<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 港男俱樂部 » 江湖百曉生特區(九哥親自解答)
返回列表 回復 發帖
Originally posted by d228216 at 2005-8-6 11:27:

如果九哥是26fun陶傑, 我以後唔回覆了..
我是我, 陶傑是陶傑, 我與他平輩論交, 不過他名氣比較大而已...
茫茫九派流中國,沉沉一線穿南北。煙雨莽蒼蒼,龜蛇鎖大江。黃鶴知何去?剩有游人處。把酒酹滔滔,心潮逐浪高!!
Originally posted by d228216 at 2005-8-6 12:05:

敢就好啦, 我就係唔鍾佢, 唔好問我点解, 我都唔知, 亦唔好勸我! 一句: 百萬軍帥可奪, 匹夫之勇難移 (唔記得邊個講).
我也不喜歡他經常吹捧日本鬼子, 下次要和他好好討論一下...
茫茫九派流中國,沉沉一線穿南北。煙雨莽蒼蒼,龜蛇鎖大江。黃鶴知何去?剩有游人處。把酒酹滔滔,心潮逐浪高!!
Originally posted by 瑞比 at 2005-8-6 12:16:

thx,
愛死你>33333333333333<
不用客氣, 小小愚見而已...
Originally posted by d228216 at 2005-8-6 12:35:

要吹水, 留返係依度啦, 佢唔會聽你的, 因為佢唔抵得你 "靚仔" 過佢
咁我又真係靚仔過佢架......
Originally posted by qweqweqwe at 2005-8-6 13:00:
亨九兄, u actually know 陶傑 ga??
我幾歲時已經識佢...
Originally posted by will213 at 2005-8-6 13:08:
享兄,

想問軍事資料, 可否介紹下中國現今海陸空的軍事科技.
如, 有什麼艦艇, 飛機, 飛彈, 槍械, .....
據最近的資料, 中國解放軍擁有51艘導彈巡邏艦, 6艘核子潛艇, 8艘"基洛"級柴油潛艇, 兩艘"現代"級驅逐艦; 導彈方面以"東風31型"及"巨浪二型"洲際導彈為主, 射程可及至美國......  
還有, 可以參考政治版內"軍事區"......
http://www.26fun.com/bbs/viewthread.php?tid=30454&fpage=1

[ Last edited by 亨九利 on 2005-8-6 at 04:00 PM ]
Originally posted by 瑞比 at 2005-8-6 15:48:
Q;問成語-不芬芳而使人感到非常舒適

..人心..補2字

thX
不芬芳? 唔係好明...
Originally posted by 瑞比 at 2005-8-6 15:53:

sor,沒不=="
??????? 可否再解釋一下?
Originally posted by 瑞比 at 2005-8-6 15:57:

芬芳而使人感到非常舒適

..人心.. 補2字
沁人心扉
Originally posted by attaboy at 2005-8-6 16:21:

基本上阿屠傑除咗小農大國之外,...
基本上阿屠傑除咗小農大國之外,對其他先進國家都係予以肯定的,尤其對大不列顛更是推崇備至。但觀乎佢o既背景,應該係恨鐵不成鋼多於祟洋迷外。
曹老捷從小流學英國, 而且曾任職bbc此等世界第一流的傳媒公司, 對大不列顛比較推崇乃人之常情; 他老爹曾任職"大公報", 所以從小就較普通人了解中國內情, "恨鐵不成鋼多於祟洋迷外" 簡直可道出他的心境, 知他者, 兄矣!!!

亨九利生,我亦曾與曹捷共事過,感覺上他在公事及傳媒上都是十分羊猴雞的。可否告之佢私底下對朋友是否亦是認錢不認人呢?雖則我對佢o既人品都不敢恭維,但以文采而論,佢的確不愧為「香江第一才子」<--唔係我講o既,係傳媒吹捧出黎。
曹老捷的私人行徑, 恕我不便加以妄語, 不過現今香港地, 有誰不是認錢不認人呢? 您說曾與他共事過, 讓我猜猜, 是否在"東方"時呢?  

重有,程翔是我師兄,佢個人畀我o既感覺係似學者多過記者。而家偉大o既無產官僚共人民資產o既黨話佢幫對頭做二五,呢件如果唔係冤案o既話,就應該係中南海o的領導想學無間道,順水推舟推佢過青天白日旗o個邊做反臥底,因阿翔兄由細到大係人都知忠君愛黨o架啦,就算真係等錢駛,都應該只會問另外一位師兄阿鈺成(即曾揚言留港建港,全心賣港,唔好意思,打錯字,係全心為港先至o岩既前主席)畀個顧問佢做下。請問亨九利生朝中是否有人,可否幫手疏通呢?因我都幾尊敬呢位師兄,都唔想佢學趙總理咁o係上邊打高爾夫打埋下半世。
程翔此案, 中共說查獲程翔乃台灣間諜, 但按中國國情, 台灣是中國的一部份, 一國之下, 何來間諜? 所以程翔被控告的罪名根本說不通, 但在中共這套特有的司法制度下, 有罪沒罪甚麼都是他們說了算, 連黨總書記趙紫陽也可被說成反革命, 那把程翔這等微末小民說成危害國家安全, 那有甚麼奇怪? 有種的就一槍把他斃了算, 不要給我說中, 此案政治因素大於一切, 胡錦濤訪美前, 程翔就會獲得釋放, 我猜測此案入罪的機會很大, 但判刑後驅逐出境的機會也很大, 尤其是胡錦濤訪美在即, 釋放程翔是胡錦濤獲邀作客布殊德州私人牧場的禮物!!! 所以老兄也不必太過擔心, 走著瞧吧!!! ......

[ Last edited by 亨九利 on 2005-8-6 at 05:15 PM ]
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 港男俱樂部 » 江湖百曉生特區(九哥親自解答)

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。