<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 閒情逸誌 » 【旅遊區建議站】
返回列表 回復 發帖
加分題係唔係要限定幾耐先出一次
同埋一星期有一至兩個加分題得唔得呢??
最好一個係討論性既 一個資料性加分題
Originally posted by wanmankit at 2005-8-7 11:13 AM:

個條問題係我搵答案個網係咁寫既...
同埋如果唔係咁問,個個一樣答案,問黎做咩?
不如直接加佢分算啦
我諗你誤會了我的意思, 我覺得條加分題有問題, 是因為當答案 POST 出嚟, 該答案是否單一性, 我會有一個疑問. 對這條問題來說, 因為可以有好多解釋問題方法, 所以可以有好多答案. 比如說十大建築工程奇蹟..., 世界十大最高..., 20世紀十大..., 世紀初世界十大...
對唔住, 我在提出這懷疑時, 我沒有想過加分的問題; 我只是想在做資料性問題時, 大家可以從中得到一些知識, 而且這些知識是足夠客觀, 而不會出現可爭性.   

另外, 可能我中文差, 我覺得在你回應中 "咩" 和 "啦" 是帶輕視我無知的提出疑問. 我希望大家是對事的討論, 而非對人, 所以我覺得無需要這些語氣詞. 如果因為我之前的POST另你覺得有問題, 我先SAY SORRY.
小弟唔易做, 大佬更難當
飲茶你行先, 吹水我最叻 (好文區茶客 - 冰鮮潛龍™寫於人間死城)
Originally posted by fatfatdragon at 2005-8-7 03:03 PM:

我諗你誤會了我的意思, 我覺得條...
我同你講聲sorry先,咩同啦呢兩個字我係冇輕視你既成份
只係當一個助語詞黎用

同埋答案方面,我有資料來源,所以統一性方面應該足夠,多謝你的建議先^^
近期主打動植物笑相
Originally posted by hoho886 at 2005-8-7 02:50 PM:
加分題係唔係要限定幾耐先出一次
同埋一星期有一至兩個加分題得唔得呢??
最好一個係討論性既 一個資料性加分題
呢個諗法唔係唔得,但係限期方面要加強控制

如果係咁做,我建議:

資料性:以3日或更早截止,對防止抄答案有幫助,公佈答案1日後鎖post,以免舊題目向   上推

討論性:以兩個星期或更多時間為期限,當到限期之後仲可討論,但不保證有冇分加

幾耐先出一題呢個問題,除左要睇大家有冇比意見之外,仲要睇參加人數,少人玩開都冇謂,係咪?所以我覺得每個月出一題討論性題目,兩題資性題就夠
近期主打動植物笑相
Originally posted by fatfatdragon at 2005-8-6 11:30 PM:
其實加分題如果是找特定答案的話, 除...
龍少你呢個是議好呀~
討論性可以出一d處境題目,
例如比一定錢你,你要用個筆錢去邊度,點解?

或者討論一d係資料上有疑點既,
例如空中花園是否存在
答呢條個陣,除左討論佢係咪存在
仲要去搵資料支持
就可以討論加資料並重了
近期主打動植物笑相
Originally posted by wanmankit at 2005-8-7 15:15:

呢個諗法唔係唔得,但係限期方面要...
一個月都好,不過會唔會太長,我覺得太長時間
會吸引唔到多d人黎旅遊區,只係有問題既一兩日先入黎
氣氛都係唔係太好,只得好小時間
應該都要整d活動係不斷性,時間唔會太長,咁d就會
多d入黎旅遊區
Originally posted by wanmankit at 2005-8-7 15:21:

龍少你呢個是議好呀~
討論性可以出...
只要d會員係有道理講出佢地既答覆
同埋係認真回答,其實都可以加分,
因為只係討論既加分題
Originally posted by hoho886 at 2005-8-7 05:00 PM:

只要d會員係有道理講出佢地既答覆
同埋係認真回答,其實都可以加分,
因為只係討論既加分題
同意!各人既觀點都唔同,咁樣討論氣氛就會自然好!
Originally posted by wanmankit at 2005-8-7 03:21 PM:

龍少你呢個是議好呀~
討論性可以出...
我個人都認為有得攪
Originally posted by william303 at 2005-8-7 17:03:

同意!各人既觀點都唔同,咁樣討論氣氛就會自然好!
最好有問有答,但係點樣可以令多d人入黎講呢??
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 閒情逸誌 » 【旅遊區建議站】

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。