<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN» 吹水版 » 【每日一篇好文區】 » 【文學作品交流區】24小時文學交流樂園 - 題目: 三國
返回列表 回復 發帖
Originally posted by stone86 at 2005-8-4 11:27 AM:
仲有佢話到呂布唔係一個所...
我又覺得唔係wow~
果時列強混戰,拳頭就係道理~
如果佢有謀,佢會俾人利用?
【icon小偷™】
Originally posted by fatfatdragon at 2005-8-4 12:09 PM:

所以唔可以話有人跟就代表好 (另一例子就是劉禪).
li個point好掂~
【icon小偷™】
我覺得多人跟佢同有勇有謀 冇直接關係.
最主要是古代, 無論文人武將要出位, 一定要有個好靠山.(現實都係,由其是中國人的社會)
開始時呂布歸董卓都有d因為董卓的地位.
因此呂布就開始有地位, 所以先有人跟他 (其實除了陳宮, 張遼, 高順都好似冇勁人). 後期他失勢時都冇乜人再加入.
所以唔可以話有人跟就代表好 (另一例子就是劉禪).
(劉禪有諸葛亮這位忠臣,人只是想跟諸葛亮)
呂布歸董卓,能做到一人之下,萬人之上,不會無過人之處喔!

[ Last edited by stone86 on 2005-8-5 at 04:54 PM ]
~夜越暗~ ~星越亮~
我都覺得係....如果只係話佢冇做君主既能力咁都可以成立...

至於行軍打仗我就覺得佢真係好勁...
始終係古代都好少單挑, 佢成日打勝仗應該係佢既行軍好勁...
不過佢個呂布軍團有張遼又高覽, 其實真係唔錯...
我就唔覺得佢智力真係咁低....

不過個人好奸law~
呂布曾任主簿.. 咁應該係識字. 當時識字就等於玩晒.
但係身邊既野可以改變一切.
當一個人達到一定地位. 有妻妾. 有財富. 進取心當然會少了一截.
而且打仗可以因為輸一場而清袋.
Originally posted by stone86 at 2005-8-5 04:50 PM:
(劉禪有諸葛亮這位忠臣,人只是想跟諸葛亮)
我覺得係因為父蔭多d~
【icon小偷™】
Originally posted by chapce at 2005-8-3 07:11 PM:
Hello~我都係一個新黎既member~多多指...
歷史上孔明沒有用過空城計,也沒有你說那麼神...
http://www.youtube.com/watch?v=Xu06Nyo7u-c&mode=related&search=
http://www.youtube.com/watch?v=ftMDfCaHnao&mode=related&search=
是 歲 , 太 祖 自 宛 征 呂 布 , 〔 一 〕 至 下 邳 , 布 敗 退固 守 , 攻 之 不 拔 , 連 戰 , 士 卒 疲 , 太 祖 欲 還 。 攸 與 郭 嘉說 曰 : 「 呂 布 勇 而 無 謀 , 今 三 戰 皆 北 , 其 銳 氣 衰 矣 。 三軍 以 將 為 主 , 主 衰 則 軍 無 奮 意 。 夫 陳 宮 有 智 而 遲 , 今 及布 氣 之 未 復 , 宮 謀 之 未 定 , 進 急 攻 之 , 布 可 拔 也 。 」 乃引 沂 、 泗 灌 城 , 城 潰 , 生 禽 布 。

當時人都咁講....
你可以話同我地d凡夫俗子比唔算ga
http://www.youtube.com/watch?v=Xu06Nyo7u-c&mode=related&search=
http://www.youtube.com/watch?v=ftMDfCaHnao&mode=related&search=
Originally posted by chapce at 2005-8-5 11:07 PM:
我都覺得係....如果只係話佢冇做君主...

至於行軍打仗我就覺得佢真係好勁...
始終係古代都好少單挑, 佢成日打勝仗應該係佢既行軍好勁...
不過佢個呂布軍團有張遼又高覽, 其實真係唔錯...
我就唔覺得佢智力真係咁低....
我覺得打勝仗唔一定代表有勇有謀.
我覺得古代戰爭, 其中最大因素是兵力. 比如你用10萬人打人1萬當然贏面會高.
其次, 古代打仗利守不利攻. 這和設備有關多過關謀略事.

另外, 呂布手下比較出名武將應是張遼和高順.
小弟唔易做, 大佬更難當
飲茶你行先, 吹水我最叻 (好文區茶客 - 冰鮮潛龍™寫於人間死城)

[轉圖] 三國地圖

轉貼兩張地圖方便大家了解三國的形勢.

508 x 591 PIXEL下載

508 x 686 PIXEL下載

小弟唔易做, 大佬更難當
飲茶你行先, 吹水我最叻 (好文區茶客 - 冰鮮潛龍™寫於人間死城)
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN» 吹水版 » 【每日一篇好文區】 » 【文學作品交流區】24小時文學交流樂園 - 題目: 三國

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。