<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN» 吹水版 » 【空間靈幻異次元】 » 【滿天神論】一個講靈異/宗教既頻道
返回列表 回復 發帖
Originally posted by 左輪仔 at 2005-6-27 11:46 PM:

你又知佛道兩教一定冇發生過呢d事件...
我無話佛教道教無發生問題
只係相對來說,他們的問題絕對比天主教基督教來的小.
Originally posted by 左輪仔 at 2005-6-27 11:39 PM:

叫我左仔得喇
我覺得其實都係驚d偏激教徒咋
其實我都知宗教只要好好利用便能產生良好影響,
所以我讚同人應該有宗教自由,
但是,若果缺乏批評者,宗教便會陷入激烈的發展,
所以我才會在這裏發表這些言論,提醒各位教徒和非教徒.
Originally posted by karenmoe at 2005-6-27 23:51:

我無話佛教道教無發生問題
只係相對來說,他們的問題絕對比天主教基督教來的小.
可能我GET錯左意思=.="
SORRY^^"
Originally posted by karenmoe at 2005-6-27 23:54:

其實我都知宗教只要好好利用便能產...
我諗其他會員都會明既,呢個亦都係我開呢個topic其中一個目的
Originally posted by 左輪仔 at 2005-6-27 11:46 PM:

你又知佛道兩教一定冇發生過呢d事件...
左仔兄!
嗰D毒藥係道家發明黎醫病(以毒攻毒)
不過比D懷人用作其他用途!

佛教嗰單嘢好似係政府想控制西藏宗教,
以方便控制人民,長情就Ben兄講下.
能忍不計心胸闊,悅盡人情眼界寬
Originally posted by 史艷文2 at 2005-6-28 01:26:
左仔兄!
嗰D毒藥係道家發明黎醫病(以毒攻毒)
不過比D懷人用作其他用途!

佛教嗰單嘢好似係政府想控制西藏宗教,
以方便控制人民,長情就Ben兄講下.
而家咪就係講緊究竟係宗教本身錯,定係有人為成份囉^^
Originally posted by 左輪仔 at 2005-6-28 01:49 AM:

而家咪就係講緊究竟係宗教本身錯,定係有人為成份囉^^
我估任何一個宗教都一定有人為成份,
掙在  多  與  小   之分!
能忍不計心胸闊,悅盡人情眼界寬
Originally posted by 史艷文2 at 2005-6-28 01:55:
我估任何一個宗教都一定有人為成份,
掙在  多  與  小   之分!
係呀,史兄同我個諗法差唔多
Originally posted by 史艷文2 at 2005-6-28 01:26:

左仔兄!
嗰D毒藥係道家發明黎醫...
嗰D毒藥係道家發明黎醫...
--> 據我所知道係

詳情由ben兄講...
--> 對唔住呀, 我只是一個佛教修行人,對呢d佛教野史唔多清楚。 據一d佛學課程大鋼都似乎無講

個人意見:

從宗教學角度去看,無論什麽宗教的教徒的行為超出教義,這並非宗教的問題,而是人的問題。 就算如當年十字軍東征,都是人借用宗教之名去達至人的野心,這並非該宗教本身問題。 有的只是宗教的團體在管理上出現問題,這是很基本、簡單的邏輯,但卻又往往很多人攪錯。

再者,如果很多打著某宗教旗號去做該教本身禁止之事,那人根本就不是該教之教徒。  例如佛教,現在很多假出家人在街上化緣。但他們其實是假出家人。 大乘佛教現在巳不准在街上化緣,而現在很多人假扮出家人在街上化緣,又有些只為兩餐而非為修人的假出家人。在佛教來說要進行一些儀式才算出家,而心性就更重要。  若當中缺乏其中一樣也不算是真正的出家人。

同樣道理,其它宗教徒如果不依教義、甚或借教行騙又甚算是該教教徒。  因為他們心底裡根本不信:cool:
http://www.hkbuddhist.org/index.html
佛聯會
Originally posted by leeyanta at 2005-6-27 20:03:

http://www.buddhanet.com.tw/secret/ggx-1.htm
可能我問得唔好,開估啦[/color]

佛教同其他宗教最唔同是在果位方面,你的網頁內容其實有答案,不過d人可能未必明。

簡單d講

信佛去修行你最後可以同佢一樣咁高咁大,一樣係佛
信上帝,你最後是天使,但唔可以做上帝、耶穌,如果唔係會落地獄
信回教,你唔可以做阿喇
信道教,好d,但你頂多可以好似太上老君,但上面仲有個玉帝
激死你哋未,但這是事實
http://www.hkbuddhist.org/index.html
佛聯會
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN» 吹水版 » 【空間靈幻異次元】 » 【滿天神論】一個講靈異/宗教既頻道

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。