<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 影音數碼講 » [DC] Cannon 300D/350D, Nikon D50/D70, Minolta 5D 的决擇
返回列表 回復 發帖

Nikon 50 mm f/1.8 D

Originally posted by 將拍之 at 2005-9-9 09:23 AM:
如果有 member 用緊或諗住買 Nikon DS...
唔記得講缺點添, 個 lense 我發覺强光下用 f/1.8 同 f/2.8 會有 chromatic aberration.... 我仲學緊點用 photoshop 執番
他約我去廸士尼, 我要他飛的士嚟
我一早就識穿你啦!

隨街獵影, 首選350D kit set, 配件裝置輕便, 又唔重手, 又唔左定, 易收易放, 型仔d, 瀟灑d。其他重裝置, 重配件裝置, 腳架, 好笨重, 要背個大大的包, 行動唔方便, 早知你係點ga人啦!將來到真係愛上攝影, 加之鏡就得啦!e部機, 影出來都已經好正吓, 唔使個人有技術。當你見到隨手影來d相咁正時, 你自然會想學多d影好d, 到時你就成為發燒友, 同芝姐同級數la。始終係手柄太細, 上手唔舒服。

毋記錯 350D 係用 SD?啱晒你自已私下印相, 係要打心口攞多張1G SD先, 就夠使。店員推介, 主要想散貨, 因為 350D 熱賣, 其實佢未必再攞到貨, 利錢又低, canon 5D一出, 大家又跌價, Canon唔休賣, 遊說你買其他牌子好正路下, 好多生客見到真係平1-2千會轉馱, 反而你同個sales講, 嫌唔夠貴, 問佢canon 5D幾時先有貨, 幾銀度, 大番佢, 叫佢死左條心。

記住法則第一條, 350D唔使$7000, 已經超值, 質量同其他同級比, 毋得比!:cool:

不過你試過 Minolta 5D, 手感好, 係好真, 影相好講感覺良好!

[ Last edited by sohozhk on 2005-9-9 at 10:12 AM ]
人生是沒有彩排的!每天都是現場直播!
補番句, 長鏡頭有乜用?

係遠距離影近鏡!即係好多時在fashion show, 香港 d 攝記會坐响最後排, 到影相時就企响身, 連環快拍。貪毋摭毋擋。相反, d大陸攝記就會圍實晒在台最前,(因為部機唔掂, 又毋長鏡, 好多仲用傻瓜機) 。
估你影相, 都係近距離影近鏡, 好少會距離30呎影人掛!
依家d 香港狗仔隊用緊隻model都唔會最新呀華,係之鏡頭唔同d d......

芝姐講ga你要聽, 佢ga係攝影專業, 我講ga你都要聽, 係市場消費者專業!

[ Last edited by sohozhk on 2005-9-9 at 11:31 AM ]
論body我鐘意 5D.....但佢冇 28-135/200鏡 (只有支70-210)---冇得玩單鏡走天涯

350D 就齊鏡...重可以揀 Sigma

另: Sigma有支 18-125 唔知好唔好?
>>>216 大哥, 如果你咁痕, Sales 又許可嘅話, 不如試埋呢兩部終極 DSLR
>>>Nikon D2x
>>>Canon EOS-1Ds Mark II
>>>你可能唔捨得放手架

最驚就佢依味野----我一定唔捨得放手----到時一定大出血

>>>如果 Sigma 18-200 mm f/3.5-6.3 賣 $1700 都可以考
依支$3xxx, 1700蚊係 18-125mm f/3.5-5.6

[ Last edited by d228216 on 2005-9-9 at 12:00 PM ]
大哥, 你不如上   DCFever.com   bottom link 仲有詳細介紹, 測試報告

search 埋討論區
"昨天去買了Canon350d Body十sigma 70-300DG都係$6250+1250仲有保養,真係開心死!Sale哥哥服務都幾好! "

sigma 18-125好唔好, 人各有志, 網上各有各說, 有邊樣野人人都話好?
哥哥仔, 想有型, 扮瀟灑, 你要行裝輕便嘛!唔通想掛住個賣旗捐款箱响心口咩?好專業, 不過好娘喎.....
哥哥仔, 想有型, 扮瀟灑, 你要行裝輕便嘛!唔通想掛住個賣旗捐款箱响心口咩?好專業, 不過好娘喎.....

中曬
日行一善係我的宗旨, 今日又幫左個迷罔的哥哥仔, 幫佢搵到方向.....真開心。
......心裡就咕嚕咕嚕:真抵死!當我係社工, 白白教精左個死仔包....
Originally posted by sohozhk at 2005-9-9 10:03 AM:
我一早就識穿你啦!

隨街獵影, ... 將來到真係愛上攝影, 加之鏡就得啦!e部機, 影出來都已經好正吓, 唔使個人有技術。當你見到隨手影來d相咁正時, 你自然會想學多d影好d, 到時你就成為發燒友, 同芝姐同級數la。始終係手柄太細, 上手唔舒服。
呢樣真, 工欲善其事, 必先利其器, 我初初都俾自己亂影嘅相嚇咗一跳, 搞到迷上咗影相

我好細個咋, 你哋叫我阿之好喇....

我都仲係初學, 不過都算有心機學.... 自學嗰隻....

p.s.
#52更正: 350D 同 D70s 用 CF card, D50 用 SD card
#23更正: Nikon d pro 機如 D2x 都冇內置閃燈
Originally posted by d228216 at 2005-9-9 11:53 AM:
論body我鐘意 5D.....但佢冇 28-135/200鏡 (只有支70-210)---冇得玩單鏡走天涯

350D 就齊鏡...重可以揀 Sigma

另: Sigma有支 18-125 唔知好唔好?
你吖, 一時一樣架, 一時又要輕便 (350D), 一時又要 5D (又重又大架)

= sales??

70-210.... 可以影街頭 candid
(參考吓 - http://www.pbase.com/imagi_n8/candids)

我睇過 d 大相, Sigma 18-125 嘅 image quality 明顯比 Sigma 18-200 好,
之前我都覺得抵, $1700 有 18-200, 原來成 $3xxx 咁就貴咗 d 喇

咁啦, 平平哋 $1700 Sigma 18-125 配 Canon 350D 或 Nikon D50 啦,

原因:
1) 你為痕而買, 唔駛用幾萬蚊買 EOS 5D 止痕啩?
2) 萬一你三分鐘熱度都唔駛咁肉痛
3) 假若你買咗 350D 同一堆貴 Canon lenses, 結果你覺得都係 Minolta 或 Nikon 好 d, 到時會較難返轉頭, 除非你唔介意蝕讓
4) $1700 Sigma 18-125 初學好夠用

[ Last edited by 將拍之 on 2005-9-9 at 01:20 PM ]
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 影音數碼講 » [DC] Cannon 300D/350D, Nikon D50/D70, Minolta 5D 的决擇

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。