<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 影音數碼講 » [DC] Cannon 300D/350D, Nikon D50/D70, Minolta 5D 的决擇
返回列表 回復 發帖
寫漏嘢.... Thread #39 & #40 個
Canon EF-S 17-85 f/4-5.6 係有 IS (防震)
他約我去廸士尼, 我要他飛的士嚟
Canon EF 28-135 IS USM f/3.5-5.6  非常啱.....但好似貴咗d 3xxx以上?

另:
Sigma d 鏡 係咪 Cannon 同 Nikon 都啱用

另:
Nikon 係咪都係乘 1.6 呢?

Thanks

[ Last edited by d228216 on 2005-9-8 at 03:53 PM ]
Originally posted by d228216 at 2005-9-8 03:49 PM:
Canon EF 28-135 IS USM f/3.5-5.6  ...
Question 1:

Lense quality 我唔清楚唔敢講, 但有防震*, 又有 USM, 好似幾正
純睇焦距嘅話我覺得 EF-S 17-85 f/4-5.6 IS USM 會好 d
17-85 = 27-136 equiv, 27 一般用都應該夠 wide, 可以真係一鏡走天涯
之前 member JohnWu 都好似推介過呢個鏡

除非你遲早會買多個 wide angle, 否則 EF 28-135 IS USM f/3.5-5.6 始終唔夠 wide (45-216 equiv.), 我個 friend 部 D50 用 Tamron 28-75 就有呢個問題, 不過佢有多個 wide angle, 方唔方便則另作別論

* Canon 個防震我唔清楚, Nikon 個防震佢就話慳你三個 stop, 我家貧, 冇財力玩防震, 唔敢亂推介, 但如果要揀, 我會想要快鏡多過要防震, 起碼快鏡可以 freeze action

Question 2:

Sigma 有出 canon mount 同 nikon mount, 如果你買咗個 canon mount 嘅 sigma 鏡, 就只可以 canon 機用

Question 3:

Nikon 同 Pentax 都係乘 1.5

My Suggestion:
如果 Sigma 18-200 mm f/3.5-6.3 賣 $1700 都可以考慮, 雖然 quality 一般 (有 distortion + vignetting 問題), 但 $1700 長短火二合一都算抵玩, 到你玩熟咗, 要求高咗, 想買貴鏡影靚相嗰陣, 個 sigma 都仲可以 keep 嚟粗用, 尤其是郊遊或 family snapshot, 18-200 有 11x zoom 好方便, 起碼你唔駛吓吓袋幾個鏡出街, 一件過就可以出門口, 有 sample 相俾你參考 http://dc.watch.impress.co.jp/cda/review/2005/04/07/1335.html
Originally posted by d228216 at 2005-9-8 12:53 PM:
5D 要 2皮8....noway la......
不過用成世喎!同埋拎出來,毋人夠你揮,好有虛榮感,影xxx信心都高D(斷估你唔會影天文掛), 同埋到時你玩厭左,放出來個價都高D,實際消費都是1皮幾!
相反,鏡頭e家野,你如果唔係做影樓,都唔使咁高,況且隨便一套kit set都已經打低晒好多大陸影樓的攝影師啦!

350D 機身手杷太細小,未能使用家舒適地手持相機,適合女仔多D

始終個句,你想買來做乜?
想出影集影展? (買最貴)
定想影女(想威)? (買最貴)
想自娛? (買最貴)
有部機在手,都要你花時間肯學,先影出高效果,你真係咁好學,花唔花到時間先? (如果唔得,買部平啦)
只是隨處影吓 (買部平啦)
如果想自己影來做收藏 (買最貴)
預左日後放盤,想保值 (買最貴最新)

[ Last edited by sohozhk on 2005-9-8 at 08:00 PM ]
人生是沒有彩排的!每天都是現場直播!
先講今日見聞

去咗試機, 先試350D($6700 kit)...機仔細細...用支18-55mm鏡都ok既...再長d就會the...再試50D....明顯硬淨而且very cheap..$5600 kit.....平成千蚊.....但唔'寫'得 800萬像......

其實已經想買.....点知個sales話不如試埋 5D啦.....

一上手....第一個感覺係 " 堅 ", 好實淨好揸手, Fit 灑我手形....最勁就係佢個觀景器有senor, 我一裝埋去...佢立即熄咗個 LCD Mon 唔會熱親我個面珠done.....另個mon又大...2.5" , 又有双環 selector.....好pro

講今耐都冇講影相.....sure 啦....我識鬼咩....用棃扮吓野之馬.....再講要我就返部機棃用亦唔會有問題...幾日就上手..........所以功能並不重要....

買咗未...........哈...我依d精明消費者, 梗唔會即刻買啦....諗一晚先
Originally posted by sohozhk at 2005-9-8 07:58 PM:

不過用成世喎!同埋拎出來,毋人...
sohozhk兄, 你睇我個人有冇今大機心呀.

其實原因係: 20%扮野影相, 10%想影d相靚d....主要70%係 --- Sea Food Hang
Originally posted by sohozhk at 2005-9-8 07:58 PM:

不過用成世喎!同埋拎出來,毋人...
body 越出越平, 真係好難用成世喎....

我買 D70s 都係預咗用幾年, 到時 Nikon 實有部更平, 更靚嘅新機 (D200 or D200s??? ), 咁部 D70s 就可以轉做 second body

如果唔等得, D50 個價再跌多兩跌我都可能會買埋佢嚟做 second body

[ Last edited by 將拍之 on 2005-9-9 at 04:54 AM ]
Originally posted by d228216 at 2005-9-8 10:13 PM:

sohozhk兄, 你睇我個人有冇今大機心呀.

其實原因係: 20%扮野影相, 10%想影d相靚d....主要70%係 --- Sea Food Hang
216 大哥, 如果你咁痕, Sales 又許可嘅話, 不如試埋呢兩部終極 DSLR
Nikon D2x
Canon EOS-1Ds Mark II
你可能唔捨得放手架

[ Last edited by 將拍之 on 2005-9-9 at 05:13 AM ]
Originally posted by d228216 at 2005-9-8 10:08 PM:
先講今日見聞

去咗試機, 先試350D(...
好多專業 review 都覺得 350D 同 D70s 叮噹馬頭, 但 6 megapixel 同 8 megapixel 並非佢哋比較兩部機嘅重要 factor, 部機嘅 overall performance 同 overall image quality 就比 megapixel 更重要

如果你影 sports, D50 同 D70s 會較 350D 好, 因為 D50/D70s shutter lag 較少, 如果你要 image detail, 咁就 350D 較好, 所以 sohozhk 兄問你想要部機嚟做乜係問得好啱

p.s. 部 Canon 5D 係用 full frame sensor, 焦距唔駛乘 1.6

Nikon 50 mm f/1.8 D

如果有 member 用緊或諗住買 Nikon DSLR, 呢個 lense 一定要買, size 好細 (見圖: 我隻手係普通女仔 size, 可想而知個 lense 有幾細個), f/1.8 好暗都影到 sharp 相, f/4 開始極 sharp, 50 mm 焦距放响 DSLR = 75 mm, 影人像好好用, 最緊要係呢個 lense 會平到你唔信

[ Last edited by 將拍之 on 2005-9-9 at 09:28 AM ]
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 影音數碼講 » [DC] Cannon 300D/350D, Nikon D50/D70, Minolta 5D 的决擇

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。