<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 電腦區 » 部機成日自己reboot,宜家仲裝唔到window....
返回列表 回復 發帖

部機成日自己reboot,宜家仲裝唔到window....

我部電腦唔知系咪底板, 硬碟 or RAM有問題...
近來成日出深藍色畫面,有時部機仲會自己reboot,有時一開機就reboot,
有時成晚都冇事,昨晚一開機個mouse就用唔到(個mouse冇壞),最後
昨晚出完深藍色畫面後,就再開唔到機了....>"<
深藍色畫面出現過多次, 好似次次唔同....
最後一次內容如下:
A problem has been detected and window has been shut down to prevent
damage to your computer.
PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA
If this is the first time your've seen this stop errorscreen restart your computer.
If this screen appears again, follow these steps:
Check to make sure any new hardware or software is properly installed.
If this is a new installation, ask your hardware or software manufacture for
any windows update you might need.
If problem conyinue, disable or remove any newly installed hardware or
software. Disable BIOS memory option such as,caching or shadowing.
If you need to use safe Mode to remove or disable components,
restart your computer, press F8 to select Advanced startup option, and
then select safe Mode.

*** STOP: 0x00000050 ( 0x80086F98, 0x00000000, 0x80086F98,
                                          0x00000000)

有無人知道出了什麼問題?
請各位幫幫忙.....感激不盡!

仲有...我今早上想重裝個window 但系都唔得...
去到藍色畫面check緊d devices 時就停左......
(去到check Kernel.dll(好似系Kernel .sys)就出error....
今次error message就系:
File setupdd.sys(好似系setuped.sys) could not bu loaded.
The error is 4
Setup cannot continue.Press any key to exit.

請各位大大幫幫忙!
先謝謝~
U need to go to  BIOS disable ,caching or shadowing.  before u install  window again
己經disable caching or shadowing了...
但都裝唔到.....>0<
我部機同你部一樣咁多問題, 甚麼都換了, mouse, keyboard, hard disk, power supply, memory, 最後連mainboard都由Magic Pro換成GigaByte. 只留下粒死人AMD CPU. 但好不到半年又係咁既死款. 終於,我好似個女人咁,得閒用個掃,將mainboard上的灰塵掃走. 佢竟然整天都無死機, 完全好番晒. 但維持半年就要大掃除一次,因為CPU把風扇非常強勁,特別多塵.

有個錢的話就不要用AMD的鬼野.
睇你上面啲資料,好似係內存錯誤,做法同LEX兄講咁,禁用所有反病毒程序。。。
摘自微軟網站——
原因:
該錯誤信息是由以下已知的間諜軟件安裝的核心驅動程序引起的:Rootkit/Spyware:msupd5--- Reloadmedude---
你重裝系統,係覆蓋裝,定係FORMAT咗之後再裝?覆蓋裝冇咁好,如果重裝,最好徹底啲,FORMAT咗再裝。

[ Last edited by gergermen on 2005-7-21 at 05:04 PM ]
Originally posted by gergermen at 2005-7-21 04:56 PM:
睇你上面啲資料,好似係內存錯誤,做...
禁用所有反病毒程序<-----咁即系唔好用防毒software ?? 連ghost 都唔好用?

你重裝系統,係覆蓋裝,定係FORMAT咗之後再裝?<----我以前重裝時系,先format 再裝的

我今晚會整開機捐塵,之後再裝window,看看~
謝謝大家幫忙!

[ Last edited by himalo on 2005-7-21 at 05:27 PM ]
Originally posted by michaelwong71 at 2005-7-21 04:54 PM:
我部機同你部一樣咁多問題, 甚麼都換...
我都知AMD太熱嫁啦....己經唔敢用,
因為部機要成日開通霄.....>0<
我塊板系2themax...唔知佢掂唔掂呢??
耐用嗎?
Originally posted by michaelwong71 at 2005-7-21 04:54 PM:
我部機同你部一樣咁多問題, 甚麼都換...
都唔係呀,我咪仲用AMD塊U,都咁多年冇乜事啵,係,佢嘅發熱量係好犀利,但我覺得啲咩喎,只要散熱做得好,一樣係好嘢,仲有清塵係好事嚟,因有時有啲問題都係由於啲塵引起
Originally posted by himalo at 2005-7-21 05:32 PM:

耐用嗎?
如果起初塊板無事就多數唔關佢事. Hang機時我個mouse無反應,就以為隻cheap mouse 壞, 換喇, 之後隻keyboard無反應, 就以為隻keyboard壞, 換喇. 再之後就有些專家話火牛唔夠火數, 又叫我換. 話火牛會老化喎. 我將部PC所有野都拆晒, 得番隻hard disk, 一樣hang機. 都唔夠電用? 搵來講. 跟住就懷疑風扇散熱問題, 但都無理由一開即hang. 根本無時間熱起來. 但換了塊主機板就馬上好了.  半年後, 又係咁樣. 如果你情況相同, 就打掃下佢. 不用錢的.

原來, 部死野成日無hang機就已經有幸福的感覺.

[ Last edited by michaelwong71 on 2005-7-21 at 10:22 PM ]
Originally posted by himalo at 2005-7-21 05:32 PM:

耐用嗎?
而家 Intel 既 P4 系列係熱過 AMD Athlon 系列的

"2最大"的底板其實應該係台灣"EPOX"底板, "2最大"只不過係一個名 only,
佢唔係自己做底板的, 只係買底板之後貼"2最大"既 label 去賣...好多其他牌子都係咁
上一輪"2最大"出名爆 cap ,令到系統不 stable,我都爆左塊4bda2+, 而家就唔知仲係咪咁
要相信自己!!!
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 電腦區 » 部機成日自己reboot,宜家仲裝唔到window....

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。