<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 影音數碼講 » [DC] Cannon 300D/350D, Nikon D50/D70, Minolta 5D 的决擇
返回列表 回復 發帖

[DC] Cannon 300D/350D, Nikon D50/D70, Minolta 5D 的决擇

前身:二手相機一問

Cannon 300D + 原裝鏡 18-55 + 原裝保護鏡 + 多一舊電(全新) + 相機袋一個

二手 95%新, 重有保養,  只用過8次, $5000

抵唔抵呢??

[ Last edited by d228216 on 2005-9-8 at 01:57 AM ]
Originally posted by d228216 at 2005-9-6 10:21 AM:
Cannon 300D + 原裝鏡 18-55 + 原裝保護鏡 + 多一舊電(全新) + 相機袋一個

二手 95%新, 重有保養,  只用過8次, $5000

抵唔抵呢??
350D 全新都係 HK$7000 連鏡.... 300D 話晒都兩年前嘅產物, 除咗個 body 同舊 "新電" 之外, 其他都係唔值錢嘅舊嘢, 可以試吓壓價....

Link: Thread #20

雖然多舊 "新電", 但據聞鋰電係要睇 manufacture date, 就算全新未用過, 出咗廠幾年嘅 "新電" 比剛出廠嘅新電會有較低嘅 capacity.... 小心

以上個 link 我哋都有唔少意見, Thread #7 & Thread #11 我都好同意, Canon 個原裝 18-55 mm 係垃圾中嘅垃圾, 直情係嘥咗部機, 如果你想 keep 18-50, Sigma 有個 18-50 mm f/2.8, 話平唔平, 話貴唔貴, 但 f/2.8 好好用

如果你諗住買部機影户外, 有個經濟輕便 package 介紹俾你:
Tokina AT-X124 Pro DX 12-24mm f/4  【美加好評熱賣中!!】
Tamron SP AF28-300/3.5-6.3 XR Di LD Aspherical (IF) Macro 【28-200 mm 嘅 quality ok, 200-300 mm 就麻麻, 不過勝在 versatile 同埋非常方便, 因為 28-300 mm = 長短火 2 in 1, 仲有 "macro" 添喎】
Canon EF 50mm f/1.8 【平, 快, sharp!!!】

另外可以考慮吓 Nikon D50 (不過唔好要跟機原裝鏡)....
我用緊 D70s, 用得好開心

[ Last edited by 將拍之 on 2005-9-6 at 02:32 PM ]
他約我去廸士尼, 我要他飛的士嚟
如果你想影演唱會, 有個用 Canon EF 70-200 f/4L USM 嘅 gallery 俾你參考吓, 不過佢 d shutter speed 有 d 都 set 得幾慢....

Link: Kelly Chen Live - Lost In Paradise 2005

To johnwu: 有冇 IS 鏡頭介紹吓呀? Canon 我極度唔熟
d228216
如果你係機主,頂多都係去到盡$4800,對嗎?都算抵嫁!
賣家心痛,但補番$2000換部350D,都OK!

Check this out, 二手買賣區 #144348 $4200 the bottom

[ Last edited by sohozhk on 2005-9-6 at 02:46 PM ]
人生是沒有彩排的!每天都是現場直播!
Originally posted by sohozhk at 2005-9-6 02:15 PM:
d228216
如果你係機主,頂多都係去到盡$4800,對嗎?都算抵嫁!
賣家心痛,但補番$2000換部350D,都OK!
似 "見異思遷, 貪新忘舊" 多過 "心痛"
中!人細鬼大,梳起孖鞭,你都得嘞你!
人生是沒有彩排的!每天都是現場直播!
如果佢賣機嚟換 350D 就真係要一定要壓佢價喇,
呢 d 咁嘅人, 用得 8 次, 95% 新都換, 仲唔係貪新忘舊咩, 一口價 $3999, body & battery only, 如果唔賣, 轉頭落街買部全新 350D, 賣家再 call 你就話你部 350D 好好玩, 問佢買咗未, 呢 d 見異思遷嘅人係唔抵可憐嘅
Originally posted by sohozhk at 2005-9-6 02:30 PM:
中!人細鬼大,梳起孖鞭,你都得嘞你!
我唔細喇, 都廿六囉.... 好命嘅話都做緊人哋阿媽喇....
孖鞭响屋企方便吖嘛.... 不過我一向都唔著重外表架啦....
補充:

Thread #2 個 package covers 12-300 mm  -

用 Canon DSLR 嘅話 (EOS-1DS MARK II 除外) 就等於 19-480 mm (35 mm equiv.) (1.6x crop factor)

用 Nikon DSLR 嘅話就等於 18-450 mm (35 mm equiv.) (1.5x crop factor)
350D 全新都係 HK$7000 連鏡?

敢20D 連鏡又幾銀?

錢(千位數)不是問題, so 300D 唔諗了
++++++++++++++++++++++++++++++++++++

不如改個問題:

一皮以內, 全套: body + 1支 28-200/300鏡 有咩好介紹? 最緊要易用.
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 影音數碼講 » [DC] Cannon 300D/350D, Nikon D50/D70, Minolta 5D 的决擇

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。