<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 音樂空間 » 現今的樂壇.................
返回列表 回復 發帖
唔知點解而家見到呢d topic我就諗起幾個阿伯o係度傾計o個個ICAC廣告...
Originally posted by michael86 at 2005-8-7 03:23 AM:
唔知點解而家見到呢d topic我就諗起幾個阿伯o係度傾計o個個ICAC廣告...
咩都係以前好??

咸水樓、駛黑錢、奸商污吏全部返哂黎
到時你地連粥水都無得你食呀!
仲係度飲茶....?

係咩咁 ??
26FUN頭號周麗淇FANS
祖雲達斯多年忠實球迷
打法勁似恩沙基,球場上ge通天老棺!! @@
Originally posted by ☆ FIGO☆ at 2005-8-1 11:44 PM:
香港音樂界可說是人才濟濟,無論老將...
..... Are you kidding or do you have delusion??
Originally posted by zzzza1234 at 2005-7-26 08:39 AM:
e家既樂壇真係有d不知所謂,好多新歌手...
..........
鄧麗欣都話好/?方力新都話好??冇野講
我聽過最難聽的歌手都算係吳卓羲..................
Originally posted by fefai1989 at 2005-7-26 04:31 PM:

王苑之真係幾好@@唱歌又好聽,又識彈琴,又識作曲
王苑之都叫識 唱歌好聽  -------------歌到好似吾夠氣又鈿聲

識彈琴,又識作曲  -------------------就更不知所謂 la  d作曲咁普通 係識彈琴既都識la!!!
Originally posted by pk2000 at 2005-8-10 12:23 PM:

王苑之都叫識 唱歌好聽  -------------歌到好似吾夠氣又鈿聲

識彈琴,又識作曲  -------------------就更不知所謂 la  d作曲咁普通 係識彈琴既都識la!!!
雖然我只聽過佢唱歌一次 , 就係in幾日前勁歌 ,  
我覺得..唱得麻麻 (不過話晒只聽過一次..so唔敢多講)

識彈琴,又識作曲  ,  ................
呢句令我諗起 周國賢 ,
我並唔係要評佢唱得差
而係覺得佢唱歌把聲唔好聽
(個人feel啦呢d)
題目講緊樂壇,突然變左講新人......不過我都唔知點為之新人,總之有好聽的就聽,唔理邊位唱。

不過講真依家真係少左好多好歌聽,迫住搵翻d舊歌同埋發掘一下d英文歌同國語歌聽聽,擴闊左自己聽歌的領域。以前冇乜聽鄭中基,最近因為無賴,搵佢既舊歌聽,願來有首"我代你哭"都唱得不錯,其實佢本身唱功都唔差,若非之前緋聞多多影響歌唱事業,我諗佢唔駛扮小丑都會紅。無意中搵到d舊歌,80年代露雲娜既荳芽夢,林姍姍既也許當時我們年紀小、戀愛預告,都聽得過架....舊到未聽過就當新歌聽囉。

聽歌但求自己過癮,駛乜咁介懷邊個拎唔拎到獎呢

[ Last edited by littlepig on 2005-8-11 at 02:54 PM ]
我願化身石橋,受那五百年風吹、五百年日曬、五百年雨打,只求她從橋上走過
Originally posted by icefire at 2005-7-27 02:29 AM:
香港d作曲作詞越來越唔掂. 歌曲風格越來越窄, 歌詞更加不知所謂.
認同 , 很多歌聽完都想不到想表達什麼
歌詞但求押韻易上口 , 句子沒有連接關係
有些歌星唱廣東歌更加中文字都唔識

[ Last edited by gaye on 2005-8-14 at 03:18 PM ]
要相信自己!!!
Originally posted by gaye at 2005-8-14 03:16 PM:

認同 , 很多歌聽完都想不到想表達...
香港歌ge歌詞幾乎全都係表達愛情,仲有永遠都係「直述」,搞到一酒n瓶,如果首歌唔係十分好聽,又或者填詞個個比較勁,聽幾次就會覺得悶。
好似方力申自ge導自戀咁(個人觀感)

就歌詞而言,香港詞人應該尋求其他主題,例如陳奕迅ge Shall We Talk,就係一個成功ge好例子
順帶一提,林夕填詞愈來愈濫,質素亦有下滑跡象
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 音樂空間 » 現今的樂壇.................

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。