<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » Sports討論版 » 【至hit加分討論第一炮】現今足球員休息是否足夠?
返回列表 回復 發帖

【至hit加分討論第一炮】現今足球員休息是否足夠?

洲際盃,歐洲國家盃,世界盃,世界盃外圍賽,圖圖盃,歐聯外圍賽,奧運
各球隊甚至o係開季之前作出亞洲之旅
作為職業足球員,經常要面對頻密既賽程,而且亦要進行球會既操練
唔少球員甚至成隊波都因為咁樣會o係季中至季尾既時候表現走樣,下滑
大家覺得現今既足球員o係球季後既休息足唔足夠?
如果取消一d可能無意義既比賽or遠征,會唔會令到其他重要既比賽質素提高?

相關新聞:

軒斯︰不介意沒假期 21 June, 2005 16:16 +0800

軒斯年中無休 (Getty Images)  
曼聯後防軒斯樂意在暑假仍然代表國家隊上陣,不介意沒有暑假。

軒斯現正在德國代表阿根廷參加洲際國家杯,而完成賽事後便要回曼聯報到。

在上一個暑假,軒斯便已經因為要效力國家隊和奧運隊而沒有休假。而在明年暑假,軒斯亦極可能要代表國家隊參與世界杯,因此,他這三年來並未真正休假。

「疲倦與否並不是問題。」軒斯說。

「我很喜歡踢足球。」

「我要是休息,便是退休之時。」

早前領隊費格遜便埋怨軒斯出席太多比賽,以致他未能趕及傷癒復出參與足總杯決賽。

好似軒斯咁,有可以連續3季無間段咁比賽,雖然係佢個人意願
但無疑長此下去甚至有可能影響佢o係06年世界盃既表現..

大家點睇?
歡迎大家一齊討論!
(希望大家積極回覆,見解獨到、口水多多既會員版主會加分 )

[ Last edited by shaqkobe on 2005-6-24 at 12:00 AM ]
正式推出。恭喜米尼。
無論大家為分、為表現……無任歡迎。

仲有Sport板飛機區 索女運動員、PE學生妹等緊你(新圖非附件~免分~)
Originally posted by shaqkobe at 2005-6-24 12:02 AM:
正式推出。恭喜米尼。
無論大家為分、為表現……無任歡迎。
係囉,恭喜晒^^"
摺吧啦
適當的休息對職業球員十分重要, 1) 適當的休息會令職業球員在來屆球季有一定的新鮮感;
2) 球員並非機器, 特別有舊患在身的球員更需要休息; 3)如聯賽完結後又要到別處踢表演賽甚麼的, 會令一部份球員對球會產生少許仇隙, 導致球員沒有歸屬感!!!

:cool::cool::cool:
茫茫九派流中國,沉沉一線穿南北。煙雨莽蒼蒼,龜蛇鎖大江。黃鶴知何去?剩有游人處。把酒酹滔滔,心潮逐浪高!!
Originally posted by 亨九利 at 2005-6-24 12:16 AM:
適當的休息對職業球員十分...
同意第三點,所以球隊唔應該約太多隊伍踢友誼賽,一兩場已經夠
摺吧啦
但係有時埸埸出及而keep到狀態 , 好似林伯特感 , 但當然e d 係小數感勁既 ~

至於休息查實d 球星走去踢個d感既亞洲賽都唔會真係用足100% 功力ga la , 唔會用得幾多

體力 ga ja wo , 如果你話歇暑唔去踢下d友誼賽可能仲死 , so 我認為休息對現今d球員來講

應該是足夠的 .

p.s  有傷患同較為老既就緊係唔好踢感多ed賽事la
Originally posted by arsenalhrs at 2005-6-24 12:21 AM:
但係有時埸埸出及而keep到狀態 , 好似...
但係友誼賽太多真係會令到球員覺得煩悶,不過如果當地有好d地方可以休息下就唔同講法~
摺吧啦
雖然話就話去亞洲o個d踢波唔會用100%
不過剩係去適應d時差同埋搭d長途機其實都幾辛苦...
之前有報導話羅馬走左去同d低下級球隊打左埸友誼賽 , 大炒對方, 我認為lee D 係好事 , 有冇人就唔講la ,但起碼我覺得會好過係屋企訓掛 . 一來可以KEEP住踢波 , 又唔用得任幾多力既 , 多D踢可以加強默契 , 休息既野唔可以冇 , 但係都唔可以太多 ,   否則會冇左對踢波個種熱誠.

亨9利兄話可以對新球季有新鮮感 , 但係新鮮過龍 , 無論對隊人之間個種默契仲有對足球多左種陌生既感覺始終唔係感好
我覺得其實宜家d比賽係稍為頻左d,以前就話大賽年先特別忙,但係宜家就好似年年都有大野,上年summer係奧運,今年就洲際盃同外圍賽,下年就世界杯拉,球員都係人姐,始終都要有適當既休息
而且有長期踢波或者打籃球既一定知,其實一段時間落黎,一定有好多暗傷既,呢d一定要時間去等佢復原,其實如果d球員因為甘傷左,到頭黎個球會或者國家隊米仲蝕底
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » Sports討論版 » 【至hit加分討論第一炮】現今足球員休息是否足夠?

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。