<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN» 吹水版 » 【空間靈幻異次元】 » 不 能 推 翻 的 挪 亞 方 舟[+左]
返回列表 回復 發帖
Originally posted by research2005010 at 2005-7-15 16:32:
假設挪亞方舟確實存在, 而又證明到呢隻船確實是用來躲避滅絕人類的洪水,都只能夠證明猶太教, 天主教或基督教, 或者錫安教等信阿當夏娃的宗教其中一個是真的, ...
先唔講科唔科學,就算證明到挪亞方舟確實存在,咪最多話證明到「挪亞方舟」單嘢嘅可信性高咗,點都唔可以咁就話天主教、基督教 ... 係堅嘅,邏輯上完全唔 work。

唔通話有人舉報阿邊個邊個用把刀殺咗人,家陣證明到把刀係殺人凶器,就可以判阿邊個邊個有罪咩,完全唔合邏輯。
Originally posted by 秋葉林 at 2005-7-15 05:23 PM:
先唔講科唔科學,就算證明到挪亞方舟確實存在,咪最多話證明到「挪亞方舟」單嘢嘅可信性高咗,點都唔可以咁就話天主教、基督教 ... 係堅嘅,邏輯上完全唔 work。

唔通話有人舉報阿邊個邊個用把刀殺咗人,家陣證明到把刀係殺人凶器,就可以判阿邊個邊個有罪咩,完全唔合邏輯。
100%同意, 宗教信仰係無可能証明嘅
成日停留喺考古, 分析, 驗證嘅階段, 完全唔明白, 唔理會對方嘅教義同埋經文所表達嘅內容, 只係浪費時間.

[ Last edited by rest365days on 2005-7-15 at 05:51 PM ]
Originally posted by research2005010 at 2005-7-15 04:43 PM:
據我所知猶太教, 天主教, 基督教等等...
緆安教唔係分支,而係異端
Originally posted by pyliu at 2005-7-15 05:08 PM:

哈哈!
其實係唔同民族、宗教、國...
不過有D人就會結論為世界上真係有一次好大既洪水,我唔排除呢個可能性,但係我比較認同另一重睇法!

actually I don't quite understand.....
even there is 大洪水, how is it related to the God?
in bible, it's saying that the God gave hints to 挪 亞 that there would be 洪水 coming and asked him to build 方 舟
I have watched the movie about it in the church (I'm not a believer)
but I don't quite believe in that.......
there is no proof of saying that 挪 亞 built the 方 舟 because of the God telling him to do so
假設挪亞方舟確實存在, 而又證明到呢隻船確實是用來躲避滅絕人類的洪水
所以我加多左一個condition, 即係想講唔只洪水發生過, 挪亞件事都係真的, 希望會好d, 不過表達得唔夠樓上咁清楚

[ Last edited by research2005010 on 2005-7-15 at 09:26 PM ]
神六太空人說在太空看不到長城, 說過在長城是太空中唯一能看到的人類建築那位仁兄確是一個大騙子
Originally posted by rest365days at 2005-7-15 05:40 PM:

100%同意, 宗教信仰係無可能証明...
要証明嘅話.只要你相信衪.就會知道衪是又真又活的神
基督教和天主教是互相承認彼此的真確的﹐也就是說﹐都承認彼此能夠得救﹑上天堂。
其實大家有冇睇過呢套片?
我睇完之後只係發覺完來係未証實揾到方舟,
套戲最尾個段成班人淨係講確信方舟就係雪下面
同有神蹟出現.......
这段片确实未能证明方舟的存在,但起码有了一个可研究的方向,算是找寻圣经实证的另一个开端。
Originally posted by justin_lun at 2005-7-16 02:53 AM:
基督教和天主教是互相承認彼此的真確的﹐也就是說﹐都承認彼此能夠得救﹑上天堂。
據我所知, 天主教徒因為贖了原罪, 有機會在審判日因為一生善功多過惡行所以上到天堂, 並非承認一信就上天堂
神六太空人說在太空看不到長城, 說過在長城是太空中唯一能看到的人類建築那位仁兄確是一個大騙子
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN» 吹水版 » 【空間靈幻異次元】 » 不 能 推 翻 的 挪 亞 方 舟[+左]

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。