<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 影音數碼講 » [LCD TV] 選購一問
返回列表 回復 發帖
Originally posted by d228216 at 2005-8-9 12:22 AM:

In my personal preference, sharp ...
Can you lower the color level? or it is still same ?

You are right, 25000 for sharp is still a non-HDmi version which is quite a critcal disadv. In industry, sharp, hitachi, samsung, LG, philips are quite reputable brand for sure.
Originally posted by RahXephon at 2005-8-9 09:29 PM:

版主兄,想請教:

1. Benq 好似係台灣廠,信唔信得過? 不過價錢同個specification 都好吸引,香港邊度有得買?
Benq 係台灣廠, 我亦講咗, 質素方面不要太高要求, 你可以到 中原買(預定), 但我介紹你去高登商場 Benq shop 買, 平d, $15000.
2. HDMI有乜作用? (請原諒小弟是一個初哥,乜都唔識...  )
係最新的 數碼影像+聲音 介面, 一條線做曬, 質素又高.
3. 請回如果長時間開着LCDTV 有冇問題? (如果有問題的話咁係咪代表千祈唔好買陳列品?)
十個八個鐘冇問題, 但任何電器都要間中休息吓.....有錢梗係最新野啦!謝謝各位大佬的幫忙!
Originally posted by hkcitywong at 2005-8-9 09:36 PM:

Can you lower the color level...
It is the Style problem, all Japan TV are colour attractive esp. Sharp LCD.

To obtain such high and deep colour tone, the cost is lower the level of details.

Another problem is pure-dark Panel, it also affect the level of details.

IN a ture joyful of viewing, a natural colour and sharpness is most important.
Originally posted by d228216 at 2005-8-9 10:31 AM:

TCL 未有得賣
我无语中...
Originally posted by RahXephon at 2005-8-9 09:29 PM:
版主兄,想請教:
1. Benq 好...
严格意义上,BENQ是国内大厂,当场是ACER进行业务分离,而单独成立的BENQ,后来再成立的BENQ集团,老实说,最近看BENQ,和台湾的联系已经很少了,BENQ集团不过负责把在苏州生产的东东 对海外市场的销售工作而已
长时间看LCDTV,肯定有问题,不过仲好过PDPTV,看到被烧的PDP已经不是少数了(寿命短)
32",冇鬼影支援07年高清電視,
美國 Syntax OLEVIA系列,
LG.PHILIPS 膽
係時代廣場同旺角間豐澤做緊Promote, 32"賣$14000,
26吋好似$89XX

http://www.syntaxgroups.com/
其實我search 過其他論壇,都話Olevia以平價機種來說都唔錯,唔知大家點睇?有冇用家的分享?質素如何?

不過我有啲唔明點解有時呢隻機用Olevia個名,有時用Syntax,大家知唔知點解?

我仲考慮緊買邊隻機。 無疑Sharp 真係好靚,但都好貴。 而我其實有唔會成日睇DVD,有冇hdmi頭好似唔係咁重要(因我冇HDMI的DVD機),睇到Olevia, Benq 37" 都只係15,000 - 17,000,真係好吸引 (Sharp 或其他大牌子最少>20,000)。

我仲想問:
1. 我見Toshiba 同Panasonic,JVC 都有出LCDTV,只係18,000 左右,睇電視質素如何? 買唔買得過?

2. 係唔係所有LCDTV都可以直駁電腦? 我想自己set up 個media center,用電腦直出LCDTV播片?

希望大家唔好介意小弟咁多提問。
Originally posted by RahXephon at 2005-8-11 09:27 PM:
1. 我見Toshiba 同Panasonic,JVC 都有出LCDTV,只係18,000 左右,睇電視質素如何? 買唔買得過?睇電視質素 Philips 一定最高, 自家第五代數碼tuner

2. 係唔係所有LCDTV都可以直駁電腦? 我想自己set up 個media center,用電腦直出LCDTV播片?有列名電腦解像度的一定得....注意 Benq 37" 解像度係 1920x1080, 電腦一定要有 dual link 先出到 full screen.

希望大家唔好介意小弟咁多提問。
依度只介意d人唔出聲
有冇hdmi頭好似唔係咁重要(因我冇HDMI的DVD機),
no也, 好快所有機都轉 hdmi, 部TV冇, 好快又要換

[ Last edited by d228216 on 2005-8-11 at 09:41 PM ]
暂时倒没考虑过 HDTV接windows media center版本
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 影音數碼講 » [LCD TV] 選購一問

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。