<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 影音數碼講 » [DC] Cannon 300D/350D, Nikon D50/D70, Minolta 5D 的决擇
返回列表 回復 發帖
Originally posted by d228216 at 2005-9-7 03:38 PM:

sorry , 我係話 內置閃燈...有嗎?
D50 有內置閃燈
將來要買外置就買 Nikon SB-600,
SB-800 太貴, 唔值
他約我去廸士尼, 我要他飛的士嚟
Originally posted by 將拍之 at 2005-9-7 03:49 PM:

D50 有內置閃燈
將來要買外置就買 Nikon SB-600,
SB-800 太貴, 唔值
350D 也內置閃燈有?
Originally posted by d228216 at 2005-9-7 03:57 PM:

350D 也內置閃燈有?
350D 都有,
據我所知, DSLR 得 Canon EOS-1Ds Mark II 同 EOS 5D 冇內置
Canon 350D Kit + Sigma 18-200 mm f/3.5-6.3

抵玩D....
將拍之+15
sohozhk +3
+++++++++
按資料評分

p.s. 我知兩位唔係為+分而回post.

[ Last edited by d228216 on 2005-9-7 at 04:29 PM ]
Originally posted by d228216 at 2005-9-7 04:20 PM:
Canon 350D Kit + Sigma 18-200 mm f/3.5-6.3

抵玩D....
總之 350D 唔要原廠廢鏡係好抵玩架

剛剛記起 Minolta 呢期有部 5D, 決定買機之前記得 check check
部機連 18-70 f/3.5-5.6 MSRP 冇記錯應該係 US$899

5D 同 7D 一樣都有防震, 不過有 d review 話用 ultra zoom 防震效果一般
其他我都唔係好清楚, 得閒打聽吓再話你知
Originally posted by d228216 at 2005-9-7 04:27 PM:
將拍之+15
sohozhk +3
+++++++++
按資料評分

p.s. 我知兩位唔係為+分而回post.

[ Last edited by d228216 on 2005-9-7 at 04:29 PM ]
咁你都知
不過我覺得 "分事少, 分享事大"
總之有人講相機, 我得閒實講埋一份
最好有高人指點吓我呢 d 初學者就好 lu....
啱啱 check 咗價錢:

350Dkit = 69xx  --- 800像
D50 kit = 71xx  --- SD card
5D kit   = 73xx  --- 防手震

我買機價減 2-3 佰, 再買card 減$80/送256mb, 送袋,脚桇
d228216
乜已經講左咁多,分都加埋,你未買吓?
Canon EOS 350D kit $7000 樓下應該企硬多1季
Canon EOS 5D 預算10月出,如果唔等使,不如等多2個月,睇埋開出個價先買!
參  DCFever.com

[ Last edited by sohozhk on 2005-9-8 at 12:47 AM ]
人生是沒有彩排的!每天都是現場直播!
Originally posted by d228216 at 2005-9-7 07:36 PM:
啱啱 check 咗價錢:

350Dkit = 69xx  --- 800像
D50 kit = 71xx  --- SD card
5D kit   = 73xx  --- 防手震

我買機價減 2-3 佰, 再買card 減$80/送256mb, 送袋,脚桇
以上價錢再平 2-3 佰, 買card 減$80, 送袋, 脚架, 都 ok

唔好要 256mb 喇, 補錢買張 1Gb 啦....
如果你問 1Gb 有幾多? 我影 RAW, 1Gb 得 180 張咋
不過影 JPEG medium snapshot 都有五佰幾張, JPEG low 有 1.1k 張

脚架要睇佢實唔實淨, 唔係就補錢買個好 d 嘅, DSLR 連 zoom lense 都幾重, d cheap 腳架 DC 仔就 ok, 放 DSLR 搞到機仰鏡翻就....

我頭先上網睇 review, Minolta 5D 嘅所謂 review 好少 (因為部機太新), 不過防震同個 18-70 kit lense 好似幾吸引 (18-70 mm = 27-105 mm equiv. = 實用), Minolta 5D 用 CF card, 不過加錢有個 SD-CF converter, 即係 CF, SD 都用得, 如果我未買機, 我都會有 d 心動

咁啦, 如果你等得, 可以等 Minolta 5D 嘅專業 review 出齊先決定, 唔等得 350D 同 D50 個 body 係唔會令你失望嘅 (kit lense 就見仁見智喇)
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 影音數碼講 » [DC] Cannon 300D/350D, Nikon D50/D70, Minolta 5D 的决擇

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。