<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 戀愛起義 » 我的愛的故事(三十回顧) [卡+]
返回列表 回復 發帖

[散文小品區] 我的愛的故事(三十回顧) [卡+]

中國人話三十而立。今年剛好係我而立之年,且咁o岩係我人生o既轉捩點。趁而家得閑,想借呢度小小空間,回顧一下我前半生o既愛路歷程。

話咁快就三十年o勒,以前覺得三十歲係好遙遠o既事,點之話咁快就出現o係自己年齡o個一欄度。咁多年以來,真正拍拖o既只有一次,認真追o既女仔就有兩個,成功率計落尼都有一半,雖則唔係好理想,但總算勉強合格。

先講畢生人唯一一個女朋友吧,已經係十年前o既事。同佢o既拍拖經過真係好似整定咁。十年前剛到袋鼠國讀書,第一個月就認識o左同班o既佢。雖然佢其實係讀低我一年o既,但係有D班就冇分一齊上。第一次見佢已經對佢好有印象,因為佢第一堂就同個Miss拗頸。我記得佢o地拗o既原因大概係,Miss問全班想唔想玩遊戯,而呢個女仔就問番Miss:咁會玩乜遊戲?但係Miss就話要先答佢想唔想玩先講玩咩遊戲,但係個女仔就話都唔知玩咩遊戲,答唔到想唔想玩喎。如是者兩個人o係呢個雞同蛋o既dead loop度僵持不下。結果係點我已經唔係好記得,但係當時就覺得呢個女仔好有性格,而呢類型o既女仔正好係最吸引我o個種......

[ Last edited by Rika on 2005-7-30 at 03:04 AM ]
酒我飲,交我打;
煙我唔戒,朋友我唔出賣!
係咪重打緊???
誰願回看憂鬱的眼 舊事沒法平淡   偏偏要裝作平淡
憑著忘記將它沖淡 但是易說難辦   歲月已印在眉間
......續前

上o左堂三個禮拜,越o黎越畀呢個女仔吸引,因為佢有著一切我喜歡o個類型o既特質。除o左有性格外,佢o既樣子亦都好標緻。相信所有男仔都知,一個女仔最先最能吸引男仔注意既地方就係佢o既外表(中年以上男人可能會注意身裁多D;>)。Anyway,在當時重係學生哥o既我o黎講,基本上冇乜去留意佢o既身裁。但係佢o既外表同佢o既舉止,令到剛結束七年男校生涯o既我已經覺得佢係我理想o既追求對象。但問題出現o勒,係人都知讀和尚寺出身o既男仔o係異性面前特別怕醜,況且我之前莫講話追女仔,同女仔交往o既經驗都少得可憐,要我自己想辦法追佢真係比要我想通相對論重難。好彩當年我係同一個中學老死一齊過去「岳士差呢亞」讀書,而當年尼講呢位老死真的可稱得上係情場殺手(因為佢讀完同校中五升唔到,去o左一間好多明星讀過o既商科學校讀預科。而o個間學校男女關係之複雜係出晒名,我呢位老死就o係o個度兩年練就一身冧女好武功)。咁理所當然叫佢幫幫我呢位情場新丁,而佢亦不負我所托,幫上我一個最大o既忙:幫我問呢個女仔攞電話,並且造就我同佢第一次o既約會......

[ Last edited by attaboy on 2005-7-16 at 11:25 PM ]
酒我飲,交我打;
Originally posted by JCer at 2005-7-16 10:32 PM:
係咪重打緊???
係呀。我o既愛情經歷雖則次數唔多,但係都好長篇,特別係追第二個女仔時所發生o既事。我冇寫日記o既習慣,只係想o係呢度記底我自己o既故事,記得幾多打幾多,睇緊o既朋友請見諒,並非有心慢慢POST,因都是即打即POST。
酒我飲,交我打;
岳士差呢亞.........
唔識中文不如打返英文啦....=.=
袋鼠國 係咪 = 澳洲啊?
Originally posted by attaboy at 2005-7-16 11:08 PM:

係呀。我o既愛情經歷雖則次數唔多...
無所謂既, 慢慢打...
最好自己keep返個copy la, 日後睇返都好呀...
誰願回看憂鬱的眼 舊事沒法平淡   偏偏要裝作平淡
憑著忘記將它沖淡 但是易說難辦   歲月已印在眉間
Originally posted by gn00751960 at 2005-7-16 11:22 PM:
岳士差呢亞.........
唔識中文不如打返英文啦....=.=
袋鼠國 係咪 = 澳洲啊?
側聞香江特別神經雞......對不起,應是行政區學子之兩文三語每下愈況,但聽君此言,想君國學定必深厚。區區雖身在異邦,但心仍無日不懷故國,亦偶有涉獵中國文學,如若不吝,何不與君在此切磋琢磨,好教各方有識之士得知特區之大,並非無人。且在此杏壇施教,廣播中華學問,春風化雨,桃李花開,則區區之幸,特區之幸。君以為然否?

然君以岳士差呢亞一語斷定區區中文之高下,則未免武斷。蓋區區並非不知澳洲乃港人對AUSTRALIA之稱(國內同仁則稱為澳大利亞),實此乃區區之行文作風,然耶否耶,當難定論。且袋鼠乃澳洲之獨有珍禽,此乃常識,區區如應此一問,則未免彌彰閣下之無知,如此損人之事,區區素不欲為。

Yet if you think you would feel more comfortable if reading my story in English, fine, I am okay to tell the whole story in English. Though I don't think my English is any better than my Chinese. And I may need your help to translate my story to Chinese. Do you think you can do that for me?

[ Last edited by attaboy on 2005-7-17 at 12:40 AM ]
酒我飲,交我打;
閣下所言有輕蔑港人之嫌......

小事吧了,用不著這麼勞氣吧?

[ Last edited by gundamman678 on 2005-7-17 at 01:04 AM ]
軍階: 中尉
座機: RGM-79 SP II
開始準備聯邦軍官升級試! 向大尉軍階目標努力!!
Relax,
I am listening to your story
Plus, thanks for your sharing, about your personal life.....
We are blessed that we can watch sports, to do many things...
so be happy!
Originally posted by gundamman678 at 2005-7-17 01:03 AM:
閣下所言有輕蔑港人之嫌......

小事吧了,用不著這麼勞氣吧?

[ Last edited by gundamman678 on 2005-7-17 at 01:04 AM ]
確是小事。但何以見得我勞氣呢?雖然我o既脾氣無可否認係唔好,但係以文字作媒介時我只會以事論事。至於輕蔑港人,見笑啦,我何德何能,留番畀曹捷啦。只不過有一句話好值得深思:夫人必自侮,然後人侮之;家必自毀,而後人毀之;國必自伐,而後人伐之。中國人聽到人家批評往往唔會去理有理冇理,只係會即時反應當對方係仇人。有志氣o既人,係會首先反省,諗下被批評的地方是否真的有待改善,再痛下苦功,證明畀批評你的人睇你o既本事。一個人咁樣先至會有進步,一個國家咁樣先至會有進步。
酒我飲,交我打;
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 戀愛起義 » 我的愛的故事(三十回顧) [卡+]

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。