<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN» 吹水版 » 【每日一篇好文區】 » 【文學作品交流區】24小時文學交流樂園 - 題目: 三國
返回列表 回復 發帖
Originally posted by hideaki at 2005-6-28 12:25 PM:
有這個三國的交流區真好,能讓喜好三...

采取孔明提議,暫緩伐吳而先伐魏,統一天下的可能是蜀國了
其實我覺得劉備一直都唔喺好信諸葛亮. 尤其是在白帝城托孤時, 就死都要試諸葛亮同擺局(講如果個死仔唔掂, 就取而代之) 等他唔會取代他的無用仔. 完全是試諸葛亮同關他後門, 等已後就算想咁做都冇好直口(出師難有名).

出兵東吳, 可能真是想幫兄弟報仇, 但我覺得想孤注一擲更似. 想下自己既仔冇用, 兩個有軍權的兄弟又死咗. 再冇戰績, 好易下台. 要知道其他大將軍功,聲望同野心都好大同高. 雖要做場好戲. 他可能冇想過會輸, 尤其盡出全蜀國兵力. 跟住就.......

聽講在史實上, 當劉備兵敗消息傳回成都. 諸葛亮曾講因為法正當時唔在場, 如果唔喺就可以阻止劉備出兵, 或者法正跟去, 就不用大敗.
其實, 我覺得諸葛亮是借題發揮, 因為當時趙雲是第一個開聲反對出兵. 以趙雲關係都唔聽, 何況是法正. 好有骨囉.

[ Last edited by fatfatdragon on 2005-6-28 at 01:08 PM ]
小弟唔易做, 大佬更難當
飲茶你行先, 吹水我最叻 (好文區茶客 - 冰鮮潛龍™寫於人間死城)
Originally posted by hideaki at 2005-6-28 12:25 PM:
有這個三國的交流區真好,能讓喜好三...
同意同意
我憎劉備因為佢口就話劉璋係同鄉唔想謀佢d屬地,但係就攻打佢
好賤~
但係如果我係劉備,我都會去打東吳,死咗兩個結義兄弟
不求同年同月同日生,但求同年同月同日死,
桃園結義,同自己出生入死既好兄弟俾人殺左,我一定去報仇

不過如果以另一個睇法,佢打東吳可能都係有機心
佢咁做,等d臣子睇到一定覺得佢好有義氣
更加賣力,分分鐘仲搶埋東吳d地

sorry,唔太識表達,講得差唔好怪
【icon小偷™】
fatfat,都未同打過招呼添
nice to meet you

[ Last edited by twh1110 on 2005-6-28 at 10:08 PM ]
【icon小偷™】
Originally posted by twh1110 at 2005-6-28 10:07 PM:
fatfat,都未同打過招呼添
nice to meet you

[ Last edited by twh1110 on 2005-6-28 at 10:08 PM ]
twh1110 兄, nice to meet you too. 小弟剛入 26fun 冇耐,
好高興可以同大家交流金庸同三國.

多啲交流交流
小弟唔易做, 大佬更難當
飲茶你行先, 吹水我最叻 (好文區茶客 - 冰鮮潛龍™寫於人間死城)
Originally posted by fatfatdragon at 2005-6-28 11:29 PM:

twh1110 兄, nice to meet you too. 小弟剛入 26fun 冇耐,
好高興可以同大家交流金庸同三國.

多啲交流交流
call me tt得ga la
【icon小偷™】
說真的.....
我對三國人物不太熟識=.=.....
要說文臣,相信我會選周瑜,
是東坡居士的"念奴嬌"令我對他有些好感的.....

武將嗎?
我會選關羽吧,
他的義是我最敬佩的東西
Originally posted by 魚丸(蛋)=.= at 2005-6-29 01:26:
說真的.....
他的義是我最敬佩的東西
他的義是我最敬佩的東西???

attatchment deleted

[ Last edited by crap on 2005-6-29 at 04:40 AM ]
茫茫九派流中國,沉沉一線穿南北。煙雨莽蒼蒼,龜蛇鎖大江。黃鶴知何去?剩有游人處。把酒酹滔滔,心潮逐浪高!!
武將:  我會選呂帀。  武藝超凡
我最敬佩他令人聞風喪膽。

文將:  我會選人稱美男子的周瑜。
雖然周瑜輸給諸葛亮, 但我環是很敬佩他的才華。
Originally posted by 亨九利 at 2005-6-29 02:29 AM:

他的義是我最敬佩的[col...
對不起....=.=
小子中文差劣.....實在想不到"義"到底該歸類作那項....
只好權稱"東西"=.=.......
Originally posted by 魚丸(蛋)=.= at 2005-6-29 05:14 AM:

對不起....=.=
小子中文差劣.....實在想不到"義"到底該歸類作那項....
只好權稱"東西"=.=.......
不要緊
歡迎多些分享
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN» 吹水版 » 【每日一篇好文區】 » 【文學作品交流區】24小時文學交流樂園 - 題目: 三國

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。