<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN» 吹水版 » 【每日一篇好文區】 » 【文學作品交流區】24小時文學交流樂園 - 題目: 三國
返回列表 回復 發帖
Originally posted by 色者生存 at 2005-7-9 12:07 AM:
d個區開佐好耐咁,小弟都唔知tim,早d知...
生存兄, 好高興可以同你响處分享三國.

其實, 張遼受命守在合淝主要是防止東吳北上, 因此成就 "威震消遙津".  唔影響你睇演義的樂趣, 可參考第53回 - 孫仲謀大戰張文遠, 第67回 - 張遼威震消遙津.

之前睇冇留意, 最近睇發現...
- 許諸在大戰馬超時 (第59回), 曾被稱為 - 虎侯 (曹操都咁講). 不過好似 虎痴 嗰名有型啲.

生存兄 以後多d喺交流
小弟唔易做, 大佬更難當
飲茶你行先, 吹水我最叻 (好文區茶客 - 冰鮮潛龍™寫於人間死城)
Originally posted by fatfatdragon at 2005-7-2 04:35 PM:

嘻! 要把這 post 頂回上頂先 (就...
好耐無回=.="
唔好殺我...

我覺得係名聲同俾面...即第三點係主要原因
可記得安居平五路中, 其中一路就是靠馬超的名聲而"擊"退
要撫平西方, 馬超可是重要棋子

交流交流
Originally posted by fatfatdragon at 2005-7-3 10:45 AM:
大家不如選一下你心目中, 最強的五人軍師團
諸葛亮
徐庶
郭嘉
魯肅
陸遜

呢個組合唔係單靠智慧
仲考慮左化學作用 (懶醒中..)

如果軍師團既意思係佢地要共相大計,
佢地性格都係比較忠直

諸葛亮既高智能, 用兵如神 同 死而後已出曬名, 唔需要多解釋
陸遜既事跡我之前既一版講左
徐庶俾我既感覺一d都唔渣, 原因係赤壁之戰既計劃俾佢睇穿左
魯肅係一個戇直, 有腦, 有合作精神既人, 響一個團體中需要佢黎作為平衡同溝通既橋樑
郭嘉係云云曹操謀士中感覺最唔奸既一個, 加上佢亦係出名高智慧, 就選佢啦....

呢五個人都唔係野心型, 或貪功型, 而且較大方, 有容人之量
如果要合作, 相信會合作得唔錯

無選周瑜因為要左諸葛神...
無司馬懿因為佢太有野心...
無龐統因為無咩功績同貪功...
無其他曹操謀士因為唔鍾意佢地.....
無其他人因為佢地應該最多同徐庶同級

交流交流
Originally posted by fatfatdragon at 2005-7-5 09:02 AM:
成日講武將同軍師太旱啦 自...
我覺得識打交既好型嫁

孫夫人同祝融啦

論空城計!!!

第九十五回: 馬謖拒諫失街亭, 形勢危殆, 諸葛亮用空城計智退司馬懿, 為人津津樂道.
但本人認為這只是小空城計, 孔明六出祁山伐魏才是一個大空城計.
自關羽敗走麥城被殺, 掉失荊州, 張飛遇害, 劉備出兵伐吳被陸遜營燒七百里大敗, 劉備托孤白帝城後病逝, 蜀漢處於極危殆景地, 不但多次戰敗元氣大傷, 人才凋零, 更與魏吳交惡, 隆中三分天下格局己破, 劉禪年幼昏庸, 根本無力統一天下, 能自保己是萬幸, 如此時魏吳洞悉先機, 出兵伐蜀, 蜀漢必亡!!!
諸葛亮惟有六出祁山伐魏, 令魏吳在所顧美忌, 不敢出兵伐蜀, 孔明多次伐魏, 所用戰略過於小心謹慎, 能打敗曹魏的機會極微, 從孔明拒用魏延出兵子午谷之計可見一斑!!!
最強的五人軍師團

我還沒寫過~~

諸葛亮 - 不用多說,智謀超高,外交軍事部署也非常利害  
周瑜 - 智謀也不賴,只可惜... "既生瑜,何生亮啊!!"
郭嘉 - 為曹操出十勝十敗論和赤壁之戰,更顯他對曹操的重要性
田丰 - 跟錯袁紹,命也~
司馬懿 - 諸葛亮的死對頭
♀我爱黑涩会♂
☆鬼鬼後援會☆
[EF]GuiGui1989811
Originally posted by crap at 2005-7-9 08:00 AM:

我覺得識打交既好型嫁

孫夫人同祝融啦
同意,不過唔知令唔令呢?

[ Last edited by twh1110 on 2005-7-9 at 05:20 PM ]
【icon小偷™】
post歌仔~~~
[wmv]http://www.freewebs.com/tcottage3k/ufs.wma[/wmv]
【icon小偷™】
Originally posted by ming8964 at 2005-7-9 02:57 PM:
第九十五回: 馬謖拒諫失街亭, 形勢危...
歡迎 ming 兄加入我地三國交流.
ming 兄從政治層面去考慮諸葛亮六出祁山都特別. 如果我按諸葛亮的性格去睇, 我覺得呢個喺進可攻退可守一法多用的好計. 政治上: 劉備傾全國之兵而大敗, 再冇戰積或其他嘢轉移視線, 劉禪政權會好大問題 (人心低迷都玩死蜀國).  諸葛亮自己都表人心思定, 長時間唔伐魏, 就可能永遠失去動力 (劉禪作為第二代人物就好明顯有這問題).  另外, 蜀以復漢為己任, 伐魏是比較出師有名. 軍事上, 我覺得冇得選擇, 東吳強於水戰, 東去水路又多, 加上剛大敗東吳手水, 地利人和(士氣)都好弱可能未打先輸. 另外, 漢中之地自古為兵家必爭之地, 北伐首選冇其他出路. 嬴可以兵迫長安, 輸可以好似 ming 兄講做勢. 只要唔大敗就得.
唔用魏延之計, 好多原因. 其中一樣就是頭先講要保留已經好弱的實力, 加上諸葛亮性格(保守謹慎, 魏延喜冒險急進)和唔信魏延(話他反骨, 街知巷聞), 實唔用魏延的計啦.
以上小弟淺見.
以後ming兄多些來交流.

[ Last edited by fatfatdragon on 2005-7-9 at 09:20 PM ]
飲茶你行先, 吹水我最叻 (好文區茶客 - 冰鮮潛龍™寫於人間死城)
Originally posted by crap at 2005-7-9 08:00 AM:
我覺得識打交既好型嫁
孫夫人同祝融啦
Originally posted by twh1110 at 2005-7-9 05:18 PM:
同意,不過唔知令唔令呢?
[ Last edited by twh1110 on 2005-7-9 at 05:20 PM ]
祝融夫人唔知, 但是小數民族又喺大佬老婆, 應該唔會太差...

孫夫人好似在三國無雙(孫尚香?) 先咁好打同咁靚....要睇書研究下先
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN» 吹水版 » 【每日一篇好文區】 » 【文學作品交流區】24小時文學交流樂園 - 題目: 三國

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。