<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 影音數碼講 » [DC] Cannon 300D/350D, Nikon D50/D70, Minolta 5D 的决擇
返回列表 回復 發帖
Originally posted by 心情 at 2005-9-9 03:03 PM:
“将拍之”,你好!
请教一下如果撇开D...
你好, 叫我阿之得喇

兩部機性能都好正, 一般人都會覺得好難揀, 真係要睇個人 preference 喇

不過我自己就揀咗 D70s, 因為我鐘意 D70s....  -
1) 機身好實淨, 雖然大部, 但用慣 ok
2) kit lense (18-70) 效果唔錯, 有金屬 mount
3) 有 auto focus assist lamp
4) D70s 舊電好鬼死長氣, 長到唔駛買 spare
5) 我唔會曬大相, 8 megapixel 同 6 megapixel 對我冇分別

不過如果你要輕巧.... 8 megapixel 又好重要嘅話, 咁就 350D 啦

如果你諗住買 Nikon -
Tokina AT-X124 Pro DX 12-24 mm f/4
Tamron 28-75 mm f/2.8 Di (超值超 sharp 嘅快 lense)
Nikkor 80-200mm f/2.8D ED (有 $ 就買 Nikkor AF-S VR 70-200mm f/2.8G IF-ED)
Nikkor AF 50 mm f/1.8 D
Nikon SB-600 speedlight

呢個 package 價錢好合理, 仲可能幫你搵錢添

Tokina 個 wide angle (12-24 mm) 响美加好評熱賣中, 性能比 Nikon 個 12-24 DX (貴一倍有多) 更高, 我都好想要....

個 Nikkor 80-200 f/2.8 唔夠長可以加個 1.4x teleconverter.... 不過會變咗 112-280 f/4 (168-420 equiv.) 要留意

買 Canon 的話 -
Tokina AT-X124 Pro DX 12-24mm f/4
Tamron 28-75 mm f/2.8 Di
Canon EF 70-200 mm f/4 L USM
Canon EF 50mm f/1.8 II
Canon 外置閃光燈.... 我都唔知邊部好

[ Last edited by 將拍之 on 2005-9-9 at 04:12 PM ]
他約我去廸士尼, 我要他飛的士嚟
Originally posted by d228216 at 2005-9-9 03:51 PM:
SIGMA18-50 F2.8 EX DC要成三干蚊
216 大哥, 之前誤會咗, 以為你講嘅 5D 係 Canon EOS-5D.... 原來你意思係 Minolta 5D.... sorry....

Sigma 18-125 都有 Minolta mount

My suggestion - 叫個 sales 俾三枝 sigma 18-125 你試清楚 Canon 350D, Nikon D50, and Minolta 5D 三部機先決定啦, 再唔係可以叫個 sales 陪你出舖頭門口影吓人 (個 sales 肯嘅話)....
>>>你出舖頭門口影吓人

陪---唔駛, 之前幫襯過, 先貨後錢都得..
有 minolta mount? 敢就唔駛諗
Originally posted by d228216 at 2005-9-9 04:11 PM:
>>>你出舖頭門口影吓人

陪---唔駛, 之前幫襯過, 先貨後錢都得..
有 minolta mount? 敢就唔駛諗
如果你習慣夜晚 "打獵" .... Minolta 5D 個防震可能會有幫助.... 不過要試過先知, 最好佢有部電腦俾你即時 zoom 大 d 相嚟比較

決定 Minolta??
心情大哥, 你上香港至權威的網 DCFever.com 搜尋下得架嘞, 識唔識呀?

老細, 賺你幾銀呀, 叫人開3部機, 3支鏡, 比你試?你買幾部呀!街市買菜都毋得揀 la.....
反而教多你一招, 揀個似老闆的人開口問價, 說話唔使多, 然後用部計數機還價, 見你有誠意, 又冷靜, 隨時益你, 可能最後減多3舊, 或者送多件贈品比你, 同意la...先話想買多支鏡頭, 再減多2舊,同意la... 先開部機來試, 大家都滿意, d d 你知佢知好 la.....唔好婆媽, 唔係一亳子都唔減比你.....男人老狗大忌:cool:

[ Last edited by sohozhk on 2005-9-9 at 04:30 PM ]
人生是沒有彩排的!每天都是現場直播!
Originally posted by sohozhk at 2005-9-9 04:26 PM:
心情大哥, 你上香港至權威的網 [url=h...
我諗我俾外國 d 連鎖店縱壞咗, 買乜都有得試
叫人開3部機, 3支鏡, 比你試?
尋日已開3部機試, 今日再試多鑊
反而教多你一招, 揀個似老闆的人開口問價, .....
我唔講價的....第一, 佢會自動計平d比我....第二, 差兩三佰蚊唔係問題, 當貼士
果然係....一個不折不扣的硬漢
人生是沒有彩排的!每天都是現場直播!
如果你習慣夜晚 "打獵" ...
no 9成去展覧會影相
最好佢有部電腦俾你即時 zoom 大 d 相嚟比較
sure la.....冇

決定 Minolta??
9成9
Originally posted by sohozhk at 2005-9-9 04:55 PM:
果然係....一個不折不扣的硬漢
我一向買野都唔駛佢比最平我....平dd就ok, 但服務就要 class A, 之前做一個會所project, 要7部 42"LCD.... 最後開咗12部比我試(冇死点).頭尾玩咗5日先試完
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 影音數碼講 » [DC] Cannon 300D/350D, Nikon D50/D70, Minolta 5D 的决擇

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。