<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN» 吹水版 » 【每日一篇好文區】 » 【文學作品交流區】24小時文學交流樂園 - 題目: 三國
返回列表 回復 發帖
Originally posted by 魚丸(蛋)=.= at 2005-6-29 05:14 AM:

對不起....=.=
小子中文差劣.....實在想不到"義"到底該歸類作那項....
只好權稱"東西"=.=.......
不要緊
歡迎多些分享
fat兄你離曬譜
點可以打到咁大段野嫁

今日好忙, 聽日接你招
加左分俾大家先
Originally posted by fatfatdragon at 2005-7-2 04:35 PM:

嘻! 要把這 post 頂回上頂先 (就...
好耐無回=.="
唔好殺我...

我覺得係名聲同俾面...即第三點係主要原因
可記得安居平五路中, 其中一路就是靠馬超的名聲而"擊"退
要撫平西方, 馬超可是重要棋子

交流交流
Originally posted by fatfatdragon at 2005-7-3 10:45 AM:
大家不如選一下你心目中, 最強的五人軍師團
諸葛亮
徐庶
郭嘉
魯肅
陸遜

呢個組合唔係單靠智慧
仲考慮左化學作用 (懶醒中..)

如果軍師團既意思係佢地要共相大計,
佢地性格都係比較忠直

諸葛亮既高智能, 用兵如神 同 死而後已出曬名, 唔需要多解釋
陸遜既事跡我之前既一版講左
徐庶俾我既感覺一d都唔渣, 原因係赤壁之戰既計劃俾佢睇穿左
魯肅係一個戇直, 有腦, 有合作精神既人, 響一個團體中需要佢黎作為平衡同溝通既橋樑
郭嘉係云云曹操謀士中感覺最唔奸既一個, 加上佢亦係出名高智慧, 就選佢啦....

呢五個人都唔係野心型, 或貪功型, 而且較大方, 有容人之量
如果要合作, 相信會合作得唔錯

無選周瑜因為要左諸葛神...
無司馬懿因為佢太有野心...
無龐統因為無咩功績同貪功...
無其他曹操謀士因為唔鍾意佢地.....
無其他人因為佢地應該最多同徐庶同級

交流交流
Originally posted by fatfatdragon at 2005-7-5 09:02 AM:
成日講武將同軍師太旱啦 自...
我覺得識打交既好型嫁

孫夫人同祝融啦
Originally posted by fatfatdragon at 2005-7-9 11:25 PM:

祝融夫人唔知, 但是小數民族又喺大佬老婆, 應該唔會太差...

孫夫人好似在三國無雙(孫尚香?) 先咁好打同咁靚....要睇書研究下先
如果我無記錯, 祝融響七擒孟獲第一戰已經打低左2個蜀將, 仲俘虜埋, 及後佢同魏延, 趙雲交鋒都頂到下

而孫夫人係自小已經鍾意習武, 隨身都有d有配劍既女隨從嫁
Originally posted by fatfatdragon at 2005-7-9 11:18 PM:

歡迎 ming 兄加入我地三國交流.
...
小蟹愚見...
諸葛神呢野先入為主認為魏延係反骨仔,
完全唔重用佢,
又成日唔接受佢意見,
某程度上係逼佢作反 =.=

[ Last edited by crap on 2005-7-10 at 05:50 PM ]
Originally posted by fatfatdragon at 2005-7-11 02:07 AM:

tt 同 齊仔利害, 我唔記得咗要找書 =.="
真喺 張嶷 同 馬忠

不過比我見到一樣得意嘢 - 第二匹 赤兔馬 (90回).
=.="

龍少, 你好變態呀
有無咁好心機呀

tt, hide好野~
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN» 吹水版 » 【每日一篇好文區】 » 【文學作品交流區】24小時文學交流樂園 - 題目: 三國

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。