
Originally posted by ciger at 2005-10-21 03:14:
- I5 Q8 u; x' ~( k7 o5 c最強應該係九陰真經啦,內功心法,拳腳功夫,點穴,療傷乜都有,幾咁全面
( ^$ g( Q* L5 o; J# P$ Q/ B
全面不等如最強
& l  W# S! }8 g$ l. E4 ?) I* l菲獵仔夠全面la,佢勁嗎?
我覺得"乾坤大挪移"勁喎,學左之後就算唔識人地D武功,都可以反彈給對手~
我緊係學洪七公既打狗捧法喇5 J2 C) V% {* r$ I1 d4 n, k" A+ I- y
學成唔怕果D+ c- L# o9 B1 r9 }/ A" a
挑釁狗: O5 C  R* R$ o- U1 u- ]
死癲狗
, X; T% X6 y; m+ q賤狗
9 S5 t8 W  p- v! K: R0 e食屎狗
Originally posted by 長江一號 at 2005-10-23 21:20:/ k+ d; a3 _! a! q
我緊係學洪七公既打狗捧法喇' j0 E% J0 L8 L+ Y- M
學成唔怕果D8 y& I; y8 F2 E9 }, G
挑釁狗" Q  a2 @) ?3 p" R# e% f
死癲狗) S: I/ v0 V& X$ T2 `
賤狗0 `4 {* u* o' l
食屎狗
7 @% o: g) e  C/ T# p9 o% W"星移斗轉"反彈你既打狗捧法~
Originally posted by 清揚 at 2005-10-21 07:44:
/ X, W- _' ]0 t, A& {) P# K' T4 \) ]0 }! \
全面不等如最強9 a# j) m7 Z1 F; K( ^& z) x
菲獵仔夠全面la,佢勁嗎?
% Z1 w' }* G$ D: H/ y& d九陰真經夠全面而且小說中人練左之後武功都突飛猛進,可以話係一種能夠速成的武功,而且武功強弱往往在於使用者修為,蕭峰用太祖長拳都打贏好多人用絕學啦,所以我覺得強嘅武功一定要可以速成,好似龍象般若功練成後真係好強,但小說中話要練到第十層要過百年,咁又有乜用
我學太極拳,因為我而家真係學緊!
) Z2 a, l  o4 ]5 R9 J! gXD
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » [討論] 金庸武功 (總類.. 請各位出招)

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。