<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 【寵物區】 » 貓貓集中營 - 養貓心得, 貓相交流
返回列表 回復 發帖
Originally posted by 446622 at 2005-8-20 01:22 AM:

嘩.......咁咪好嘈,有無絕育架?
我都三隻公貓,一隻已經絕育,兩隻貓仔.都已經好煩啦.
難得 3公....公一定要絕育....咬人嫁....
Originally posted by d228216 at 2005-8-20 12:03 AM:
>>>想問吓各位養D貓通常幾重同幾大隻??

要睇咩猫, 一般陀地, 5-8磅啦, 但只食乾糧會好肥.....
5-8磅??  咁我D貓就 "啞咋" 得多啦, 最輕隻9磅 (舊年去咗), 最重嘅 23磅 (photo 1 above 叫'阿龍'), 但奇就奇在佢食(多咗)乾糧後反而瘦咗D (或者漸漸老啦)
Originally posted by cfud at 2005-8-20 03:08 AM:

5-8磅??  咁我D貓就 "啞咋" 得多啦, 最輕隻9磅 (舊年去咗), 最重嘅 23磅 (photo 1 above 叫'阿龍'), 但奇就奇在佢食(多咗)乾糧後反而瘦咗D (或者漸漸老啦)
你d貓痴肥喎, 好快瓜老襯嫁. 貓仔一般有7-8年命仔, 有d去到12-13歲..係d幾歲??

食乾糧一定要飲好多水.....但其實貓狗都冇汗線, 飲太多水會腎虧, 又係快釘..

[ Last edited by d228216 on 2005-8-20 at 11:04 AM ]
Originally posted by 446622 at 2005-8-20 12:52 AM:

我以前都有隻黑貓,不過走左佬囉!!!!
今次我做左cdrom,d喵好得意,
我多數都只係玩別人的喵,
自己住公屋5養得.
#22 la種叫乜喵?係我最中意個種,所以想知,等到日後我自己出離住,可以找人幫手買/'汁'一隻來養,
重有d初初出世既喵,無阿媽響'樹',可以比邊d奶佢食?7-11買果d得5得?
不知不覺問左咁多問題,望各巴打答一答我, thx
那裡看見貓,那裡喜歡牠。
Originally posted by astepor at 20/8/05 11:56:

今次我做左cdrom,d喵好得意,
我...
#22普通家貓.梗係要去竉物店買貓專用既奶啦,
我仲有兩隻仔(就黎8個月大).
你想養一定要比好多愛心,時間,金錢先得,你想清楚啦!

[ Last edited by 446622 on 2005-8-20 at 05:01 PM ]
Originally posted by 446622 at 2005-8-20 05:00 PM:

#22普通家貓.梗係要去竉物店買貓...
THX, 446622. (因為睇波遲左覆)
我都同意,始終係命一條,所以要想清楚,做好準備.
那裡看見貓,那裡喜歡牠。
Originally posted by d228216 at 2005-8-20 11:01 AM:

你d貓痴肥喎, 好快瓜老襯嫁. 貓仔一...
最瘦嗰隻(舊年去咗嗰隻 - 9lbs)去時十五歲, 另外一隻 (photo 2 - 13lbs) 去時十一歲, 再另外一隻 去時(photo 3 - 11lbs)大約十二歲 (我喺街執佢嘅).  仲健在嗰八隻有兩隻十三歲, 其餘嘅十歲半.  或者美國d貓比較大隻/種 (十歲半嗰六隻係兄弟姊妹, 我懷疑佢哋有 Maine Coon種) d,因為睇過兩個獸醫, 兩個都話只係其中一隻 (photo 4 - 18lbs) 要減肥, 我無盡信, 自己做多少少research (如Catforum), 結果同兩個獸醫講嘅唔係太大出入.

乜香港d貓平均壽命得7-8年咁少??  我識, 又有養貓嘅, 佢哋d貓大多數都起碼有十一十二歲命!
原來你講美國貓: 香港d貓平均壽命得7-8年咁少---yes, 街貓有好多病的....好易死的
Originally posted by d228216 at 2005-8-19 10:28 AM:

我間冬枯亭比人柝之前....我同d街坊講唔要....$10隻, 半日就賣曬.....全部係好人家(有錢有時間有細路的人)
Off topic a bit, 冬枯亭係...?

d街貓好慘, 好似我自己隻貓 (即photo 3), 係之前俾人遺棄嘅, 喺街又唔識搵野食, 所以我喺冬天落雪前"的"佢返屋企養, 俾佢過咗八年皇帝生活!
冬枯亭係 = 屋村內 冬枯型 建築物 大排擋

[ Last edited by d228216 on 2005-8-23 at 11:31 AM ]
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 【寵物區】 » 貓貓集中營 - 養貓心得, 貓相交流

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。