<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN» 吹水版 » 【每日一篇好文區】 » 【文學作品交流區】24小時文學交流樂園 - 題目: 三國
返回列表 回復 發帖
Originally posted by twh1110 at 2005-6-27 05:35 PM:

好勁啊~~死咗
死仔, 又話3國迷, 你又唔回下?
Originally posted by 亨九利 at 2005-6-27 05:11 AM:

論武藝我選:
呂奉先應為五虎之首;
趙子龍居次;
接著關雲長, 姜維和張翼德

軍師一職除早死的鳳雛先生, 捨諸葛孔明其誰?
交流下先
查實除左一句"臥龍鳳雛, 得其一可安天下"
同赤壁之戰連環計,
龐統在演義中有咩做過令佢好似好強咁?
Originally posted by crap at 2005-6-27 12:44 PM:
終於有時間回喇~.~
以演義計....
小...
東吳我都好鍾意ga
佢差不多個個時期都有出色既臣子,個個都咁忠心
文臣方便,先係美周郎,跟住魯肅,之後既呂蒙(應該算武將,不過唔理啦),另外仲有陸遜,同埋陸抗,仲有張昭同張絃,虞翻等等(如果孫權再勁d,肯用龐統就好啦)

武將方面,印象中個個都老野咁既樣
最鍾意都係孫策(當埋武將先啦),大史慈(點解冇人提佢既,我覺得佢幾勁wo)
周泰(中幾十箭都唔死得),蔣欽,徐盛,甘寧同埋凌統
仲有班老野~
hehe
【icon小偷™】
Originally posted by twh1110 at 2005-6-27 06:04 PM:

東吳我都好鍾意ga
佢差不多個個時...
我都唔知點解無題太史慈...(太屎?   <----爛gag, 自刮一巴)
佢好勁嫁, 好打啦, 都有d腦嫁
正史中佢有用過暪天過海一計搵救兵
Originally posted by twh1110 at 2005-6-26 04:27 PM:
如果俾大家揀5虎將(全三國)+1個軍帥,會點揀??
自己問,自己都未答tim
張飛(粗豪善良,忠心耿耿,雖然有時壞大事,但係佢真係好真,唔會扮野)
趙雲(冇辨法啦,千軍萬馬藏阿斗太過深入民心)
張遼(逍遙津一役,唔駛講啦)
馬超(錦馬超,打到曹操落荒而逃)
孫策(江東小霸王,一個字講哂,勁!!)

用豬腳亮(論智慧,佢同郭嘉,周瑜,龐統或者其他軍師可能都差唔多,但有邊個可以做到佢咁名留千古)
好似行咗d tim
關羽(唔用佢,因為佢太過驕傲)
呂布(人中呂布,馬中赤兔,但係佢個人格實在太差啦)
黃忠(我都想用佢,可惜得5個位,寧欺白鬚公)
【icon小偷™】
Originally posted by crap at 2005-6-27 04:10 PM:

我都唔知點解無題太史慈...  
我覺得太史慈都幾勁, 但是可能 [1] 早死 (相對其他東吳"老"將), [2] 早期東吳出"親"場都有孫策份, 所以太史慈就好似冇咁突出 (老闆次次都行先打先).

另外! 有人話黃忠在三國時期最好打, 因為50-60歲都可以同蜀五虎將不分上下. 後生時肯定超級無敵. 唔知大家點睇?
我就覺得英雄遲暮.
小弟唔易做, 大佬更難當
飲茶你行先, 吹水我最叻 (好文區茶客 - 冰鮮潛龍™寫於人間死城)
Originally posted by fatfatdragon at 2005-6-28 00:02:

另外! 有人話黃忠在三國時期最好打, 因為50-60歲都可以同蜀五虎將不分上下. 後生時肯定超級無敵. 唔知大家點睇?
黃忠超級無敵之說小弟不敢苟同, 可以同蜀五虎將不分上下也不是甚麼了不起的事情, 呂布就曾一人力戰劉關張三英, 不說他的德行, 單以武藝而論, 我認為呂布才是三國最強之人!!!
茫茫九派流中國,沉沉一線穿南北。煙雨莽蒼蒼,龜蛇鎖大江。黃鶴知何去?剩有游人處。把酒酹滔滔,心潮逐浪高!!
Originally posted by crap at 2005-6-27 01:29 PM:
整埋主題曲
死未

Crap 兄, 真喺好勁, 但真喺會死, 夜晚入來, 差些嘈醒屋企人.

有冇辦法可選擇開聲唔開聲.
小弟唔易做, 大佬更難當
飲茶你行先, 吹水我最叻 (好文區茶客 - 冰鮮潛龍™寫於人間死城)
Originally posted by fatfatdragon at 2005-6-28 12:15 PM:

Crap 兄, 真喺好勁, 但真喺會死, 夜晚入來, 差些嘈醒屋企人.

有冇辦法可選擇開聲唔開聲.
hahahaaa
sorrysorry

你一入左黎呢版, 即刻"禁"stop, 唔俾個IE load埋d野就得喇~
另一個方法係..... 出多d post, 去到下一版就無左隻歌喇
有這個三國的交流區真好,能讓喜好三國的會員暢談對三國的看法、討論.而我今天想說的是劉備.
其實劉備為人極有心機.長板橋之役,趙雲單騎救主,視千軍萬馬無一物.劉備驚嘆趙雲渾身是胆之餘,也害怕趙雲捨棄他而投靠曹操,不惜把幼兒丟在地上,說如果因為兒子而失去一位猛將,寧願不要兒子,這就是流傳後世"劉備擲阿斗--收心"的典故.日後趙雲即使不受重用,也對劉備忠心耿耿.
其實劉備用心不良.蜀玉劉璋一片好意邀請劉備入蜀商討聯合抗曹大計.劉備表面上與劉璋商量,暗地里卻命部下率軍攻佔蜀地.劉璋引狼入室,家業斷送在劉備手里.
劉備只顧私怨,不顧國家.劉備兩位義弟關羽與張飛相繼因為與吳國交戰而死亡,劉備為报弟仇,積極準備伐吳.軍師孔明曾力勸劉備,當時不是伐吳的好時機,因為吳國正值國富民強.反觀魏主曹操剛死,曹丕致力整頓政局,局勢較為動蕩,為伐魏好時機,且蜀臣大都反對此時出兵吳國.但劉備否決孔明的提議,不理群臣反對,一意孤行御駕親征.結果雖然初戰得利,但後來立營百里,被吳國大都督陸遜窺準時極,火燒連營,數十萬大軍只剩下數千逃回國.劉備不敢回蜀面對指責,躲在白帝城終老.試想如果不是劉備私怨太重,采取孔明提議,暫緩伐吳而先伐魏,統一天下的可能是蜀國了.
♀我爱黑涩会♂
☆鬼鬼後援會☆
[EF]GuiGui1989811
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN» 吹水版 » 【每日一篇好文區】 » 【文學作品交流區】24小時文學交流樂園 - 題目: 三國

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。