<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 戀愛起義 » [轉貼]如果深愛的人要離開你,是變心還是死亡好一點?[卡+]
返回列表 回復 發帖
Originally posted by greatzelda at 2005-10-27 12:31:
最好你唔係想佔有對方,你同一個女仔拍拖時,最好冇想過錫佢同佢上床
佔有還佔有。  愛同單單只想佔有是不同的。 愛是想佔有對方,但再加上保護同令對方幸福,即是付出。 若單想佔有的,這叫私慾,或者粗俗些叫性慾。  同叫雞無分別。你會說你愛妓女嗎? 當然不會。

還有一點的是,人最大的毛病往往就是喜歡用自己的價值觀去估計其他人的價值觀,以為這就是一個絕對的世間價值。  這往往使自己錯誤低估了世間很多高尚的情操。 現代人尤甚。  所以現代的人道德往往越來越差。

這些道理要成年才明白,你不明白我不怪你,因為看來你還未成年,正在發育中。 但你這些觀點正正是令很多家長教師反對青少年拍拖的理由,不懂何謂真正的『愛』。

[ Last edited by 機密 on 2005-10-27 at 02:23 PM ]
網上身份誰不『機密』?
Originally posted by greatzelda at 2005-10-27 12:31:
最好你唔係想佔有對方,你同一個女仔拍拖時,最好冇想過錫佢同佢上床
突然想教多你一樣諗野的方法。 別人問你想要魚定肉,你的諗野方法就一係魚一係肉,如你回我的內容。

但懂愛人的成人就會兩樣都要。

即是話,懂愛人的成人須然一樣想佔有對方,但這不是唯一目的。  所以人地須然有同你一樣目的,但仍有其他,包括希望對方快樂。 有『不為自己求安樂,但願對方得快活』的精神。

你同懂得愛的成人的分別就在此,明未?
網上身份誰不『機密』?
生離死別, 看著自己心愛的人離開世界, 和看著自己心愛的人離開自己, 投向別人的懷抱, 一樣痛苦, 兩樣都不到我選擇

至於上文故事, 其實選了美女, 平民也不一定變心, 公主對自己太沒信心了... ...就算愛人要變心, 寧願看著他死 (我得唔到的別人也不可能得到), 就不算真正的愛他了, (當然過程是痛苦, 但有誰告訴你愛的過程是沒有痛苦呢?)

[ Last edited by research2005010 on 2005-11-8 at 03:10 AM ]
神六太空人說在太空看不到長城, 說過在長城是太空中唯一能看到的人類建築那位仁兄確是一個大騙子
Originally posted by research2005010 at 2005-11-8 02:51:
生離死別, 看著自己心愛的人離開世界,...
網上身份誰不『機密』?
我好誠實咁講..我睇完之後好想選老虎..
但係我怕我選左老虎會後悔...所以我都係會選美女
大家諗真好..你地無可能會冷血到 把一個你愛同相信你既人推去死吧
他又沒樓主說他變了心 他仍然是愛你的 你怎可以推佢去死呢
別再冷血喇
變唔變心係另一件事,係lee個故事的問題其實可睇成:想唔想佢死?
真心相愛的揀美女佢都唔會變
唔知係咪我個人比較灰呢....
我既直覺係.....

公主此時緩緩的走出競技場...走入場內個男仔到.......她選擇了老虎.....
想同個男仔一齊死
當然是選美女,即時得唔到都無理由要致他於死地,有時鍾意一個人,不一定要擁有佢,有時默默支持佢,守護住佢,令佢開心,因為你喜歡佢無非都是想佢開心,加上你擁有佢後,初時相處都唔會太多問題出現,但久而久之,點都會有一些問題出現,若果大家係正視的話,咁就無問題,但若果大家收收埋埋,即使是小問題都會變成大問題(這是遲早的事),當然,你選擇了這樣做,多數人都會很痛苦
原帖由 極樂 於 2006-2-6 12:13 AM 發表
唔知係咪我個人比較灰呢....
我既直覺係.....

公主此時緩緩的走出競技場...走入場內個男仔到.......她選擇了老虎.....
想同個男仔一齊死
咁又唔係好灰,這是另一種方法,不過我會看這個行為是一個十分偉大的做法
原帖由 greatzelda 於 2005-10-27 12:31 PM 發表
對對...就算我有性幻想都唔會走去幻想鍾意既人!!
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 戀愛起義 » [轉貼]如果深愛的人要離開你,是變心還是死亡好一點?[卡+]

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。