<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 【寵物區】 » 貓貓集中營 - 養貓心得, 貓相交流
返回列表 回復 發帖
>>d兄:我已領養左一隻猫猫female,9星期大,已yim同已打針.
恭喜喎, 但細咗d, ok啦, 有4-5個日的貓貓先識照顧自己, 比d時間啦....

>>想問吓有乜方法可以防止佢抓爛d傢私,聽人講可以拔左佢前兩隻手旣指甲
>>咁佢就唔會抓爛d傢私,係未真架??我覺得好殘忍.
買件比貓試抓既玩具比佢.....你要教佢抓同一得閒就同佢一齊抓吓, 佢見你抓佢又會去抓

>>>仲有,9星期大應該飲奶定食猫糧??每日食幾多餐??
有bb貓糧的, 一日兩至三餐ok

>>>點樣教佢係定一個地方大小便??
第一要放貓沙, 要保持乾淨, 多數唔駛教...有乾淨沙佢就自已去疴...唔得再問我..

>>>(對唔住,一次問咁多問題,因第一次養猫猫,乜都唔識)
唔緊要, 交流吓啫
Originally posted by garycheung at 2005-11-15 11:03 AM:

猫猫冇左了
走咗佬?
Originally posted by kaixinren at 2005-11-20 09:45 AM:
隻貓食開個隻餅只可以向獸醫度買,
而亦因為隻餅唔多好食,一定要加canned food先肯食。
請問有無好介招?邊隻貓餅又好味又healthy架?
我係比 偉家 乾糧, 但大部份貓網都反對.....

http://www.supervr.net/catbbs/forums.cgi?forum=3
>>請問有乜方法可以令佢去自己張牀睡

佢係BB, 遲D唔會嫁啦.

>>同埋點可以殺死佢身上ga虱
食殺虱丸, 順便食埋 心虫藥, 事但一間竉物店都有 or 去揾返领飬果到
Originally posted by garycheung at 2005-11-29 01:46 PM:

ok,我試吓,唔該d兄
順便一問,一日食兩歺,早上九點和晚上五點,會唔會隔太久??
你要留d 乾糧同水比佢(長期有). [ 最緊要留水比佢飲 ! ]
Originally posted by kaixinren at 2005-11-30 09:21 AM:
請問貓要幾多運動g?

只猫日日都在家,唔出去,不过我有买点玩具给她自己玩。但其实一只成年的猫需要几多运动的,她已经dissex了。
貓貓會自己玩的, 不用擔心, 如果可以試吓同佢玩角力游戲, 找條麻繩, 在地上卷來卷去, 貓貓見到一定追去咬, 牠咬着時, 慢慢加力同佢玩角力, 兩三分鐘就好夠, 又好玩
Originally posted by kaixinren at 2005-11-30 01:22 PM:
各位,我今天终于训练到只猫识去马桶...
記錄片中是有的----------努力
Originally posted by garycheung at 2005-12-5 02:09 PM:
養左Rain Rain一個星期(醫生話佢2個半...
只要佢夠活潑, 唔會日瞓夜瞓, 食得疴得, 就OK.
Originally posted by kaixinren at 2005-12-5 02:55 PM:
我隻貓現在成日趁我睡覺的時候,跳上我間牀睡,我怕會有壓到她的可能,有什么辦法可以令她晚上唔跳上我間牀?多謝~~!!
關房門
Originally posted by kaixinren at 2005-12-5 03:56 PM:

!!
但系我一直把个猫篮放在房间里面,把她一个关在厅里又有点可怜。

[ Last edited by kaixinren on 2005-12-5 at 05:58 PM ]
那就要教育了, 參考:
3. 建立口頭斥責的權威。如果貓咪已經與人相處了一段時間,特別是牠也聽得懂自己名字,那麼貓咪對主人的口氣應該會很敏感。當你發現貓咪不守規矩時,應該以堅決、嚴厲、簡單的口氣,當面斥責牠,貓咪通常會有所警覺。
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 【寵物區】 » 貓貓集中營 - 養貓心得, 貓相交流

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。