<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 【寵物區】 » 貓貓集中營 - 養貓心得, 貓相交流
返回列表 回復 發帖
多數係牙癢先咬你隻手...

教貓同教人一樣, 最好由細細個開始教, 如唔准跳上枱, 唔准玩水, 只可以搔貓pad...etc

貓其實都好有性, 睇吓你點教...我其中一隻 (photo 1) 每朝都會叫醒我, 瞓前會"眯" (即 good night)先各自瞓  我以前有一隻 (photo 2) 忡醒, 識開門, 識開冷氣機, 又有性, 忡識呷醋,可惜英年早逝...

硬漢哥, 你D貓而家喺邊呀?
...我女朋友好想養貓貓,但我媽媽對動物過敏.
都唔知點算!!(其實我都幾like小動物,養過一隻
狗仔,但最後..........所以e+有d驚養小動物,驚
會失去佢!)...

養小動物係好, 但千祈唔好玩幾個月就遺棄佢 (太多例子), 好似我表弟有五隻貓 (同家人住), 佢話過結婚 (幾個月後) 後唔會帶D貓走, 好在佢父母應承話keep, 唔係又多幾隻貓被遺棄 (但同時亦加重佢父母金錢 + 時間負擔)

想問吓各位養D貓通常幾重同幾大隻??
Originally posted by d228216 at 2005-8-20 12:03 AM:
>>>想問吓各位養D貓通常幾重同幾大隻??

要睇咩猫, 一般陀地, 5-8磅啦, 但只食乾糧會好肥.....
5-8磅??  咁我D貓就 "啞咋" 得多啦, 最輕隻9磅 (舊年去咗), 最重嘅 23磅 (photo 1 above 叫'阿龍'), 但奇就奇在佢食(多咗)乾糧後反而瘦咗D (或者漸漸老啦)
Originally posted by d228216 at 2005-8-20 11:01 AM:

你d貓痴肥喎, 好快瓜老襯嫁. 貓仔一...
最瘦嗰隻(舊年去咗嗰隻 - 9lbs)去時十五歲, 另外一隻 (photo 2 - 13lbs) 去時十一歲, 再另外一隻 去時(photo 3 - 11lbs)大約十二歲 (我喺街執佢嘅).  仲健在嗰八隻有兩隻十三歲, 其餘嘅十歲半.  或者美國d貓比較大隻/種 (十歲半嗰六隻係兄弟姊妹, 我懷疑佢哋有 Maine Coon種) d,因為睇過兩個獸醫, 兩個都話只係其中一隻 (photo 4 - 18lbs) 要減肥, 我無盡信, 自己做多少少research (如Catforum), 結果同兩個獸醫講嘅唔係太大出入.

乜香港d貓平均壽命得7-8年咁少??  我識, 又有養貓嘅, 佢哋d貓大多數都起碼有十一十二歲命!
Originally posted by d228216 at 2005-8-19 10:28 AM:

我間冬枯亭比人柝之前....我同d街坊講唔要....$10隻, 半日就賣曬.....全部係好人家(有錢有時間有細路的人)
Off topic a bit, 冬枯亭係...?

d街貓好慘, 好似我自己隻貓 (即photo 3), 係之前俾人遺棄嘅, 喺街又唔識搵野食, 所以我喺冬天落雪前"的"佢返屋企養, 俾佢過咗八年皇帝生活!
[quote]Originally posted by d228216 at 2005-8-23 11:20 AM:
冬枯亭係 = 屋村內 冬枯型 建築物 大排擋

獨資老闆?  

你以前d貓一定好食(大排擋)好住(起碼有咓遮頭同有人照顧)喇~
被遺棄??
Originally posted by 清揚 at 2005-10-7 10:29 PM:
:cool::cool::cool:
沙田陳太??
Originally posted by kaixinren at 2005-11-20 09:45 AM:
隻貓食開個隻餅只可以向獸醫度買,
而亦因為隻餅唔多好食,一定要加canned food先肯食。
請問有無好介招?邊隻貓餅又好味又healthy架?
Hill's

喺美國好多獸醫都建議 (http://www.catforum.com) 依隻牌子。我去過好幾間動物醫院,全部都用依隻牌子 (因Protein, sodium & phosphorus低),所以我近年我都係買依隻牌子俾我D貓食!但我估就無 Friskies/IAM 咁好食,因為我有一/兩隻貓成日食到咿口咿鼻.
Originally posted by d228216 at 2005-11-30 11:56 AM:

貓貓會自己玩的, 不用擔心, 如果可...
我覺得貓始終有一點點捕獵嘅天性,如果照硬漢兄咁話俾條繩隻貓玩,最好(我覺得)再加少少"刺激",如你喺房入面,隻貓喺房外面, 經門罅將條繩伸出伸入等佢捉+角力。我大多數D貓都好鍾意咁玩,有D俾幾個冷球+錫紙球(夠硬當波踢)就玩大半個鐘。
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 【寵物區】 » 貓貓集中營 - 養貓心得, 貓相交流

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。