<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 戀愛起義 » 我的故事(下集)[卡+]
返回列表 回復 發帖
Originally posted by homan~ at 2005-9-28 02:32 AM:

bro~

小弟有d 似你wor

大家都好似唔係好識做人男朋友咁  

加油 bro,

返工幾忙都捧你埸 ~
多謝支持.唔識做人男友唔緊要,冇人一生出嚟就識既,呢樣係可以學既.我諗你唔同我,我係冇得救架啦,(因為我既問題基本上係性格使然,可以做既其實唔係咁多)加埋自己亦唔想去醫,呢樣說來話長,以後有機會再解釋.

我諗你所不足既係經驗唔夠,同唔了解女仔,即大部份男仔喺 Love Affair 度所欠缺既嘢.唔駛咁灰,冇人既問題會好似我咁嚴重,但我都有 Keep 住 Improve,信唔信都好,今日我要追女仔,要維持一段關係已經唔係難事嘞,但係我性格上另一特點係唔可以被人縛住,亦唔可以有負累,我好嚮往一個人自由自在,無拘無束既生活.我唔想亦唔會為拍拖而犠牲呢樣嘢既......

[ Last edited by attaboy on 2005-9-29 at 04:50 AM ]
酒我飲,交我打;
煙我唔戒,朋友我唔出賣!
Originally posted by edifier at 2005-9-28 03:31 AM:
attaboy:

不過我有另一樣關於你的野想知, 點解你決定要在澳洲"終老"呢????
嘩!你問呢個問題我如果要你明白,係要用十版八版篇幅去答既.不過畀住個 point form 你先,以後如果重有空檔先再慢慢解釋啦.

- 我既性恪係不能見容於中國人社會既.呢樣我過去嗰 26 (out of 30) 年每日都不停證實
- 我追求公道,簡單,直接,和諧,呢啲中國人社會好難搵到(尤其第一樣)
- 我既物慾唔高,但係對住既地方空間就有啲要求,喺香港,我冇本事買到我想住既樓(而家喺 OZ,澳洲之謂也,我月租 A$1000,即六千港紙到,已經係我理想居所嘞)
- 我鍾意澳洲人,佢地 fair, friendly, 又鍾意睇書,同我啱晒 feel(我諗香港個百萬富翁台柱,過到嚟上 Who Wants To Be A Millionaire 實畀啲問題嚇親)
- 我條命係唔辛苦得既,香港地太匆忙,唔啱我.OZ life 係好 easy 好 relax 既
- 喺香港,我好難搵到交心既朋友.(我最好既香港朋友,都係我中學既同學,佢地都同我思想相近,但係緊係冇我咁嚇人,好奇怪,可能係喺同一個環境培育出嚟有關.順帶一提,我讀嗰間中學係全港第一間中學,開埠十年已經建校,心水清既朋友一定知係邊間)
- 留係香港,就算我幾本事都好,都好似係靠屋企(本人條命尚算托賴,屋企有啲家底).我想追求 Independence,最好既方法就係到一個遠離屋企既地方從新開始.(我喺OZ係一個親戚都冇既,只有一班十年八年前識落既朋友)

......重有其他理由,時間所限,恕不贅列啦.

[ Last edited by attaboy on 2005-9-29 at 04:52 AM ]
酒我飲,交我打;
嗰晚跟住發生既事,我都唔知點寫好......有啲嘢唔出得街,有啲我又想有小小保留,因為都牽涉到其他人既名節既.而且嗰晚同跟住之後一晚係我情陷 Melody 既轉捩點.請 Spare 多一兩日,等我諗諗點表達好啲.

[ Last edited by attaboy on 2005-9-29 at 06:40 PM ]
酒我飲,交我打;
Originally posted by yungting0623 at 2005-9-29 05:56 PM:
依我所知,全香港第一間中學好似係spc........spc係男校...咁岩你又係和尚寺出身.......唔通.........
中!

任總志剛,鍾大蛇,古老師德明,白鴿黨頭目,現經濟局長......等都係同門師兄.

[ Last edited by attaboy on 2005-9-29 at 06:49 PM ]
酒我飲,交我打;
Originally posted by yungting0623 at 2005-9-29 10:07 PM:
估唔到呢個世界真係咁細.............原來大家都係st paul仔...........咁我諗以後要叫你做師兄啦..........仲有,如果你得閒,希望你可以教下我點樣識女仔同埋點樣同佢地相處.........因為係過去既7年,除左我呀媽之外........一個女仔都未識過..........搞到而家讀緊大學,要同d女仔相處個陣,有d不知所措=.=".....
咁你有冇畀 KH顏 SIR 教過呀?佢係我同班同學兼知己.五年前佢有次叫我返去 SPC 同佢班學生講嘢,唔知你係咪佢嗰班呢?喺羅記讀書嗰七年係我前三十年裡面最開心既日子同回憶.最感謝既就係韋廉信老師,當年 F.6 得罪咗一個阿 Sir,佢死都要我 Repeat 一年 F.6.當年創校 142 年都冇人試過 F.6 要Repeat,都唔知佢點解咁有創意.最後幸得韋廉信求情力保,先至唔駛咁丟人要降班......有時間去下 Alumni 啲聚會啦.SPCAA 啲師兄弟都好好人既.

hm...咁你而家有冇心儀既對象呢?冇就物色個先再問我啦.因為好難一下子教到你由唔識同女仔相處,變到追女仔既最高境界 - 萬物朝宗,即係令女性物體自己主動嚟 appoach 你,呢樣係喺阿 Melody 身上學翻嚟既(當然佢嗰啲獵物就係男性啦).
酒我飲,交我打;
......續前

過咗陣,Melody 返翻嚟嘞,但係望下表,已經十點有多,係時候要還房.同 Melody 講不如走囉,佢冇異議.埋咗單,同佢係街上再蕩過.見佢好似冇意思返屋企,咁點呢?女仔好多時都好似嗰啲做老細既,唔say no 時即係等緊啲馬仔畀意見,咁同 Melody 飯又食完,k又唱過,夜媽媽都唔知去邊好,唔通去佐敦間數字的士高咩,講出嚟即刻嚇走佢都似.冇計,淨翻最後一個好去處:我屋企.大家可能會諗我呢個提議係有不軌目的既,天地良心,當時我淨係想搵笪靜啲既地方同佢繼續談心.但係亦考慮到 Melody 會諗錯隔離,只好用返之前嗰招,我同佢講:你信唔信我?佢點頭示意.我就話:咁就得嘞,跟我上車.即時伸手截的士,Melody 毫不猶疑即刻跟我上車.我同司機講去半山,當時 Melody 都估唔到我會帶佢去邊度,因為佢雖然嚟過我屋企,但係佢係連嗰頭係邊都唔知既.唔駛三個字到咗我家樓下.同佢上樓,見 Melody 個樣都冇不悅,唔似有被人賣咗豬仔既感覺,咁我都放心啲.入到屋,見冇晒燈,知阿媽瞓咗(屋企只係我同阿媽兩個人),叫 Melody 小心啲,唔好嘈醒我阿媽,佢都好合作.跟住我帶佢入我房,繼續傾偈.Melody 好似上次咁,自己坐咗上去我間房個窗台度,我就又擔張櫈坐對住佢.我同佢講:其實我重有樣嘢想同你講既.本來如果我真係追你,呢樣嘢你一定要知,但係而家件事發展成咁,你知唔知其實都冇所謂.但係我都想講下. 跟住我就簡單同佢講咗我同 Minnie 既故事,臨尾加句:所以就算你冇男朋友,我其實都唔應該追你既,因為我個心重係掛住 Minnie 既.(捧場既朋友請注意,以上呢句係自殺式金句,係反面教材.喺買到隻杯當晚,我同肯尼士同施莉亞喺電話度就呢句應唔應該講拗咗好耐.佢地都認為冇必要講,同埋冇女仔會考慮一個有二心男仔既追逑既,但我之所以要講,係我份人最唔鍾意嗰啲呃呃氹氹既人,即係假人.所以對朋友,辜勿論是男是女,從來都係坦誠相見,知無不言,言無不盡既.加上,我唔想之後 Melody 有任何被騙既感覺(此乃個人原則,唔想欠人),所以知其不可為都要為.大家如果唔識死,走去照跟我呢個做法,可以話係九死一生既,而家事先聲明,第時出事唔好怪我呀.)Melody 聽完,停咗一陣冇乜反應,我唔知佢諗緊乜,只好講下笑話打完場,同佢講:所以你都算好彩啦,冇畀機會我追你,唔係可能重慘過梁天來呀.Melody 微微笑,有翻啲反應,證明笑話無論幾時喺女仔身上都係好 work 既.既然 work,就送多幾個笑話佢聽,佢繼續笑,重越笑越開心.講講下,我有啲攰,自己大字型攤咗喺床度,連隨呌下氣.但係 Melody 出其不意走過嚟吱我,我本身唔係好怕吱,但係見佢咁同我玩,我又回敬吱翻佢,唔吱尤自可,一吱佢嬌聲嚦嚦地嗌救命,連叫投降,咁我只好停手.呢個時候,兩個人突然間靜晒,佢眼望我眼,就好似電視劇啲老土橋段咁 Kiss 起上嚟,而我隻手亦開始越嚟越唔規矩......過咗唔知幾耐,激情完嘞,呢個時候我唔知自己平時啲理智去晒邊度,捉住 Melody 雙手同佢講:畀我幫你......幫你離開你男朋友......     Melody 猛力係咁搖頭,停咗陣,再同我講:我係好鍾意好鍾意好鍾意我男朋友既,就算唔同佢一齊,我諗我都唔可能同其他人喺埋一齊......   跟住佢同我是出咗一個比廿三條立法重唔合理既要求:你可唔可以應承我,以後都唔再 Kiss 我呀? 我無奈點一下頭.之後只好同佢講:時侯差唔多啦,我送你去撘車啦.

[ Last edited by attaboy on 2005-10-2 at 10:13 PM ]
酒我飲,交我打;
但我自己當時就冇畀佢呢句嚇一跳,補充小小啦,其實 Melody 重有話佢覺得同我咁做係對佢個 bf 唔住,同埋又講除咗男朋友之外從來未畀其他人鍚過攬過.女仔大部份時候係感性多於理性既,佢地只會按自己既感覺去行事.我知道 Melody 因為當時唔開心,而佢對我又有啲 feel,所以其實只要我肯做主動,佢係好難把持得住,所以佢要求我唔再 Kiss 佢,係為防事情真係發展成四角戀.我好明白佢提出呢個要求(never kiss her anymore)既用心,所以答應佢,佢重好感激咁話多謝我.唉,一個女仔多謝我,唔係話多謝我錫佢,而係話多謝我以後唔錫佢,其實都幾悲哀架.
酒我飲,交我打;
Originally posted by siredes at 2005-10-3 11:29 AM:
我覺得愛情係自私同麻木o既, 所以如果換轉係我, 我可能唔會應承佢之餘反而會再進一步咩添......
不過始終你係一個非常之正直o既人, 所以你咁樣做我都唔覺得意外.
但一路咁睇落去我愈來愈覺得Melody呢個女仔並唔係開頭所諗一樣咁簡單...(直覺)
正直呢自問真係唔係,因為我正極都總有三分邪既.但係我幾時都講求公道,公道在我心目中係凌駕所有其他價值觀既,我做人命可以唔要,但係公道一定要攞翻.同埋,過多幾日我其實又再失守畀 Melody,做唔到我所應承既嘢.所以 Melody 呢單嘢,令我喺好多方面都好失敗.我生平從冇睇錯過人,但係 Melody 係唯一一個令我跌眼鏡既.Didi 當年都有忠告我(但係係嗰晚之後過多四個月既事),話 Melody 絕對唔係我心目中所想咁簡單,但係我都係一次又一次樁個頭埋去,真係一失足成千古恨,今日再回頭己是百年身啦.

[ Last edited by attaboy on 2005-10-3 at 06:59 PM ]
酒我飲,交我打;
Originally posted by vampy_boy at 2005-10-3 12:01 PM:
老兄﹐
我當年就和你一樣差一點死於一吻之下﹐
劫後餘生﹐
還算福大命大。。。
溫柔鄉是英雄塚,能抽身者才是人傑,佩服.
酒我飲,交我打;
Originally posted by yungting0623 at 2005-9-30 10:07 PM:

至於講到女仔呢.....而家連點相處都唔識........仲邊有對象可言.......就算有對象,以小弟既專容.......唔嚇走d人已經執到......
追女仔唔駛靚仔架,但係一定要風趣幽默,口才了得.同埋男人最重要係有本事,你睇楊振寧就係一個好例子嘞.
酒我飲,交我打;
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 戀愛起義 » 我的故事(下集)[卡+]

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。